Nereden başlamalı?
Bir çocuk engelli bir kişiye duygusal tepki verirse ne yapmalı?
Tam olarak ne yapılmamalı?
Nasıl doğru davranılır?
Öncelikle kişi hakkında konuşun
Görme veya işitme engelli, tekerlekli sandalyede veya protezli bir kişiyi sokakta görmek giderek yaygınlaşıyor. Dolayısıyla ebeveynlerin bir sorusu var: Bir çocuğa engelliliğin ne olduğunu doğru bir şekilde nasıl açıklayabilirim ? Böylece söylenenler çocuk için erişilebilir olsun ve etrafındaki insanların duygularını incitmesin.
Nereden başlamalı?
Psikolog , çocuk ilgi gösterdiğinde engellilikle ilgili konuşmaya başlamanın faydalı olduğunu açıklıyor. Çoğunlukla "çocuk yaşı" olarak adlandırılan, yani 3-5 yaş arası çocukların aktif olarak dünyayla ilgilendikleri ve ebeveynlerine binlerce soru sordukları dönemle ilgilidir.
Uzman, "Bir çocuk için masal içeren bir kitap satın alabilir veya engelli karakterlerle birlikte bir çizgi film izleyebiliriz. İlgiyi fark ettiğimiz anda her şeyi açıklıyoruz: basit ve yaş özelliklerini dikkate alarak" diye açıklıyor.Ancak psikolog , çizgi filmlerin ve masalların ebeveynlerle yapılan tam teşekküllü konuşmaların yerini almayacağını ekliyor. Bazen bir çocuk önemli bir ayrıntıyı fark etmeyebilir veya gördüklerini ve duyduklarını farklı bir şekilde yorumlayabilir, bu nedenle ebeveynlerin dikkatini zamanında odaklaması, uygun sorular sorması ve her şeyi açıklaması gerekir.
"İdeal olarak çocukla kitap okurken veya çizgi film izlerken bir tartışma süreci yaşanmalı ve sonunda şu soru sorulmalıdır: "Onun tekerlekli sandalyede olduğunu görüyor musun? Bunun nasıl olabileceğini tartışalım." Psikolog, daha sonra çocukla ona iletmek istediğimiz değerler hakkında konuştuğumuzu belirtiyor.
Şunu vurguluyor: Ahlak dersi vermeye veya ders düzenlemeye gerek yok. Tüm bilgileri örneklerle, hayali durumlarla ve sorularla aktarmak daha iyidir:
Küçük bir çocuğa oyuncakla örnek verilebilir . En sevdiğiniz oyuncak ayınızın bacağı koparsa açıklamaya çalışın: Çeşitli nedenlerden dolayı bu bir kişinin başına da gelebilir, ancak tıpkı bir ayının başına olduğu gibi, ona başka bir kol veya bacak yapılabilir - protez;
Biraz daha büyük bir çocuğa bir peri masalı okunabilir , bir çizgi film gösterilebilir orada, tamamen karanlıkta, kör rehberler eşliğinde, nasıl olduğunu hissedebilirsiniz. Görme bozukluğu olan kişiler dünyayı algılar;
Gençlere Paralimpik sporcuların rekabeti gösterilebilir ve her şey çocuğun okulda çalıştığı biyoloji aracılığıyla açıklanabilir.
Hangi kitap, çizgi film ve projeler kullanılabilir?
Çocuk aile psikoloğu , ebeveynler için çocuklarla engellilik konusunda iletişim kurarken faydalı olabilecek bir dizi kaynak oluşturdu . Buna animasyon dizileri, çocuk kitapları ve kukla tiyatrosu dahildir:
Ana karakterlerin tepegöz Pierre, tekerlekli sandalyedeki dansçı Lisa ve kör piyanist Ana karakter William'ın tekerlekli sandalyede yürüdüğü Tom Fletcher'ın Christmasosaurus kitabı;
Anastasia Stepula'nın küçük çocuklara yönelik çeşitlilik ve eşitlik konulu "Sınır Tanımayan Dünya" kitabı ;
Otizm spektrum bozukluğu olan ve tekerlekli sandalye kullanan karakterlerin yer aldığı animasyon dizisi "Susam Sokağı";
Yedinci sezonda engelli bir köpek olan Rex karakterinin yer aldığı çizgi film dizisi "Paw Patrol";
Karakterlerden biri olan Lolly'nin arka ayakları yerine tekerlekleri olduğu animasyon dizisi "Pugs-Friends";
Ana karakter Hıçkıdık'ın protez bacakla, ejderhası Dişsiz'in ise protez kuyrukla yürüdüğü Ejderhanı Nasıl Eğitirsin çizgi filmi;
Bir hastalık sonucu bacağı kesilen ve yeniden dans etmeye başlayan bir kızın hikayesini anlatan kısa çizgi film "Scarlet";
Annesi ona üç pençeli bir köpek veren bir çocuğu konu alan kısa çizgi film "Hediye";
Kelebek Sirki, Joshua ve Rebecca Weigel'in (12 yaş ve üzeri için) uzuvları olmadan doğan bir adamı konu alan kısa filmi.
Bu tür önleyici çalışmaların sonucunda çocuk, engelliliğin ne olduğu, nasıl ve neden ortaya çıkabileceği konusunda bir anlayış geliştirir. Sonuç olarak, sokakta tekerlekli sandalyede bir kişiyi gördüğünde, çocuk aktif olarak el hareketleri yapmaya ve ebeveynlerine yüksek sesle onun hakkında sorular sormaya başladığında, potansiyel olarak rahatsız edici durumların riski azalır.
Ancak psikolog , yetişkinlerin en önemli şeyin öncelikle engelli insanlara ilişkin kendi algılarıyla ilgilenmeleri olduğunu belirtiyor . Gelecekte korkularınızı ve yanlış tepkilerinizi çocuklara aktarmamanıza yardımcı olacaktır:
"Ebeveynler çocukları için bir standarttır. Bu nedenle yetişkinlerin önce kendilerini anlaması, doğru tepki vermeyi bilmesi ve bunu çocuğa açıklayabilmesi önemlidir. Hepimiz çocuğu olan insanlarla doğru şekilde etkileşim kurmayı öğrenemedik. Engelliyiz ama kendimiz üzerinde çalışmamız gerekiyor."
Bir çocuk engelli bir kişiye duygusal tepki verirse ne yapmalı?
Elbette önleyici çalışmaların yapılmadığı veya çocuğun sokakta gördüğü engelli bir kişiye hala duygusal tepki verdiği durumlar vardır. Bu durumda ebeveynlerin davranış ve sözlerinin konuyu çocuk için tabu haline getirmemesi ve aynı zamanda çevresindeki insanlar için rahatsızlık yaratmaması önemlidir .
Tam olarak ne yapılmamalı?
Çocuğu acele ettirmeyin veya elinden tutarak engelli kişiden olabildiğince çabuk uzaklaştırmaya çalışmayın; bu, kişide "bir sorun" olduğu yönünde yanlış bir izlenim yaratabilir.
Soru sorduğu için çocuğu azarlamayın. Parmağını bir kişiye doğrulttuysa veya yanlış bir şey söylediyse, sakince onu düzeltin ve bunun nasıl doğru olduğunu açıklayın. İlgili kişiyle doğrudan temas varsa özür dilemeye değer.
“Sizi ilgilendirmez”, “Bu konuda hiçbir bilgimiz yok”, “Okula sorun” gibi ifadelerle konuyu saptırmaya çalışmayın.
Psikolog, "Çocuğun bir ilgisi varsa bu tatmin edilmeli, tabu değil. Sakin bir ortamda her şeyi sakin bir tonla anlatın. Ayrıntılara girmeden, çünkü söz konusu kişinin başına ne geldiğini bilmiyoruz" diye açıklıyor .
Nasıl doğru davranılır?
Durumlar farklıdır, dolayısıyla onlara farklı tepki vermeniz gerekir. Eğer çocuk oyun alanında bir yetişkin ya da engelli bir çocuk görmüş ve soruları olmuşsa oyunun formatı ve etkileşimi üzerinden her şeyi anlatmaya çalışabilirsiniz . Uzman, bunu yapmak için öncelikle başka bir çocuğa veya yetişkine açıklamaya katılmanın sakıncası olup olmadığını sormanız gerektiğini tavsiye ediyor.
"Bu çocuğa veya yetişkine yaklaşıp şunu sorabilirsiniz: 'Neden tekerlekli sandalye kullandığınızı birlikte açıklamamızın bir sakıncası var mı?'' Eğer kişi kabul ederse, o zaman zaten bir oyun veya diyalog formatında çocuğunuza her şeyi açıklayabilirsiniz. " diyor uzman psikolog.
Ancak engelli bir kişi oradan geçiyorsa ve çocuk aktif olarak jest yapmaya ve sorular sormaya başladıysa, yabancıyı durdurmaya ve etkileşim teklif etmeye gerek yoktur. Böyle bir durumda, "çocuğa her şeyi kendiniz açıklamanın daha iyi olduğunu açıklıyor:
"Bunun öncelikle kişiyle, sonra da engellilikle ilgili olduğunu vurgulayın. Engelliliğin bir hastalık, acıma ya da kahramanlık olmadığını, kişinin farklılıklarından yalnızca biri olduğunu çocukla konuşmak önemlidir. Kötü ya da iyi değil, sadece öyle."
Psikolog şunu vurguluyor: Şu veya bu kişinin neden engelli olabileceğine dair hikayeler uydurmaya gerek yok . Bu soruya bir cevabınız yoksa söyleyin. Çocuğa, engelliliğin doğuştan veya sonradan edinilebileceğini, farklı nedenleri olabileceğini ve bu kişide hangisinin olduğunu bilmediğinizi açıklayın.
"Sokakta engelli bir kişiyle karşılaşırsak öncelikle çocuğa her şeyi kısaca anlatıp soruları hemen yanıtladığınızdan emin olun. Bu anı değerlendirip bilgiyi doğru bir şekilde sunmanız gerekiyor. Ve ancak daha sonra eve dönebilirsiniz. konuyu ve her şeyi daha detaylı anlatın." diyor.
Uzman, bazen daha hiçbir sorusu olmadan çocuğa bazı temel bilgileri açıklayabileceğinizi ekliyor. Evet, sokakta rehber köpekli, tekerlekli sandalyeli veya protezli birini görürseniz ne olduğunu, ne için kullanıldığını açıklayın. Çocuğa hemen bir örnek kullanarak neden bir köpeğe veya proteze izinsiz dokunamayacağınızı anlatın. Bu, gelecekte garip durumların önlenmesine yardımcı olacaktır.
Öncelikle kişi hakkında konuşun
"Bazen ebeveynler aşırılıklara başvuruyor: Birisi engellilikle korkutuyor ve birisi de tam tersine, oğlunu veya kızını tekerlekli sandalyedeki, görme veya işitme engelli bir çocukla arkadaş olmaya zorluyor. Bu yapılmamalıdır. Neden yaptığınızı açıklayın. Engelli bir kişiden korkmamalı, ancak çocuğun kiminle oynayacağını ve arkadaş olacağını bağımsız olarak seçmesine izin verilmelidir. Engelliliği arkadaşlık için bir neden haline getirmeye gerek yok" diye açıklıyor uzman psikolog.
Uzman şunu ekliyor: Bazen engelli insanları kahramanlaştırıyoruz. Çocuklara protezli veya tekerlekli sandalyeli bir kişinin süper kahraman olduğu anlatılıyor. Ancak bunu yapmanıza gerek yok. Çünkü metal kol veya bacak, görme veya işitme kaybı bir kişiye ait olamayacak özelliklerden yalnızca biridir.