Köpeklerle ilgili bu bilgileri ilk kez duyacaksınız! Köpekler aslında kör mü? Köpekler kan bağışlar mı? Kaç dişleri vardır?

Patili dostların en sevimlilerinden olan köpekler, dünyada farklı türleri olan hayvanlardan. Peki köpekleri ne kadar tanıyorsunuz? Köpeklerin en hızlısı hangisi, en uzun köpek hangi cins? İşte köpeklerle ilgili ilk kez duyacağınız o bilgiler...

İnsanların en kadim dostlarından biri olan köpekler kuyrukları ve kulaklarıyla etrafta salınan hayvanlar olarak çok tatlı bir görüntü sağlar. Ayrıca koku alma duyularıyla da tanınırlar. Ancak onları yeterince tanımayız. Mesela neden en iyi dost oldukları söylenir? En uzun köpek hangisidir? Köpeklerin gözleri iyi görür mü? Dünyaca ünlü köpekler var mıdır? İşte köpekler hakkında az bilinen 25 gerçek...

1.İnsanın en iyi dostu” tabiri ilk kez 18. yüzyılda II. Friedrich tarafından kullanılmıştır. Amerikalı şair Odgen Nash, 1900’lü yıllardaki bir eserinde bu tabiri kullanmış ve bu deyim popülerleşmiştir. İstatistikler, ABD’deki hanelerin yüzde 60’ından fazlasının evcil bir köpeğe sahip olduğunu gösteriyor ve bu da onların gerçekten ne kadar popüler olduklarını kanıtlıyor.

2. Danua dünyanın en uzun köpeğidir. St. Bernard ise en ağırıdır ve tamamen büyüdüğünde 120 kg ağırlığa ulaşır. Büyük boyları ve güçleri nedeniyle St. Bernard cinsi köpekler, yıllardır dağ kurtarma köpekleri olarak kullanılmıştır. En başarılı St. Bernard cinsi köpek, hizmet süresi boyunca 40 hayat kurtaran Barry’ydir.

3. Bir köpeğin kulağında hepsi ayrı ayrı çalışan en az 18 kas vardır. Bu, köpeğin kulaklarını özgürce hareket ettirmesini kolaylaştırır.

4. Alman çoban köpekleri, genellikle polis teşkilatında görev alırlar. Bunun nedeni yüksek zeka seviyeleri, çevrelerini keşfetme istekleri, cesaretleri, çeviklikleri ve sadakatleridir.

5. Titanik, 1912’de battığında hayatta kalan üç köpek vardı. Hepsi sahipleriyle birlikte First Class kabinlerde seyahat ediyorlardı.

6. Dünyanın en yaşlı köpeği 29 yıl 5 ay boyunca yaşadı.

7. Bir köpek uzaya gönderilen ilk canlıydı. 1957’de bir dünya uydusu Laika isimli bir köpeği uzaya gönderdi, ancak kabin aşırı ısındığı için öldü.

8. George Washington, evcil köpek sahibi olan birçok tarihi şahsiyetten biriydi. Toplamda 36 tane tilki tazısı vardı.

9. Dünyanın en hızlı köpeği tazıdır. Bu nedenle tazı yarışları çok popülerdir. Köpeklerin çoğu ortalama olarak 30 kilometre hıza sahipken, tazılar koşarken 72 kilometre hıza ulaşabilirler. Ayrıca tazılar, çok keskin bir koku alma duyusuna sahip oldukları için çeşitli ülkelerde koklayıcı köpek olarak kullanılmaktadır. Bir kokuyu ayırt edebilir veya aynı anda birkaç kokuyu tanıyabilirler.

10. Dalmaçyalılar benzersiz benekli kürkleriyle ünlülerdir. Ancak ilk doğduklarında benekleri yoktur ve tamamen beyazlardır.

11. Köpeklerin yaşamlarının ilk aylarında insanlarla temas halinde olmaları çok önemlidir. Evcil köpeklerin dost canlısı, güvenli ve evcil hayvanlar olabilmesi için ilk üç ay insanlarla düzenli temas halinde olmaları gerekir.

12. Köpeklerin bin 700 tat alma tomurcuğu vardır ve bu ilk başta çok fazla görünebilir. Ancak insan dilindeki 9 bin tat alma tomurcuğu ile karşılaştırıldığında, bu çok küçük bir sayıdır.

13. Sivri ve uzun yüzlü köpekler, puglar gibi daha düz yüzlü olan köpeklerden daha uzun yaşarlar. Puglar sadece 5-8 km hızında koşabilir, ancak bu onların ünlüler arasında popüler bir tür olmasını engellemez. Jessica Alba, Hugh Laurie ve Kraliçe Victoria, bir zamanlar pug cinsi köpekler bakıyorlardı.

14. Köpekler ilk doğduklarında tamamen kördürler ve hiçbir şey duyamazlar. Geliştirdikleri ilk duyu dokunma duyusudur.

15. Dünyada toplamda yarım milyardan fazla köpek olduğu düşünülüyor. Bunların sadece 30 milyonunun evcil köpekler olduğu tahmin ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Birleşik Krallık’ta en popüler köpek cinsi Labrador’dur. Bu köpekler sadık, akıllı ve çocuklarla arası iyidir, bu da onları mükemmel bir aile hayvanı yapar.

16. İnsanlar benzersiz parmak izlerine sahiptirler. Köpeklerin ise burun izleri benzersizdir.

17. Zengin insanların öldüklerinde paralarını köpeklerine bırakmaları alışılmadık bir durum değildir. 1992’de Alman bir kontes öldü ve 106 milyon dolarlık servetini evcil hayvanı Alsatian’a bıraktı.

18. Köpekler tamamen büyüdüklerinde toplam 42 dişe sahip olurlar.

19. Köpekler uyurken ısınmak ve kendilerini yırtıcılardan korumak için kıvrılırlar. Evcil köpekler bile karınlarını ve organlarını korumak istedikleri için bunu doğal olarak yapacaklardır.

20. Sanılanın aksine köpekler renk körü değildir. İnsanlar ve diğer hayvanlar kadar olmasa da çeşitli renkleri görebilirler.

21. Basenji, hiç havlamayan tek köpek cinsidir.

22. Bir köpeğin kulaklarını neden bu kadar özgürce hareket ettirebildiğini hiç merak ettiniz mi? Bir köpeğin kulağında hepsi ayrı ayrı çalışan ve bu bölgedeki hareketi çok kolaylaştıran en az 18 kas vardır.

23. Herkes iyi bir köpek filmine bayılır. 2008 yapımı “Marley ve Ben” neredeyse 143 milyon dolar hasılat elde etmeyi başardı ve tüm zamanların en çok hasılat yapan köpek filmi oldu.

24. Cesky Terrier, dünyadaki en nadir köpek türüdür. Dünyada bu köpek cinsinden toplam 350 tane vardır.

25. Köpeklerin toplam 13 farklı kan grubu vardır ve diğer köpeklere de kan bağışlayabilirler.

Kaynak: www.thefactsite.com

Yaşam Haberleri