Lahmacunu evde yapabilirsiniz. Dışarıda yediğiniz lahmacundan farkı yok! Çıtır çıtır bir lahmacun tarifi...

Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan lahmacun, fiyatından dolayı özellikle kalabalık aileleri ekonomik açıdan zorlayabiliyor. Ancak hem hijyenik hem de ekonomik bakımdan evde lahmacun yapabilirsiniz. Üstelik bu tarif ile çıtır çıtır ve damak çatlatan bir lahmacununuz olacak. İşte ev yapımı lahmacun tarifi...

Lahmacun aslından yalnızca Türkiye'de yenmiyor. Farklı ülkelerde de farklı lahmacun tarifleri bulabilirsiniz. Ermenistan, Lübnan ve Suriye mutfağında görebileceğiniz lahmacunu evde yapmak için basit yöntemler kullanmalısınız.

İnce açılmış lahmacunun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, karabiber ve isot gibi baharatlardan oluşan harcın koyulmasıyla hazırlanan lahmacun, taş fırında pişirilirse tadına diyecek olmuyor. 'İçli pide' olarak da anılan lahmacun, Orta Doğu mutfağının parmakları yediren lezzetlerinden.

Kebap salonlarında, fırınlarda görmeye alışkın olduğumuz lahmacun, evde de kolayca yapılabiliyor. Bunun için püf noktalarını bilmeniz yeterli. Peki çıtır çıtır bir lahmacun için nasıl bir hamur hazırlanmalı, en güzel lahmacun harcı nasıl hazırlanır?

Tarifi birebir ve tadı damağınızda kalacak bir lahmacun tarifi...

Malzemeler:

Hamuru için:

  • 2,5 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı instant maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Harcı için:

  • 350 gr yağlı kıyma
  • 2 tane kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • yarım demet maydanoz
  • 2 tane domates
  • 1 adet dolmalık biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kimyon

Nasıl hazırlanır?

İlk olarak elediğiniz unu bir kaba alıp, maya ve tuzu ekleyin ve iyice karıştırın.

Ilık suyun içine zeytinyağını ekleyin.

Unun ortasına yuvarlak bir boşluk oluşturup, suyu içine döküp tekrar karıştırın.

İkinci olarak tezgahı ve elinizi unlayıp, hamur kıvam alana kadar yani yaklaşık 20 dakika yoğurun.

Kabın içini yağlayıp, hamuru kaba aktarın ve üstünü kapatın. Hamur, iki katı olana kadar dinlendirin. Pişme aşaması için dinlenmiş hamur çok önemli.

Üçüncü aşamada, dinlenmiş hamuru unlanmış tezgaha alıp eşit parçalara bölün.

Her parçayı merdane ile incecik açın. Açılan hamurun içine, harcı eşit şekilde bastırarak yayın.

Fırını en yüksek sıcaklığa ayarlayın.

Son olarak teflon tavanızı ısıtın.

Hazırladığınız lahmacunu tavaya alıp, altı hafif kızarana kadar pişirin. Ardından fırının ızgara bölümüne lahmacunu alın. Fırının kapağının hafif açık kalmasına dikkat etmelisiniz.

Kenarları hafif kızaran lahmacunları, hemen fırından çıkartın ve ikiye katlayıp üstüne havlu kağıt ya da ince bir bezle örtün.

Pişmenin ardından dinlendirdiğiniz lahmacunları, isteğe göre yeşillik ya da ayranla tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yaşam Haberleri