Kediler, İnsanların Göremediği Şeyleri Görebilir mi? İşte Kedinizin Gizemli Gözlerinin İçinde Neler Olup Bittiği...

Bir kedinin duyusal yeteneklerinden herhangi birini geliştirebilseydiniz hangisini seçerdiniz? Belki duyarak binanızdaki binlerce hamamböceğinin her birini tanımlayabilirsiniz. Belki propriyosepsiyon sayesinde siz de dört katlı bir binadan düşüp ayaklarınızın üzerine inebilirsiniz. Bu iki duyu dünyayı algılamada büyük bir ilerleme sağlarken, muhtemelen göremeyeceksiniz.

DÜNYAYA KEDİ GÖZÜYLE BAKABİLMEK...

2013 yılında sanatçı Nickolay Lamm dünyanın bir kedinin gözünden nasıl göründüğünü görselleştirdi . Genişletilmiş çevre alanı ve geliştirilmiş gece görüşü gibi diğer temel farklılıkların yanı sıra renk algıları da vardır. Bu görüntülerde panoramik manzaralar bulanıklaşıyor ve çöl benzeri bir renk paletine bürünüyor. Peki renk algıları nerede başlayıp nerede bitiyor? Veteriner kardiyolog ve Cornell Kedi Sağlık Merkezi'nin yöneticisi Bruce Kornreich , Inverse'e bu gizemli gözlerin içinde neler olup bittiğini ve bunun bir kedinin evrenine nasıl aracılık ettiğini anlatıyor.

KEDİM HANGİ RENKLERİ GÖREBİLİR VEYA GÖREMEZ?


Kornreich, Inverse'e "Maviler ve sarılarla iyi iş çıkarıyorlar" diyor . Ancak "yeşilleri ve kırmızıları ayırt etmekte biraz daha zorlanıyorlar." Kediler yalnızca bu iki rengi göremiyor ama bu renklerin nüanslarını tespit etmede diğerlerine göre daha iyiler. Mavi ve mor, 380 nanometre civarındaki daha kısa dalga boylarıyla bu spektrumun bir ucunda yer alırken, diğer ucunda yaklaşık 700 nm civarında uzun dalga boylarına sahip kırmızı yer alıyor.

Kornreich, kedilerin kırmızıları ve yeşilleri hiç göremediğinden değil, "ama onları aynı renk tonu zenginliğiyle göremediklerinden" diye açıklıyor. Bu renk tonu zenginliğine doygunluk denir. Lamm'ın kedi gözü görselleştirmelerindeki bazı renkler soluk görünüyor ve o kadar da canlı değil. Kornreich, örneğin kırmızının "bir nevi koyu renk gibi" göründüğünü anlatıyor. Kediler, spektrumun mavi-sarı ucundaki canlılığı, retinalarındaki hücre türleriyle ilgili olan yeşil-kırmızı uçtan daha iyi tespit edebilir.

Çitalar gibi büyük kediler, savanadaki avları tespit etme konusunda kusursuz bir görüşe sahip olsa da, ev kedilerinin aslında harika gözleri yoktur.

KEDİ GÖZLERİ NASIL ÇALIŞIR?


Gözün retinası, çubuklar ve koniler gibi fotoreseptörler adı verilen, ışığı algılayan hücrelerle doludur. Çubuklar gece görmeye ve çevresel görüşe yardımcı olurken, koniler renklerin görülmesini sağlar. Kedi kozalakları opsin adı verilen iki tür protein içerir. Kornreich, Opsinlerin "ışık onlara çarptığında yapılarını değiştirdiğini" söylüyor. Olduğu gibi, opsinler görünür ışığa tepki olarak kelimenin tam anlamıyla şekil değiştirir. Bununla birlikte, her bir opsin farklı dalga boyları tarafından uyarılır ve bu, ışığın hangi rengi algılayacağını belirler. Sahip oldukları opsinler özellikle mavi ve sarı ışığa duyarlı olduğundan bu renkleri en iyi görürler.

Kedilerin konileri iki opsine sahip olduğundan, bu onları dikromatik yapar, yani iki ışık rengini en iyi algılarlar. İnsanlarda üçüncü tür bir opsin bulunur ve bu da gözlerimizi üç renkli yapar. Ancak Kornreich, "(kediler) yalnızca iki rengi görebiliyormuş gibi değil" diyor. Renkler birleşerek kedilerin farklı derecelerde algıladığı çeşitli karışımlar oluşturur.
Öte yandan, çubukları onlara sağlam bir gece görüşü sağlıyor. Karanlıkta şekilleri daha iyi ayırt edebiliyorlar, bu da muhtemelen bu alacakaranlık yaratıklar için yırtıcı bir avantaj. Şafak ve alacakaranlığın loş ışığında avlanmak üzere evrimleştiler, bu nedenle düşük ışıkta yüksek kontrastlı bir görüş kullanışlı oluyor. Merck Veteriner El Kitabı'na göre kediler loş ışıkta insanlardan altı kat daha iyi görebilir.
Kornreich, "Çok sayıda çubukları var; bu muhtemelen evrimsel bir avantaj çünkü genellikle düşük ışıkta avlanıyorlar" diyor.

BİR KEDİNİN GÖZÜNDEN DÜNYA NASIL GÖRÜNÜYOR?

Kedi gözlerinin temel yapısı insanlarınkine oldukça benzer, ancak kedilerin görme yeteneği çok farklı amaçlara uyum sağlamıştır, bu nedenle gördükleri dünya tanıdık görünebilir ancak bizimkiyle tam olarak aynı değildir. Yırtıcı hayvanlar olarak çok düşük ışıkta hareketi iyi algılayabilmeleri gerekir. Bunun işe yaraması için, insanların sahip olduğu bazı ince ayrıntıları ve renk algısını feda etmeleri gerekiyor.

Daha önce bize kentsel ısı adaları ve deniz seviyesi yükseliş projeksiyonlarının görselleştirmelerini sunan sanatçı Nickolay Lamm , son projesi için dünyaya kedicik gözleriyle baktı . Lamm, kedilerin nasıl gördüğünü insanların nasıl gördüğüyle karşılaştıran bu görselleştirmeleri oluşturmak için Pennsylvania Üniversitesi veterinerlik okulundaki göz doktorlarına ve diğer birkaç hayvan gözü uzmanına danıştı . Olayları nasıl gördüğümüz en üstte temsil ediliyor; Yanımızda duran bir kedinin aynı sahneyi nasıl göreceği aşağıda görülmektedir.

Dikkate aldığı bazı kedi gözü gerçekleri: Resimlerin bulanık kenarları çevresel görüşü temsil ediyor. İnsanlar her iki tarafta da 20 derecelik çevresel görüş aralığına sahiptir. Kediler her iki tarafı da 30 derece görebilir. Genel olarak görme alanları daha büyüktür; bizim 180 derecemizle karşılaştırıldığında onlar 200 derece görürler.

Kedilerin görüşü uzaktan o kadar iyi değil. Bizim 100 feet uzaktan net olarak görebildiğimiz şeyi, onların 20 feet mesafeden görmesi gerekiyor. Araştırmacıların söyleyebildiği kadarıyla kediler mavi ve sarı renkleri görebiliyor ancak kırmızı, turuncu veya kahverengiyi göremiyor. Bu nedenle tüm görüntüler biraz soluk görünüyor. Görünüşe göre kediniz Instagram'da görüyor. Uzaktaki yemyeşil manzaralara bakmak pek iyi değil:

SADECE KEDİMİN GÖREBİLECEĞİ RENKLERİ Mİ KULLANMALIYIM?
Yine de kedinizi mavi ve sarı oyuncaklarla şımartmanın herhangi bir avantajı yoktur. Kedinizin Noel mevsiminin tadını çıkaramadığı veya trafik ışıklarını okumayı öğrenemediği için hayal kırıklığına uğrarsanız, göğsünüze oturup sizi izlerken yüzünüzdeki sakin ifadeyi mükemmel bir şekilde görebildikleri gerçeğiyle rahatlayın. sen uyu.

GECE AVCILIĞI

Kediler karanlıkta bizden altı ila sekiz kat daha iyi görebilirler, bunun nedeni kısmen retinada bir tür fotoreseptör olan daha fazla çubuklara sahip olmalarıdır. Eliptik gözbebekleri loş ışıkta çok geniş açılabilir, ancak hassas retinayı parlak ışıktan korumak için küçük bir yarığa kadar büzülür. Ve geceleri avlanmak üzere evrimleşen diğer hayvanlar gibi kedilerde de, çubuklar tarafından emilmek üzere ikinci bir şans için gözün arkasına çarpan ışığı tekrar retinadan dışarı yansıtan yansıtıcı bir doku tabakası olan Tapetum lucidum vardır . Aynı zamanda onlara resimlerdeki o korkunç parlayan gözleri veren de budur .

Şimdi gidip sevdiğiniz kedinin gözlerine derinlemesine bakın.

Yaşam Haberleri