Konya'da bulunan yeni yer altı şehri, antik dünyanın en büyük ve en gelişmiş yer altı şehirlerinden biri olma potansiyeline sahip. Yer altı şehri, dünyanın en büyük yer altı şehirlerinden biri olma potansiyeline sahip. Sarnıcı ve şaraphanesi, şehrin önemli bir savunma ve ekonomik merkezi olduğunu gösteriyor. Kazıların devam etmesi, şehrin sırlarını daha da açığa çıkaracak.
er altı şehri, 8. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. O dönemde, bölgeyi yöneten Bizanslılar, şehri düşman saldırılarına karşı korumak için inşa etmiş olabilirler.
Yer altı şehrinin en dikkat çeken özelliği, 63 metrekarelik sarnıcı. Sarnıç, yaklaşık 20 bin kişilik bir su kaynağına sahip. Bu da, şehrin uzun süreli kuşatmalara dayanmasını sağlıyordu.Şehrin genişliği 20 bin metrekare ve 41 farklı odaya ev sahipliği yapıyor.
Şehir, 8. yüzyılda inşa edilmiş ve 13. yüzyıla kadar kullanılmış.
Şehir, bir sarnıç, bir şaraphane, çeşitli atölyeler ve yaşam alanları içeriyor.
Sarnıç, yaklaşık 20 bin kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip. Şaraphane, antik dönemde bölgede üzüm yetiştiriciliğinin önemli bir faaliyet olduğunu gösteriyor. Atölyelerde, seramik, metal ve ahşap işçiliği gibi çeşitli faaliyetler yürütülmüş. Yaşam alanları, insanların uzun süreli olarak yer altında yaşamasına imkan sağlayacak şekilde tasarlanmış.
Konya'daki yeni yer altı şehri, antik dünyanın sosyal, ekonomik ve kültürel tarihine önemli bilgiler sağlayacak.
Yer altı şehri, Konya'nın Sarayönü ilçesindeki Sarayini köyünde bulunuyor. Kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sarayönü Belediyesi tarafından yürütülüyor.
Kazı çalışmalarını yürüten Konya Müzeleri Arkeoloğu Hasan Uğuz, şehrin henüz keşfedilmemiş kısımlarının olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Uğuz, şehrin büyüklüğü ve sahip olduğu özellikler nedeniyle dünyanın en önemli yer altı şehirlerinden biri olma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.