Kuzey Kore'de yaşamanın 13 tüyler ürpertici kuralı:

Kuzey Kore, dünya genelinde en tuhaf ve kısıtlayıcı yasalarla bilinir. Bu kurallar, halkın yaşamını sıkı bir şekilde denetlemek ve "Yüce Lider" Kim Jong Un'un iktidarını pekiştirmek amacıyla oluşturulmuştur. İşte Kuzey Kore'de yaşamanın en garip 13 kuralı:

Dünyadaki her ülkenin birkaç olağandışı kuralı veya düzenlemesi olsa da yıllardır Kuzey Kore'ye odaklanan küresel ilgi, bölgenin en tuhaf yasalarından bazılarına ışık tuttu. Yalnızca tek bir nedenden dolayı tanıtıldılar: Nüfusu kontrol etmek... Hayatları en küçük ayrıntısına kadar düzenlenen vatandaşlar, lider Kim Jong Un'un iktidarda kalmasını ve milyonlarca Kuzey Korelinin kalpleri ve zihinleri üzerinde sıkı bir kontrole sahip olmasını sağlıyor.

Kuzey Kore'de uyulması gereken kurallar, Kim Jong Un'u bir statüye yükseltirken vatandaşları izole ve dünyanın geri kalanından izole etmeyi amaçlıyor. Ülkenin bu kadar çılgın yasalara sahip olması başlı başına şok edici değil; asıl şaşırtıcı olan bu yasaların Kuzey Korelileri ne kadar düzenli tutmayı başardığı. Bu tür aşırı kurallar bize saçma gelebilir ancak bunları ihlal etmenin ciddi ve hatta ölümcül sonuçları vardır. Korkuya dayalı güç, kendisinden önceki babası ve büyükbabası gibi, Kim'in de çalışma tarzı.

Aşağıda Kuzey Kore'nin en tuhaf yasalarından bazıları hakkında daha fazla bilgi edinin

Yalnızca devletin onayladığı saç stillerini kullanabilirsiniz

Kuzey Kore, 2013 yılından bu yana, tek tiplliği sağlamanın ve insanların hayatlarının en kişisel yönleri üzerinde bile sıkı kontrol sağlamanın bir yolu olarak vatandaşlarının saç stillerine özel bir ilgi gösteriyor. Kadınlar için 18, erkekler için ise 10 adet devlet onaylı saç modeli bulunmaktadır.

Erkeklerin saçlarını beş santimetreden kısa tutması gerekiyor, yaşlı erkeklerin ise yedi santimetreye kadar saçlarına izin veriliyor.

Hükümet, evli kadınlara kısa kesilmiş saç stilleri kullanmalarını emrederken, evli olmayan kadınlara daha uzun saç özgürdür. Ve Kim Jong Un'un saç modeli elbette dünyaca ünlü olsa da onun dışında kimseye izin verilmiyor.

Ağlama zorunluluğu

Ölüm tarihi olan 8 Temmuz ulusal yas günü, Nisan ayındaki doğum günü ise ulusal kutlama günüdür. Kuzey Korelilerin üzülmesi ve bunu açıkça göstermesi bekleniyor. Yasa, 8 Temmuz'da gülümsemeyi ve hatta yüksek sesle konuşmayı yasaklıyor. Ve bu randevuda herkesin ağlaması arzu edilir.

Kuzey Kore, Kim Jong Un'un babası Kim Jong Il'in ölmesi ve vatandaşların üzüntülerini yeterince dile getirememeleri nedeniyle çalışma kamplarına gönderilmesi üzerine yası ciddiye aldı. Bu kurallar, Kim Il Sung ve Kim Jong Il'in onuruna ve saygısına yönelik tüm faaliyetler için geçerlidir. Heykellerinin yakınında sakız çiğnemek, yüksek sesle konuşmak veya gürültülü davranışlarda bulunmak yasaktır.

Başkente taşınmak için yetkililerden izin almanız gerekir

Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yaşamın kırsal kesimdeki yaşama göre daha kolay ve modern olduğu düşünülüyor. Ancak büyük şehirde yaşamak isteyenler öylece başkente taşınamazlar. Yasa, vatandaşların hükümetin açık izni olmadan Pyongyang'da dolaşmasını yasaklıyor. Şehrin nüfusu çoğunlukla iktidar partisinin iflah olmaz üyeleri ve yüksek sosyal kasttan insanlar tarafından dolduruluyor.

Ayrıca Kuzey Kore'de vatandaşların izinsiz serbestçe hareket etmesini engelleyen kontrol noktaları bulunuyor.

Yasa gereği tüm seçimlerde oy kullanmak zorundalık

17 yaşını doldurmuş her vatandaşın kanunen oy kullanması zorunludur. Bu, bir demokrasi egzersizinden ziyade hükümetin nüfusu kontrol etmesinin bir yoludur.

Kime oy verileceği konusunda bir seçeneğin olmaması bir yana, sığınmacılardan birine göre “hükümet seçmen listesini kontrol ediyor ve isminiz listede yoksa araştırılıyor. Çoğunlukla seçimler sırasında hükümet sığınmacılar hakkında bilgi sahibi oluyor."

Hükümet tüm televizyon kanallarını kontrol ediyor

Kuzey Kore'de uluslararası TV kanallarını bulamazsınız. Tüm televizyon programları hükümet tarafından sıkı bir şekilde kontrol ediliyor ve yalnızca dört resmi kanalın yayınlanmasına izin veriliyor. Bunlar, ana medya merkezi olan ve tüm devlet haberlerini yayınlayan ve bu dört kanal arasında en gelişmiş donanıma sahip olan Kore Merkezi Televizyonu; iki eğitim kanalı ve bir spor kanalı.

Pyongyang'da yabancı gezginlerin ve diplomatların konakladığı oteller bazen Çin devlet kanallarını yayınlıyor.

Bir kişi suç işlerse tüm aile cezalandırılabilir

Kuzey Korelilerin her gün karşılaştığı en korkunç insan hakları ihlallerinden ve acımasız diktatörlük kısıtlamalarından biri "üç kuşak" kuralıdır. Bu kural, hükümetin bir kişiyi bir suçtan dolayı mahkum edip onu bir çalışma kampına gönderdiğinde, failin tüm ailesinin de çalışma kamplarına gönderileceğini belirtmektedir. Ayrıca bu ailenin kampta doğup büyüyen iki neslinin de hayatlarının geri kalanında orada kalması gerekiyor.

Aile üyeleri ve soyundan gelenler resmi olarak suçu işlemediler ancak onların suçluluğu hüküm giymiş akrabayla olan bağlantılarından ve ilişkilerinden kaynaklanıyordu. Bu sistem, suçu minimumda tutmanın ve tüm Kuzey Korelilerin rejime uymasını sağlamanın bir yolu olarak hizmet ediyor.

Hijyenik pedlere ulaşım zorluğu

Kadınlara yönelik hijyenik ürünler ve tamponlar gibi malzemelerin temini son derece zordur.

Doğum kontrolü yasak

Kuzey Kore'de doğum kontrol yöntemleri yasaktır, bu nedenle prezervatif bulmak neredeyse imkansızdır.

Ülkeden kaçmaya çalışanlar çalışma kamplarına gönderiliyor veya idam ediliyor

Kim Jong-un, gücünü koruyabilmesi için kendisine düzenli olarak sadakat gösterecek ve saygı duyacak insanlarla dolu bir ülkeye sahip olması gerektiğini biliyor. Belki de Kuzey Kore'deki en ciddi suç ülkeden kaçmaya çalışmaktır. Kaçmaya çalışırken yakalananlar genellikle çalışma kamplarına gönderiliyor ve sıklıkla idam ediliyordu.

Yıllar boyunca, Kuzey Kore'den kaçmaya çalışan ancak yakalanıp acımasızca cezalandırılan insanlarla ilgili birçok korkunç hikaye yaşandı. Kuzey Kore'deki birçok yasada olduğu gibi, cezalar sadece yakalananları değil; aynı zamanda ağır sonuçlarla karşı karşıya kalan ailelerini ve akrabalarını da kapsıyor.

Sınırlı İnternet Erişimi

İnternete yalnızca devlet yetkilileri ve özel izinli kişiler erişebilir. Ülkede yalnızca 28 aktif web sitesi bulunmaktadır.

Kim Jong-un rejimini devirebilecek en büyük tehditlerden biri bilgidir. Eğer dış dünyadan gelen bilgiler sıradan Kuzey Korelilerin eline geçerse bu, Kim'in yönetimine meydan okuyacak ve ülkedeki herkesin hayatını değiştirecek bir devrimi ateşleyebilir.

Sonuç olarak, İnternet kullanımı sıkı bir şekilde düzenleniyor ve kontrol ediliyor. İnternete erişmesine izin verilen kişiler genellikle devlet yetkilileri ve özel izin almış kişilerdir. Ancak Kuzey Kore'de internette çok fazla içerik olduğu söylenemez; 2016 raporuna göre şu anda yalnızca 28 aktif web sitesine izin veriliyor.

Sadece erkek memurların araç kullanmasına izin verilmektedir

Kuzey Kore'de yaşamın her alanında olduğu gibi araba kullanmak ve araba sahibi olmak da hükümet tarafından kontrol ediliyor. Bu nedenle ülke motorlarla aşırı kalabalık değil. Aslında, Kuzey Kore'de trafiğin yoğun olduğu saatlerde, bir arabanın otoyolda on şeride kadar hakkı olabiliyor. Sadece erkek memurlar araba sahibi olabilir .

Ancak özel araç alımları artıyor. Araba sahipleri, yasayı atlatmak için arabalarını devlet kurumlarının malı olarak tescil ettiriyorlar.

Kutsal kitap bulundurulması yasaktır

Kuzey Kore'de hiçbir dine izin verilmiyor. Vatandaşların katılabileceği tek teoloji, Kim Jong-un'a ilahi bir figür olarak tapınmaktır. Kuzey Kore'de devlet onaylı bazı kilise tesisleri bulunsa da genel fikir birliği bu inanç evlerinin aslında dini amaçlarla kullanılmadığı yönünde. Onlar sadece Kuzey Korelilerin sahip olduğu "özgürlüğü" göstermek için vitrin süsü görevi görüyorlar.

Vatandaşlar İncille yakalanırsa çalışma kamplarına gönderilebilir veya idam edilebilir.

Kuzey Kore halkının kot pantolon giymesi yasaktır

Kapitalizmin bir sembolü olarak görüldüğü için Kuzey Kore'de kot pantolon giymek yasaktır. Bunun yanı sıra bikini giymek de yasaktır. Eğer etek giyiyorsanız da dizlerinizi kapatmanız gerekmektedir.

Dünyanın en izole ülkesi olan Kuzey Kore ve yasakları hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazılarımızda görüşmek üzere!

Yaşam Haberleri