Colorado Üniversitesi Anschutz Tıp Kampüsü'ndeki bilim insanları , beynin hafıza ve öğrenmeden sorumlu bölgesi olan hipokampusa odaklandı.
"Zaman hücrelerinin" hipokampusun işleyişinde önemli bir rol oynadığını zaten öğrenmişlerdi ancak ilişkisel öğrenmede ne tür bir rol oynadıkları hakkında hiçbir fikirleri yoktu. Hipokampusun bizi karar vermeye nasıl zorladığını tam olarak anlamak için bilim insanları fareler üzerinde deneyler yaptı.
Kemirgenlerin olduğu yere, ara sıra hoş bir meyve aroması yayan özel bir cihaz yerleştirildi. Fareler hoş kokuyu hisseder hissetmez, bu cihazın musluğunu yalamak için koştular tatlı su akmaya başladı. Meyve aroması yoksa cihazdan mineral yağ salınmıştır. Fareler neyin ne olduğunu hemen anladılar: Hoş bir koku koklamaya başlar başlamaz hemen "ödül" için koştular. Kemirgenler kokuyu yaptıkları işin sonucuyla ilişkilendirmek zorundaydı, böylece karar vermeyi öğrendiler. Meyve kokusu geldiğinde fareler dudaklarını yalayıp ödül aldılar. Madeni yağ olunca cihazın ağzını yalamayı bırakıyorlar. Fareler kokuyu ne kadar sık koklarsa, beynin belirli bir bölgesindeki hücrelerin uyarılmasının da o kadar hızlı gerçekleştiği ortaya çıktı.
Bir süre sonra hayvanlar meyveli kokuyu tercih etmeye başladı. Hipokampus onları bu kadar hızlı bir karar vermeye zorladı. Daha önce hipokampusta karar verme hücrelerinin bulunduğunu bilmiyorduk. Ancak sinir bilimci ve hücre biyolojisi profesörü, kıdemli çalışma yazarı Diego Restrepo, Ph.D.'nin açıklamasına göre, ancak her zaman açılmazlar çünkü aksi takdirde uyarılar bunaltıcı olabilir.
Bu araştırma, hızlı evet veya hayır kararlarını nasıl verdiğimize dair bildiklerimizi genişletiyor. Bilim adamları artık hipokampusun size neyi hatırlamanız ve neyi göz ardı etmeniz gerektiğini söyleyen karar verme "zaman hücreleri" içerdiğini biliyor. Ve bu karar nöronlara kodlanacak. Tetikleyici göründüğünde, onu hemen kaldıracak ve etkinleştireceksiniz.