Yaş ilerledikçe vücutta azalan kalsiyumu, beslenmemizle dengede tutmak sağlığımızı ve gücümüzü korumak açısından hayati öneme sahiptir. Bu noktada, önerebileceğimiz en etkili besinlerden biri şalgamdır. Şalgam, zengin besin içeriğiyle vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu ve diğer önemli mineralleri sağlayarak kemik sağlığını destekler.
Özellikle ileri yaşlarda kemik erimesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalma riski artar. Şalgam, içerdiği kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller sayesinde kemiklerin güçlenmesine ve sağlam kalmasına yardımcı olur. Ayrıca fosfor ve çinko gibi diğer minerallerle bir araya gelerek kemik yapısının korunmasına katkı sağlar.
Bunun yanı sıra, şalgamın antioksidanlarla zengin olması da önemli bir avantajdır. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücreleri korur ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Şalgamda bulunan C vitamini ve beta-karoten gibi antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar.
Şalgam geleneksel olarak, baş ağrılarını, romatoid artrit i ve ödemi i tedavi etmek için kullanılmıştır. Ayrıca zararlı mikroplara, karaciğer hastalığına ve diyabete karşı koruma sağlayabilen fenoller ve flavonoidler gibi antioksidanlar açısından da zengindir. Bu sebzedeki diğer bir faydalı bileşen olan arvelexin, iltihabı azaltmaya ve yüksek tansiyonu ve yüksek kan kolesterolünü düşürmeye yardımcı olabilir.
ŞALGAMIN FAYDALARI
BAĞIRSAK SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Lif açısından zengin olan şalgam, sindirim için tüketilmesi önerilmektedir. Geleneksel olarak, bu sebze çeşitli mide-bağırsak rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Günde 30 gr lif tüketen bireyler hastalık riskini %41 oranında azaltabilir.
KALP SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Şalgam kalp sağlığı için tüketilebilir çünkü şalgamın antidiyabetik, antienflamatuar ve antioksidan özellikleri kalp damar hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Şalgam, kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilecek yüksek miktarda sağlıklı yağ içerir.
KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Şalgamdaki glukozinolatlar ve izotiyosiyanatlar antikanser özelliklere sahiptir. Araştırmalar, yumurtalık, kolon, mesane, akciğer, prostat ve meme kanserleri gibi kanserlerin önlenmesi için şalgam kullanılabileceğini belirtmektedir. Aynı zamanda insan akciğer kanseri hücrelerinde yapılan araştırmalar, şalgamın antikanser aktivitesini bildirmiştir.
KARACİĞER VE BÖBREĞİ KORUR
Şalgam kökü etanolik ekstraktının sıçanlarda karaciğer hasarına karşı koruma sağlamaktadır. Şalgam suyu ekstraktının ayrıca hepatik fibrogeneze (karaciğerde büyük miktarda skar dokusu oluşumu) karşı koruma sağladığı bulundu.
ANTİDİYABETİKTİR
Kan şekeri kontrolü için şalgamlar üzerinde yapılan araştırmalar, şalgam özlerinin antidiyabetik etkilere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sebzenin insülin/glukagon oranını artırarak glikoz seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabileceği bildirilmektedir.
KİLO KAYBINI TEŞVİK EDER
Lipit metabolizmasında yer alan reseptörleri uyararak yağ hücrelerinde lipidlerin birikmesini engelleme yeteneğine sahip oldukları için kilo kaybı için şalgam tüketebilirsiniz.
ANEMİYİ ÖNLER
Demir eksikliği, aneminin önde gelen nedenlerinden biridir. Demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinin önemli bir bileşenidir. Oksijenin vücudun her yerine taşınması için gereklidir. Şalgam demir açısından zengindir ve onları diyetinize dahil etmek, anemiden kaynaklanan yorgunlukla mücadelede yardımcı olabilir.
KALSİYUM BAKIMINDAN ZENGİNDİR
Şalgamın 100 gramında yaklaşık 43 mg kalsiyum içerir. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir ve vücut fonksiyonlarının düzenlenmesinde de kritik bir rol oynar.
KEMİK OLUŞUMUNU DESTEKLER
Şalgam, farelerde kemik oluşumuna yardımcı olduğu bildirilen glukosinolatlar içerir ve bu da şalgamın kemik sağlığı için önemini kanıtlar.
HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR
Şalgam yeşillikleri kolin içerir. Kolin birçok hayati fonksiyon için gereklidir. Hafızaya yardımcı olan hücre zarlarının yapısal bir bileşenidir. Aynı zamanda nörotransmiterlerin bir bileşenidir ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.
ŞALGAM TÜKETİRKEN DİKKAT
Şalgam etkileri nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler için önerilmez. Bunun dışında tiroid sorunları ve böbrek taşı olan bireylerin de tüketmeden önce doktora danışması önerilir. Günde bir porsiyon yani yaklaşık 130 gram şalgam tavsiye edilir. Aksi halde aşırı tüketimi şişkinlik ve mide ağrısına neden olabilir.