Turşu tarifi yaz aylarında araştırılıyor. Kış hazırlığı içerisinde olanlar yaz sebzelerinden turşu hazırlıyor. Peki, en iyi turşu nasıl yapılır? Turşuya üzüm sirkesi mi elma sirkesi mi katılır? Genelde birçok kişi turşu tarifinde üzüm sirkesi kullanır. Turşucular tatlı malzemelerinden yapılan turşuların limon sirkesi ile diğer malzemelerden yapılan turşuların ise üzüm sirkesi ile daha lezzetli olduğunu belirtiyor.
Turşuda kullanılan malzemeye göre sirke kullanımı değişiyor. Uzmanlar ev sirkesiyle yapılan turşunun daha lezzetli olduğunu belirtiyor. Çünkü satılan sirkelerde kullanılan katkı maddeleri turşunun gerçek lezzetini engelliyor. Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor. Turşu yapımının püf noktası ise kullanılan sebze veya meyvelerin taze olmasıdır.
SARIMSAK TURŞUSU İÇİN MALZEMELER
1 kilo sarımsak
1 su bardağı sirke
4 adet kereviz sapı
2 çorba kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı toz şeker
SARIMSAK TURŞUSUNUN YAPILIŞI
Turşu tarifleri içerisinde sarımsak turşusu da oldukça popüler. Sarımsakların sadece saplarını kesin, yani kabuklarını soymayın ve başlarını ayırmayın.
Bir tencereye bir kaşık tuz ve sarımsakları atıp 2 dakika kaynatın.
Geniş bir kaba buzlu su hazırlayıp sarımsakları içine atın. Sonra sarımsakları bir kavanoza aralarına kereviz sapları dizerek yerleştirin.
Kavanozu dolduracak miktarda suyu tencereye koyup kaya tuzu ve toz şekeri ekleyip kaynatın.
Ocaktan alarak ılımasını bekleyin ve sirke ekleyin ve sarımsakların üzerini kaplayacak şekilde kavanoza boşaltın.
Kapağını kapatıp karanlık bir yerde bekletin. 2-3 hafta sonra sarımsak turşusu hazır.
Uzmanlar herhangi bir hastalığı olanlar için sarımsağın hekime sorularak tüketilmesini öneriyor.
TURŞUNUN FAYDALARI
Özellikle lahana turşusu gibi ev yapımı turşular fermente bir besin olduğundan dolayı, probiyotik yani sağlığa yararlı mikroorganizma, kaynağıdır. Böylece bağırsakları ve sindirim sistemini düzenler, kabızlıktan korur, mutluluk hormonu olan serotonin salgılanmasını destekler
Yapısındaki sirke ve tuz sayesinde, antimikrobiyaldir yani mikroplara karşı koruyucudur. Aynı zamanda çeşit çeşit sebzelerden yapılan ev turşusunun antioksidan kapasitesi artacağından sofrada bulunan salatalar gibi bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar
Bunların yanı sıra turşu, sebze grubundan olduğundan dolayı lif kaynağıdır. Böylece kan şekerinin dengelenmesinde, kabızlığın giderilmesinde rol oynamaktadır.
Sağlıklı bireylerde, mutfağımızın adeta bir geleneği olan kuru fasulye ya da nohut yemeğinin yanında bir miktar turşu, hem lezzet hem de sağlık açısından katkı sağlar.