Kivi yararları ve tadı nedeniyle oldukça sevilen bir meyvedir ve ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yoğun şekilde üretilmeye başlanmıştır. Kivi özellikleri sayesinde tatlı tariflerinde de kendisine sıklıkla yer bulabilmektedir. Kökeni Doğu Asya’ya dayanan kivi bitkisi, kabuğu kahverengi tüylere sahip meyveler verir. Kivinin dış kısmı lifli ve hafif tüylerle kaplıdır, iç kısmında ise minik siyah tohumları olan yeşil ve etli bir tabaka bulunur. Ekşi bir tada sahip olan kivinin içeriğinde C vitamini ve yüksek oranda lif bulunur. Bu da kivinin vitaminler ve antioksidanlar açısından zengin olduğunu göstermektedir.
Kivi Ağaçları Nerede ve Nasıl Yetişir?
Kivi yetiştiriciliği için kışları ılık, yazları da nemli ve sıcak iklimler tercih edilmektedir. Kaliteli ve verimli bir kivi üretimi süreci için bazı koşullara dikkat etmek gerekmektedir.
Kivi bahçesi oluştururken toprak özellikleri kadar rüzgar korunmasına da ihtiyaç duyulmaktadır. Kivi ağacı, odunsu ve tırmanıcı bir meyveli asma şeklinde gelişir. Kivi fidanları için çelikle üretim ya da kivi tohumu ile üretim gibi metotlar kullanılabilmektedir.
Kivi fidanı bahçeye dikilirken dişi ve erkek bitkilerin dağılımına dikkat etmek gerekir. 6 ya da 8 dişi bitkiye bir erkek bitki olacak şekilde bir oran oluşturulmalıdır. Dikim derinliği olarak 30 ile 40 cm tercih edilebilir. Verimli bir hasat için kivi budama sürecine de özen gösterilmelidir. Kivi yaprağı dökme vakti de yaklaşık olarak aralık ayına denk gelecektir.
Kivi Nasıl Olgunlaşır?
Hasatların yapıldığı kivi mevsimi sonbahar olmakla birlikte, olgunlaşması için de bir süre geçmesi gerekir. Yeni toplanmış kivi meyvesi, ham bir yapıda ve sert olmaktadır.
Olgunlaşması için poşetlerde bir süre yanına elma konarak bekletilmelidir. Bu şekilde olgunlaşan ve yumuşayan kiviler keyifle tüketilebilir.
Kivinin besin değeri
Kivi içeriğindeki vitaminler sayesinde zengin bir besin profiline sahiptir. C vitamini açısından zengin olan kivi düşük kalorili bir meyvedir. 100 gr kivide besin değerleri şu şekilde sıralanabilir:
61 kalori
0,5 gr yağ
3 mg sodyum
15 gr karbonhidrat
9 gr şeker
3g diyet lifi
1,1 gr protein
Vücuttaki dokuların gelişmesini ve onarılmasını sağlayan C vitamini bağışıklık sistemine de büyük katkılarda bulunur. C vitamini açısından zengin olan kivi, K vitamini de içermektedir. K vitamini, yağda çözünen bir vitamin olduğundan kandaki kalsiyum seviyelerini düzenlemede etkilidir. Folat, potasyum ve lif de içeren kivi, bakır açısından da zengindir. Bakır, demir ile birlikte çalışarak sağlıklı kemikleri, sinirleri ve bağışıklığı destekler.
Kivinin sağlığa faydaları
Lif içeren kivi, sindirim sağlığını destekleyerek kilo vermede önemli rol oynar. Aynı zamanda astım tedavisinde destekleyici bir görevi olan kivi, göz sağlığına etki ederek kolajen üretimi sağlar. Kivinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Kivi sindirimi iyileştirir
- Kivi, diyet lifi sayesinde sindirimi iyileştirerek bağırsakta bulunan proteinleri parçalayan enzimleri içermektedir. Şişkinliğe neden olan yemeklerden sonra kivi tüketmek sert proteinlerin parçalanmasına yardımcı olabilmektedir. Kivi aynı zamanda sindirim sistemini çalıştıran müshil etkisine de sahiptir.
- Astım tedavisinde etkilidir
- Kivide bulunan C vitamini astım hastalarında hırıltılı solunum semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Bu durum özellikle kivi tüketen çocuklarda faydalı olmaktadır.
- Kivi görme kaybını engeller
- Kivi, gözler için vitamin sağlayan zeaksantin ve lutein barındırır. Bu iki bileşen, antioksidan görevi görerek, gözler için önemli bir vitamin olan A vitaminin oluşmasını sağlar. Aynı zamanda retinaya zarar veren fazla ışığı emerek, diğer göz hastalıklarından korunmasında etkili olur.
- Kilo kaybını destekler
- Kalori bakımından düşük olan kivi, az miktarda yağ içermektedir. Lif açısından da zengin olduğundan kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği bir meyve olmaktadır.
- Cilt sağlığına etki eder
- Kolajen üretiminin en önemli bileşeni olan C vitamini, bağ dokusu üreterek cildin sıkılaşmasında etkili olur. Kivi, C vitamini açısından zengin antioksidanlarla dolu bir meyvedir. Bu durum da cilt sağlığını destekler.
Kivinin zararları nelerdir?
Kivi alerjik bir meyvedir. Kişilerde farklı semptomlara neden olabilmektedir. Fındık, avokado, incir, polene alerjiniz bulunuyorsa kiviye karşı çapraz reaksiyon yaşayabilirsiniz. Kivi tüketmeden önce alerji testi yaptırmak ve ilaç kullanıyorsanız uzman doktordan görüş almanız gerekmektedir. Kivi alerjisinin belirtileri şunları içerebilir:
- Boğazda kaşıntı
- Dilin şişmesi
- Yutmada güçlük
- Hırıltı
- Karın ağrısı
- Kusma
Bu semptomların görüldüğü durumda mutlaka uzman doktora başvurmanız gerekmektedir.
Kivi Zayıflatır Mı?
Kivi lifli yapısıyla tok hissetmeye yardımcı olur. Kivi tek başına zayıflatamaz ama kalori olarak ideal seviyelerde bulunan bu meyve, kilolarına dikkat edenler tarafından tüketilebilmektedir.
Kivi diyeti olarak adlandırılan birçok diyet internette karşınıza çıkabilir ama sağlıklı bir zayıflama süreci yaşamak adına bu diyetleri doktorunuzun onayını aldıktan sonra deneyiniz.
Kivi Maskesi Ne İşe Yarar?
Cilde yararlı olduğu düşünülen kivinin maskesi de yapılabilmektedir. Kivi maskesi, püre haline getirilen meyveden yapılabilir. Bu maske cildin yenilenmesi ve beslenmesine de yardımcı olacaktır.
Vitamin açısından oldukça zengin olan kivi ile hazırlayabileceğiniz maskeyi belirli aralıklarla uygulayabilirsiniz. Kiviyle yapacağınız maske uygulamalarının yapılış şekli ve sıklığı için uzman doktorunuza başvurunuz.
https://www.memorial.com.tr/
https://www.nefisyemektarifleri.com/