Yaz aylarının karpuz kadar sevilen meyvelerinden biri olan kavun, serinletici ve tatlı tadıyla sofralara renk katıyor. Kavun öyle faydalı bir meyve ki çekirdekleri kozmetik ürün yapımında bile kullanılıyor. Peki, lezzetli bir kavun seçmek için nelere dikkat edilmeli?
KAVUN NASIL SEÇİLİR?
Kavun seçiminde kabuğunun rengi ve gergin görünüşü önemli bir kriter. İlk önce kabuğuna bakmak gerekir.
- Kabuk: Olgun bir kavunun kabuğu pürüzsüz ve parlak olmalıdır. Mat veya sönük görünümlü kavunlar olgunlaşmamış veya bozulmuş olabilir.
- Renk: Kavun türüne göre renk değişebilse de, genel olarak sarı, turuncu veya yeşil tonlarda olmalıdır. Renk homojen ve tekdüze olmalı, lekeler veya çürük izleri olmamalıdır.
- Sap: Sap kurumuş ve hafif esnek olmalıdır. Koparıldığında kolayca ayrılan saplar, kavunun olgunlaştığını gösterir. Yeşil ve sert saplar ise olgunlaşmamışlığı belirtir.
- Lekeler: Kavun üzerinde küçük kahverengi lekeler normaldir. Ancak, büyük, koyu renkli lekeler veya küf oluşumları kavunun bozulmuş olduğunu gösterir.
KAVUNUN CİNSİ ÇOK ÖNEMLİ
Kavun seçiminde kavunun cinsi de oldukça önemlidir. Damak zevkinize uygun olarak tatlı sevenler tatlı kavun cinslerini, biraz daha şekersiz kavun sevenler ise diğer cinsleri seçebilir.
Ülkemizde yetişen tatlı kavun cinsleri arasında Galia tipi kavun, Kanarya kavunu, Ananas tipi kavun bulunuyor.
Kırkağaç kavunu ve Westeros kavunu daha az şekerli kavunlar arasında. İşte fotoğraflı anlatımı:
GALYA KAVUNU
KANARYA KAVUNU
ANANAS TİPİ KAVUN
KIRKAĞAÇ KAVUNU