Keçi Vebası çiftçileri vurdu: Hayvanların yüzde 70'i öldü!

Yunanistan'da keçi ve koyunlarda yüzde 70 ölüm oranına sebep olan keçi vebası, üreticileri çaresiz bıraktı. 12 bin hayvan itlaf edildi, 300 binden fazla hayvana test yapıldı.

Geçen yıl yaşanan sel felaketinin ardından toparlanmaya çalışan Yunan çiftçiler, bu kez de keçi vebasıyla karşı karşıya. Virüs, keçi ve koyunlarda %70 oranında ölüme sebep oldu.

Geçen ay ilk kez görülen ve kaynağı henüz tam tespit edilemeyen virüs, insanlara bulaşmamakla birlikte, keçi ve koyunlarda yüksek bulaşıcılığa sahip. Yunan hükümeti, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla hayvanların taşınmasını ve kesimlerini geçici olarak yasakladı. Üreticiler, süt satabiliyor fakat sürülerini büyütmek için hayvan alamıyor.

BULAŞICILIK ORANI YÜKSEK

Reuters’in haberine göre, Yunanistan’da 22 çiftlikte enfeksiyon görüldü ve 12 bin hayvan itlaf edildi. 300 binden fazla hayvana test yapıldı. Virüsün ithal edilen hayvanlar üzerinden geldiği tahmin ediliyor. Veteriner kliniklerinde personel yetersizliği yayılımı hızlandırdı.

ÇİFTÇİLERE YARDIM

Hükümet, çiftliklerde virüsün yayılmasını önlemek için pahalı dezenfektanlar almak zorunda kalan üreticilere yardımda bulunacağını açıkladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, keçi vebası her yıl küresel çapta 2,1 milyar dolarlık kayba yol açıyor.

Keçi vebası, 1942’de Fildişi Sahili’nde ortaya çıktı. Bu ölümcül hastalık, Yunan çiftçilerini ekonomik olarak zorluyor. Üreticiler, sürülerini korumak için çaba sarf ediyor ancak mücadele zorlu geçiyor.

Yaşam Haberleri