Kendi kadar kabuğu da şifa veriyor:Bu meyvenin kabuğu her derde deva…

Narın kabuğu yenilmese de kurutularak ince toz haline getirilerek çay olarak tüketilebilir. Ondan bir cilt macunu da hazırlanır ve ayrıca besin takviyesi şeklinde de kullanılır. Nar ve nar suyu kan basıncını, kan şekerini ve kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olur.

Kırmızı kabuk meyvenin yaklaşık %50'sini oluşturur ve meyve suyundan daha fazla antioksidan içerir. Nar kabukları, ciltte koyu lekelerle karakterize bir durum olan hiperpigmentasyonu tedavi ettiği gösterilen antioksidanlar ve polifenoller bakımından zengindir. Hiperpigmentasyonu olan 30 gönüllü üzerinde yapılan bir araştırma, yaklaşık 1 ay boyunca her gün nar maskesi ve serum uygulanmasının, istenmeyen yan etkiler olmaksızın hiperpigmentasyonlu bölgelerin rengini açmaya yardımcı olduğunu kanıtladı.

Nar kabuğu tozu ve sudan yapılan macun, muhtemelen yüksek düzeyde antioksidan içermesi nedeniyle sivilce ve diğer cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur.Nar kabuğu ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruma sağlar ve yaşlanma belirtilerini azaltır.

Kronik hastalık riskini azaltır

Nar kabukları, kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıklara yönelik risk faktörlerini azaltır. 30 günlük bir çalışma, 1 gram nar kabuğu ekstraktı almanın aşırı kilolu kişilerde kolesterol ve kan şekeri düzeylerini iyileştirdiğini, çünkü bunun bir anti-inflamatuar ajan görevi gördüğünü buldu. Tip 2 diyabetli 37 kişiyle yapılan bir başka araştırma, 500 mg nar kabuğu ekstresi alanların kan basıncında, kolesterolde ve hemoglobin A1c'de iyileşmeler yaşadığını gösterdi.

İşitme kaybına yardımcı olur

Oksidatif stres, yaşa bağlı işitme kaybıyla ilişkili ana faktörler arasındadır. Nar kabukları oksidatif hasara karşı korumaya yardımcı olan antioksidanlar açısından zengin olduğundan işitme kaybını önlemeye de yardımcı olabilir.

Beyin fonksiyonlarını iyileştirir

Oksidatif stresin Alzheimer hastalığının gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir. Nar kabukları antioksidan bakımından yüksek olduğundan bu rahatsızlığı olan kişilerin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. 36 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, nar kabuğu ekstresi takviyesinin bilişsel işlevi iyileştirdiğini buldu.

Anti-kanser özellikleri

Nar kabuğu, bazı test tüpü çalışmalarında anti-kanser özelliklerine sahip olduğu gösterilen bir polifenol olan punicalagin'i büyük miktarda içerir. Böyle bir çalışmada, nar kabuğu ekstraktının, kanser hücrelerinin ölümünü teşvik etme kabiliyeti nedeniyle prostat kanserinin tedavisi için umut verici olduğu bulunmuştur.

Diş sağlığını iyileştirir

30 sağlıklı gönüllü üzerinde yapılan bir araştırma, nar kabuğu çayı ile ağzın çalkalanmasının plak oluşumunu önlemeye yardımcı olduğunu gösterdi. Nar kabuğu ekstresi güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bazı çalışmalar diş ve diş eti hastalıklarının tedavisine de yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Antibakteriyel Özellikler

Bazı kültürlerde nar kabuğu, boğaz ağrısını gidermek ve tedavi etmek için gargara olarak kullanılır. Bu antibakteriyel özelliklerin bir diğer faydası da yara iyileşmesine yardımcı olma ve enfeksiyonla mücadele etme yetenekleridir.

Romatoid Artritin Tedavisine Yardımcı Olur

Romatoid artrit, eklem iltihabını içeren otoimmün bir durumdur. Narın antioksidan özelliğinden dolayı nar kabuğunun hastalığın şiddetini azaltmada rol oynadığına inanılıyor.

Kemik kaybını önlemeye yardımcı olur

Bazı hayvan çalışmaları, nar kabuğunun kemik kaybını önlemeye ve yeni kemik dokusunu yeniden oluşturmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

Nar kabuğu nasıl kullanılır?

1. Kabuğu meyveden ayırın. 2. Kabukları, tamamen kuruyana kadar 2-3 gün boyunca doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına yerleştirin. 3. Kabukları bir karıştırıcıya koyun ve ince bir toz haline gelinceye kadar öğütün. 4. Tozu oda sıcaklığında, hava geçirmez bir kapta saklayın. Bu toz şu şekilde kullanılabilir: * yüz maskesi - bir macun oluşturmak için suda eritilir; * Tozu sıcak suda demleyin ve bitki çayı yapmak için süzün.

Yaşam Haberleri