Yunanistan'da 58 yaşında bir kadın, burnundan hapşırırken "kurtçuklar" çıktığını fark edince hastaneye başvurdu. Muayene sonucunda sinüslerinde koyun sineklerinin larvaları tespit edildi.
KABUS GİBİ SONUÇLANAN 3 HAFTA
Açık alanda çalışan kadın, yüzünün orta bölgesinde giderek yoğunlaşan bir ağrıyla günler geçirdi. İki ila üç hafta sonra şiddetli şekilde öksürmeye başlayan kadının hapşırırken burnundan canlı kurtçuklar çıkmaya başladı.
Kulak burun boğaz uzmanı, maksiller sinüslere cerrahi müdahaleyle 10 larva ve bir pupa çıkardı. İncelenen larvalardan biri soluk sarı renkte ve 15 milimetre uzunluğundayken diğeri açık kahverengi ve 20 milimetreydi. Siyah, kırışık yapıdaki pupa kılıfının içinde ise pupanın kalıntıları bulundu.
KOYUN SİNEĞİ LARVALARI TESPİT EDİLDİ
DNA analizi, bu organizmaların koyun sineklerinin (Oestrus ovis) larvaları olduğunu ortaya koydu. Bu parazit normalde koyun ve keçilerin burun boşluklarında yaşar. Kadının çalıştığı alanın yanı başında koyun otlağı bulunduğu dikkat çekici bir ayrıntı olarak kayıt altına alındı.
Vaka, "Oestrus ovis nazal miyazis ile pupasyon" tanısıyla literatüre geçti.
İNSANLARDA İLK KEZ GÖRÜNEN VAKA
Oestrus ovis enfeksiyonları insanlarda daha önce göz konjonktiva bölgesinide görülmüş. Bu vakayı özgün kılan ise larvaların sinüs içinde pupasyon aşamasına ulaşmış olması.
Bilim insanları şimdiye kadar herhangi bir memelinin sinüslerinde bu türün pupasyon gerçekleştiremeyeceğini düşünüyordu. Kadının ciddi derecede yamuk bir burun kıkırdağının olması, larvaların burnu terk etmesini engellemiş olabilir. Bu anatomik engel, larvalara gelişimlerini tamamlayacak süreyi tanımış görünüyor.
Araştırmacılar, durumun bilinmeyen anatomik ya da fizyolojik faktörlerden kaynaklanabileceğini; öte yandan türün insanlarda yaşam döngüsünü tamamlamaya yönelik evrimsel bir uyum sürecinin işareti olabileceğini de göz ardı etmiyor.
Cerrahi müdahalenin ardından nazal dekonjestan tedavisi uygulanan kadın tam iyileşme sağladı. Vaka, The New England Journal of Medicine'de yayımlandı.