Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Artuk köyünde çobanlık yapan Ayd Esved, 4 gün önce ayak ve baş ağrısı şikayeti ile Zara Devlet Hastanesi’ne gitti. Burada tedavisini yaptıran Esved, ertesi gün Sivas’taki arkadaşlarının yanına geldi. Sivas’ta şikayetleri artan Esved, Numune Hastanesi’ne götürüldü.
Burada durumu ağırlaşan Esved, Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. KKKA şüphesi ile tedavi altına alınan Esved, hastanenin enfeksiyon bölümü yoğun bakım ünitesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak dün akşam saatlerinde yaşamını yitirdi.
Esved’in cenazesi sabah saatlerinde Suriyeli arkadaşları tarafından hastaneden alınarak Yukarı Tekke Mezarlığı’na defnedildi.
Köyde Ayd Esved ile çobanlık yapan arkadaşı Halaf el Şuayip, kenenin neresini ısırdığını bilmediklerini söyledi. Şuayip, “Zara ilçesinin Artuk köyünde çoban olarak çalışıyorduk. Ayak ve baş ağrısından şikayetleri oldu. Yaklaşık 4 gün önce Zara Devlet Hastanesi’ne gittik.
Zara hastanesinde fazla bir şey yapamadılar eve geri döndük. Aynı gün gece yine şikayetleri artınca acile gittik. İkinci gün Sivas’taki arkadaşlarının yanına geldik. Arkadaşların yanında da şikayetleri artınca Numune Hastanesi’ne geldik. Orada kan kusmaya başlayınca Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi’ne sevk ettiler. Enfeksiyon bölümünde yoğun bakıma aldılar ama vefat etti” dedi.
DİZ KAPAĞINDAN ISIRDI
Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Hisarbey köyünde çobanlık yapan Şaban Büyükünlü’yü 4 gün önce hayvanlarını otlattığı sırada diz kapağından kene ısırdı. Yüksek ateş şikayetiyle yakınları tarafından Sarıkaya Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Büyükünlü, daha sonra Yozgat Şehir Hastanesi’ne sevk edildi.
Buradan da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi’ne gönderilen Büyükünlü, yoğun bakım ünitesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Büyükünlü’nün cenazesi köyünde toprağa verildi.
SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN UYARI VE ÖNLEMLER
Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara uyarıda bulunularak, alınacak önlemler şöyle sıralandı:
“Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalıdır. Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dahil) kene olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kene üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek; vücut içeriğini kişiye aktarmasına sebep olacağı için kesinlikle yapılmamalıdır. Kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske, vb.) almalıdır. Kene tutunan kişiler, 10 günlük süre içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir.”
DHA