Kuru Patlıcan Dolmasını Lezzet Şölenine Çeviren Tüyo: Üzerine 1 Kaşık Gezdirin!

Kuru patlıcan dolması hazırlarken bilmeniz gereken lezzet sırrı. Bu püf noktasıyla geleneksel lezzeti bir adım öteye taşıyın.

Kuru patlıcan dolmasının lezzetini artırmak isteyenler için harika bir tüyo var. Yemek pişirirken dolmanın üzerine 1 kaşık zeytinyağı gezdirmek, hem lezzetini zenginleştiriyor hem de dolmanın daha kıvamlı olmasını sağlıyor. Zeytinyağının eşsiz tadıyla birleşen patlıcan dolması, sofralarınızın vazgeçilmezi olacak. Bu püf noktasını deneyerek, geleneksel lezzeti bir adım öteye taşıyabilirsiniz. Afiyet olsun!

KURU PATLICAN DOLMASI TARİFİ

Kuru patlıcan dolması, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. 20 adet kurutulmuş patlıcan ve 15 adet kurutulmuş biber kullanarak yapılan bu lezzet, sofralarınıza farklı bir tat katacak. Dolmanın iç harcı için 4-5 adet kuru soğan, 2 baş sarımsak, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 su bardağı pirinç, 1,5 çay bardağı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı toz şeker, karabiber, kırmızıbiber, kimyon, tuz, limon suyu veya 3-4 kaşık nar ekşisi, maydanoz ve nane gerekiyor.

PATLICAN VE BİBERLERİN HAZIRLANMASI

Kuru patlıcanları kaynar suya koyup çatal geçecek şekilde haşlıyoruz. Biberleri ise ayrı suda en fazla 5 dakika haşlıyoruz. Biberler ve patlıcanlar ayrı kaplarda haşlanmalı ve suları 2-3 kez değiştirilir. Dolmanın içini hazırlamak için zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavuruyoruz. Salçaları ilave edip iyice karıştırıyoruz. Yıkanmış pirinci ekleyip hafifçe kavuruyoruz. Bir bardak sıcak suyla tuzunu ve şekerini ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Baharatları, maydanoz ve naneyi ekleyip harmanlıyoruz.

DOLMALARIN HAZIRLANMASI VE PİŞİRİLMESİ

Hazırlanan iç harcı patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde dolduruyoruz. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde diziyoruz. Üzerine biberleri aynı şekilde diziyoruz. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpiyoruz. Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su ekliyoruz. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pişmesine yakın limon suyu veya nar ekşisi ilave ederek 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz. Servise alırken üzerine arzuya göre közlenmiş biber veya domates koyabilirsiniz. Afiyet olsun!

Bu tüyolar ve tarifle sofralarınıza lezzet katacak kuru patlıcan dolması, misafirlerinizi de etkileyecek. Geleneksel tatları modern dokunuşlarla zenginleştirmek isteyenler için bu tarif kaçırılmayacak bir fırsat. Zeytinyağı sayesinde hem daha lezzetli hem de daha kıvamlı bir dolma elde edeceksiniz. Deneyin ve farkı görün!

Yaşam Haberleri