Kıymanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Bozulmuş kıyma, tehlikeli bakterileri ve salmonella ve E. coli gibi gıda kaynaklı hastalıkları barındırabilir , ancak iyi gıda güvenliği uygulamaları bunları yutmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir. İşte kıymanızın bozulduğu ve atılması gereken durumlar:
RENKTEKİ DEĞİŞİKLİKLERİ ARAYIN
Kıymanın renk değiştirme hızı nedeniyle ruh hali yüzüğü olduğunu düşünürsünüz. Taze kıyma, neredeyse kiraz gibi parlak kırmızı bir renk tonuna sahip olacaktır. USDA'ya göre vakumla kapatılmışsa bordo veya morumsu da olabilir . Gri veya kahverengi et çürüme belirtisi olabilir.
KOKLAYIN
Asırlık koklama testi, bozulmuş kıymayı tanımlamanın kolay bir yoludur. Bazen doğal kokusu o kadar zayıftır ki farkına bile varmazsınız ancak çürüyen etin çürümüş kokusunu gözden kaçırmak imkansızdır. Rahatsız edici kokuları göz ardı etmeyin ve buzdolabınıza kötü koku yayan etleri atın .
DOKUYU HİSSEDİN
Birçoğumuz çiğ etle uğraşmayı sevmiyoruz ancak eve bir paket kıyma getirdiğinizde bu kaçınılmazdır. Mutfağın temel kurallarından biri çiğ ete dokunmadan önce ve sonra daima ellerinizi yıkamaktır. Bu, CDC'ye göre yalnızca çapraz kontaminasyon olasılığını azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda gıda kaynaklı hastalık riskini de azaltıyor . Kıymanın dokusu herhangi bir şekilde sümüksü veya yapışkan görünüyorsa, bu bir bozulma belirtisi olabilir.
SON KULLANMA TARİHİNİ KONTROL EDİN
Cleveland Clinic , genel anlamda son kullanma tarihi geçmiş et yememeniz gerektiğini belirtiyor . Başlangıçta çiğ kıymayı tüketmek için uzun bir zaman pencereniz yok; iki gün içinde yemeyi hedefleyin, ancak son kullanma tarihini kontrol etmek her zaman iyi bir alışkanlıktır. Örneğin yanlışlıkla son kullanma tarihi geçmiş kıyma satın aldıysanız, onu bilerek tüketmek yerine hatanızdan ders çıkarmak daha iyidir.
Kıyma çabuk bozulur ve gıda güvenliğiyle ilgili birkaç ipucuna dikkat etmeniz gerekir. Şüpheye düştüğünüzde onu atın. Daha da iyisi, hemen dondurun; dondurucuda dört aya kadar dayanır, bu da onu güvenli bir şekilde çözüp pişirmek için yeterli zamandır.