Mutfak havluları gıda zehirlenmesi riski taşır mı ? Mauritius Üniversitesi'nden araştırmacıların cevaplamaya çalıştığı soru bu.
BBC, bir ay boyunca kullanılan 100 kurulama bezinden 49'unun bakteri taşıdığını söylüyor . Bilim insanları, kontamine olmuş dokuların %36,7'sinin Escherichia Coli de dahil olmak üzere eser miktarda koliform bakteri içerdiğini fark etti. E. Coli suşlarının çoğunluğu zararsızdır ancak diğerleri patojeniktir. Araştırmanın yazarları ayrıca bezlerin %36,7'sinde enterokok bakterisi, %14,3'ünde ise staphylococcus aureus tespit etti.
NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLMELERİ GEREKİYOR?
Araştırmacılar, aile ne kadar büyükse, o kadar çok çocuk bulunduğunu ve bakteri miktarının da o kadar yüksek olduğunu belirtiyor. Ayrıca et tüketilen evlerde koliform bakteriler ve stafilokokların görülme sıklığı “önemli ölçüde daha yüksekti” . Ellerinizi, bulaşıklarınızı kurutmak ve hatta mutfak yüzeylerini temizlemek için aynı bezi kullanırsanız çapraz bulaşma riski artar. Bezinizi her gün değiştirmeniz ideal olarak tavsiye edilir.Her kullanımdan sonra iyice kuruladığınızdan emin olun. Mikropların yayılmasını sınırlamak için tek kullanımlık bezleri veya kağıt havluları seçin.
Uzman."Özellikle vejetaryen olmayan, küçük çocuklu ve yaşlı aileler için ıslak bulaşık bezlerini ve çok kullanımlık mutfak havlularını yasaklamalıyız " sonucuna varıyor. .