Pitaya, Stenocereus ve Hylocereus cinsi kaktüslerin yavruları olan hafif ve tatlı bir tada sahip bir meyvedir ve Orta ve Güney Amerika ülkelerinin yanı sıra Tayland, Vietnam, Malezya'da da nispeten yaygındır.
Meyvenin 3 renk çeşidi bulunmaktadır:
Kırmızı pitayanın içi ve dışı pembe-mor renktedir.
Sarı pitayanın kabuğu sarı, içi beyazdır.
Beyaz pitayanın içi de beyazdır ancak derisi pembedir. Rengi antioksidan miktarına bağlı olarak değişir; yani kırmızı pitaya sarı veya beyaz pitayadan daha fazlasını içerir.
Pitaya'nın sağlığa faydaları
1. Kilo kaybını kolaylaştırır Kalorisi ve karbonhidrat miktarı az olduğundan uygun sağlıklı bir beslenme düzenine dahil edildiğinde pitaya kilo vermenize yardımcı olur. Doygunluk hissini artıran ve tüketilen gıdanın hacmini azaltan lif bakımından zengindir, böylece kilo verme sürecini kolaylaştırır.
2. Hücreleri korur Pitaya polifenoller, flavonoidler, betasiyaninler ve C vitamini açısından zengin bir meyvedir. Bu maddeler antiinflamatuar ve antioksidandır, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önler; Kanser, diyabet ve romatoid artrit gibi kronik hastalıklara karşı direnç gösterir.
3. Cildi güçlendirir Düzenli pitaya tüketimi, cildin sıkılığını ve elastikiyetini korumada, kırışıklıkların ve yaşlılık çizgilerinin görünümünü önlemede önemli bir bileşen olan kolajen oluşumunu destekleyen C vitamini içerdiğinden cildin erken yaşlanmasını önlemeye yardımcı olur. Bilim adamları ejder meyvesinin sağlığa faydalarını paylaşıyor
4. Kemikleri güçlendirir Pitaya, kemikleri ve dişleri güçlendirmek için önemli olan kalsiyum, magnezyum ve fosfor minerallerini sağlar. Bu nedenle osteoporoz ve osteopenisi olan kişiler için mükemmel bir seçenektir, aynı zamanda çocukların büyümesi ve gelişimi için de faydalıdır.
5. Sindirimi iyileştirir Son araştırmalar pitayanın bir prebiyotik gibi davrandığını, yani bu meyvenin içerdiği lifin bağırsaklarda sindirilmediğini, aksine fermente edildiğini göstermiştir. Bu, bağırsak mikrobiyotasının bir parçası olan iyi bakterilerin miktarını ve aktivitesini artırırken aynı zamanda zararlı bakterileri de sınırlandırır. Ejder meyvesi kolon kanserini önlemeye yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir, metabolik sendrom ve nörodejeneratif hastalık riskini azaltır.
6. Kan şekerini düzenler Pitaya'nın özellikle kırmızı çeşidi insülin direncini azaltır. Bunun nedeni, kan şekeri seviyelerini düzenleyen, diyabet öncesi koşulları iyileştiren ve diyabet gelişimini önleyen betacyanin gibi lif ve antioksidanlarla doyurulmuş olmasıdır. Bu meyveyi diyabet ilaçlarıyla birlikte tüketmekten kaçınmak önemlidir; hipoglisemiye neden olabilir.
7. Kolesterolü düşürür Pitaya'yı sağlıklı bir diyetle birlikte yemek, kolesterolü düşürmeye ve kardiyovasküler sorunları önlemeye yardımcı olabilir. Bunun nedeni, ince bağırsakta kolesterol emilimini engelleyen lif miktarıdır. Pitaya, kolesterolün dışkıyla atılmasını kolaylaştıran saponinler içerir.
8. Bağışıklık sistemini güçlendirir Pitaya yemek bağışıklık sistemini güçlendirebilir çünkü vücudun dang humması gibi virüslere, Candida albicans, Aspergillus flavus, Fusarium oxysporum gibi mantarlara ve Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa ve Escherichia coli gibi bakterilere karşı tepkisini artırır.
"Ejderha meyvesi" nasıl yenir?
Önerilen alım miktarı günde 2 ila 3 porsiyon arasındadır ve bu da yaklaşık 200 gram ağırlığında küçük bir pitayaya karşılık gelir. Pitaya posası çiğ olarak yenebilir veya salatalar, meyve suları, smoothieler, dondurmalar, dondurmalar ve kekler gibi preparatlarda kullanılabilir. Pitaya posasını yemek için meyveyi ikiye bölüp bir kaşık kullanarak kabuğundan ayırmanız gerekir.