Kızartma yaparken yağın sıçraması genellikle yağa su damlamış olmasından kaynaklıdır. Bu nedenle pişireceğiniz sebze veya etin, balığın suyunu iyice çektirmiş olmanız önemli. Yağın cızrdadığını ve sıçrayacağını anladığınız anda;
Tavada yağa damlamış olan suyu çekmenin iki yolu var:
- Un: Yağ cızırdamaya başlayınca tavaya biraz un serpin. Un suyu emer ve yağ sıçramasını önler.
- Ekmek kabuğu: Ekmek kabuğunun etkisi una benzer. Tavaya hamurdan bir parça koyun. Gerisi kendi başının çaresine bakar. Ekmek fazla suyu emer.
KIZARTMADAN ÖNCE ETİ VE SEBZEYİ KURUTUN
Et, sebze veya balığı tavaya koymadan önce mutlaka iyice kurutmalısınız. Kağıt havlu bunun için uygunu, kızartılan yiyeceğin üzerine hafifçe sürerek kurulayın. Bu, suyun sıcak yağla birleşiminden kaynaklanan sıçramaları önler.
TUZU KIZARTTIKTAN SONRA EKLEYİN
Et, patates ve diğer sebzeleri kızartma işlemi bitince eklemek yağ sıçramalarının önüne geçecektir.