Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral, son zamanlarda zayıflama trendlerinden biri olan karpuz ve kavun çekirdeğine karşı önemli açıklamalarda bulundu. Yaz aylarının bu iki değerli meyvesinin, tartıdaki değerlerinizi düşürebileceğini destekleyen açıklamalarda bulunan Göral, konuyla ilgili şu açıklamasıyla çekirdeklerin öneminden bahsetti:
"Hareketsiz yaşam, asitli ve kalorisi yüksek içecekler, hamurlu gıdalar, fastfood tüketmek, bazı katkı maddeleri gibi nedenler kilo artışına neden olur. Kadınlar kilolardan kurtulmak için arayış halindeler. Bunlardan biri de kavun, karpuz çekirdeği yiyerek zayıflama. Aslında dozunda ve usulüne uyarak yenirse bu mümkündür. Çünkü organik kavun ve karpuz çekirdeğinde yüksek lif oranı olduğundan, yedikten hemen sonra doygunluk sağlar. Karpuz ve kavun çekirdeği tüketenlerde fazla yemek yemek ve abur cubur atıştırmak daha az görülür."
YÜKSEK LİF İÇERİKLERİ TOK TUTUYOR
Karpuz ve kavun çekirdeklerinin kilo vermede nasıl bir yararı olabilir derseniz, özellikle kavun çekirdeğinin düşük kaloriye sahip olduğunu vurgulamak gerekiyor. Ayrıca kavun çekirdeği idrar söktürücü etki yaparak vücuttaki toksinleri atmasıyla da biliniyor.
Prof. Dr. Vedat Göral, ara öğün olarak çekirdek tüketiminin olumlu olacağından bahsederek "Bir avuç kavun çekirdeği 23 kaloriye sahiptir. Kavun ve karpuz çekirdeği ara öğün olarak tüketilmelidir. Buradaki amaç ara öğünlerde tatlı, meyve, hamurlu gıda ve kalorisi yüksek gıda veya içecek tüketmemektir.
Karpuz çekirdeği 30 gram kadar olacak şekilde ara öğünde tüketilmelidir. 30 gram karpuz çekirdeğinde 158 kalori bulunur. Bu nedenle ara öğünde kalorisi yüksek gıda tüketmek yerine, abartmamak şartıyla kavun ve karpuz çekirdeği yemek, içerdiği yüksek lif nedeni ile tok tutar" ifadelerini kullandı.
KARPUZ VE KAVUN ÇEKİRDEĞİ STRESE İYİ GELİYOR
Kalorisi bol gıdalar tüketerek açlığınızı gidermek yerine karpuz ve kavun çekirdeklerinin yüksek lif yapılarını kullanabilirsiniz. Böylece düşük kaloriyle de tokluk hissi yaşayabilirsiniz. Ayrıca Prof. Dr. Göral'a göre ara öğünlerde karpuz ve kavun tüketmek yerine uygun miktarda çekirdeklerini yediğinizde kilo verme sürecinizi olumlu bir şekilde destekleyebilirsiniz.
Ayrıca karpuz ve kavun çekirdeğinin şu faydaları da bilinmeli:
Kavun çekirdeği metabolizmayı hızlandırır.
Kavun çekirdeği yüksek lif oranına sahiptir.
Karpuz çekirdeği stres ve depresyona iyi gelir.
Karpuz çekirdeği ayrıca duygusal yeme ataklarına da iyi gelir ve kalori alımınızı düşürür.
Prof. Dr. Göral, kavun çekirdeklerinin 20 dakika kavrulup soğutulduktan sonra tüketilmesini öneriyor. Bu şekilde çekirdekleri tüketerek beslendiğinizde kilo verme sürecinizde başarıyı elde edebilirsiniz.