Kimse Bu Faydalarını Bilmiyordu! İşte Çileğin Hiç Bilinmeyen 2 Faydası!

Yapılan bir araştırma, çileğin daha önce bilinmeyen faydalarını ortaya koydu ve çilek tüketmenin hangi iki hastalığa iyi geldiğini açıkladı. Bu lezzetli meyve, sağlık açısından pek çok olumlu etkiye sahiptir. İşte çileğin hiç bilinmeyen faydaları...

Cincinnati Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırmada, çilek tüketiminin orta yaşlı, aşırı kilolu yetişkinlerde hafızayı iyileştirebildiği ve depresif belirtileri azaltabildiği ortaya çıktı. Nutrients adlı hakemli bilim dergisinde yayınlanan bu çalışma, 12 hafta boyunca günlük çilek tüketiminin hafif bilişsel gerileme gösteren orta yaşlı, aşırı kilolu yetişkinler arasında hafızadaki etkileşimi artırdığını ve depresif semptomları azalttığını gösterdi.

Araştırmaya katılan 5 erkek ve 25 kadına, bir gruba çeşitli yöntemlerle hazırlanan çilek tozu verildi. Diğer gruba ise çilek tozuyla aynı görünüm, tat ve karbonhidrat içeriğine sahip, ancak polifenolik içeriği olmayan bir kontrol tozu verildi. Katılımcılar, günlük porsiyon çilek ve kontrol tozunu kullanarak rahatlıkla dozajlarını alabildiler.

Her çilek tozu paketi, 130 gram bütün meyveden elde edilen ve yaklaşık 1 fincan taze çileğe eşdeğer olan 36,8 miligram antosiyanin içeriyordu. Katılımcılardan, çalışma süresince diğer meyve ürünleri, meyve suları ve özlerini tüketmemeleri istendi, bu da potansiyel karışıklığı azaltmak amacıyla yapıldı. Araştırma, çilek tüketiminin zihinsel sağlığı olumlu yönde etkileyebileceğini göstererek çileğin bilinmeyen faydalarını ortaya çıkardı.

BULGULAR VE ÇIKARIMLAR

Bulgular, 12 haftalık müdahaleden sonra, meyveli çilek tozunun tamamı verilen katılımcıların, bir kelime listesi öğrenme görevi sırasında (örneğin, öğrenme görevinde yer almayan kelimeleri hatırlama/tekrarlama) daha az hata yaptığını göstermektedir. Yaşlanma bağlamında, özellikle de ileri yaştaki demansta hafıza müdahalesi alışılmadık bir durum olmadığından, bunun bilişsel gerilemeyi tanımlama açısından önemi vardır. Ek olarak, meyveli çilek tozunun tamamı verilen katılımcılar, daha düşük düzeyde depresif belirtiler bildirdiler, bu da duygusal başa çıkma yeteneklerinin arttığı anlamına geliyor. Çalışmanın yetkilisi “Bulgularımız muhtemelen çileklerde bulunan antosiyaninlerin antiinflamatuar etkilerine bağlanabilir” diye ekledi.

ÇİLEĞİN FAYDALARI

Yapılan çalışmayla birlikte, çileğin, polifenol sağlamanın yanı sıra birçok biyoaktif bileşiğin de kaynağı olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, çileğin, 1 fincanlık tek porsiyonda günlük C vitamini ihtiyacımızın %100'ünü sağlarken ve folat, potasyum, lif, fitosteroller ve polifenoller gibi kalp açısından sağlıklı besinler içerdiğini de ortaya çıkardı.

Yaşam Haberleri