Katar hakkında soru gelince sinirlendi: Maluma röportajı terk etti

Şarkıcı Maluma, tartışmalı 2022 Dünya Kupası'nda konser verme kararı konusunda kendisine yöneltilen sorunun ardından röportaj yerini terk etti.

FIFA Dünya Kupası'nın başlamasından iki gün önce "Hawái" şarkıcısı Maluma, İsrail'in devlete ait Kan TV kanalına röportaj vermek için çıktı. Röportajcının Maluma'ya, Katar'ın insan hakları ihlalleri hakkındaki düşüncelerini sormasının ardından ortam gerildi.

Şarkıcı Dua Lipa ve Shakira,Katar'ın insan hakları sicilini gerekçe göstererek Dünya Kupası konser teklifini geçtiğimiz günlerde geri çevirmişti. FIFA Fan Festivali'nin resmi marşı için Nicki Minaj ve Lübnanlı şarkıcı Myriam Fares ile bir araya gelen Maluma'ya, Katar'ın itibarıyla ilgili bir sorunu olup olmadığı soruldu.

Maluma hayattan, müzikten ve futboldan zevk aldığı için sahne aldığını söyleyerek ilk soruyu geçiştirdi. Ancak röportajcının konu üzerinde durmaya devam etmesi sonucunda Maluma ayağa kalktı ve röportaj alanından uzaklaşırken muhabire "Kaba" dedi.

Doğrudan bilgi sahibi kaynaklar da TMZ'e yaptığı açıklamada, Maluma'nın futbolu çok sevdiğini, çocukken Kolombiya'da futbol oynadığını ancak şarkıcı olmak için sözkonusu sporu bıraktığını, dolayısıyla Dünya Kupası'nda sahne almanın şarkıcının hayali olduğunu söyledi.

Neden tartışmalı?

2022 Dünya Kupası, "tarihinin en tartışmalı turnuvası" olma özelliğini de taşıyor. Bunun başlıca sebepleri arasında da Katar'da hazırlık sürecinde işçilere karşı insanlık dışı uygulamalar ve hükümetin kadınlara ve LGBTİ bireylerine karşı tutumu yer alıyor.

DW Türkçe'nin haberinde yer alan bilgiye göre, turnuvanın başlamasından 2 hafta önce bir rapor yayınlayan Londra merkezli Equidem, ülkede stadyumların yapım sürecinde yer alan işçilerin ağır insan hakkı ihlallerine maruz kaldıkları ortaya çıktı. 75 sayfalık rapora göre, göçmen işçiler uzun saatler boyunca çok zor şartlar altında çalıştırılmanın yanı sıra, ayrımcılığa da maruz kaldı. Dünya Kupası ev sahipliğini kazanmasından bu yana Katar'da tam 6 bin 500 işçi iş kazalarında öldü.

Eşcinsellere karşı sert bir tutum sergileyen Katar'ın Dünya Kupası Büyükelçisi Halid Selman, Alman yayın kuruluşu ZDF'e verdiği bir demeçte, eşcinselliğin "haram" olduğunu söyleyerek, Katar'a gelecek herkesin, "ülkenin kurallarına riayet etmek zorunda kalacağını" belirtti.

Toplumsal alanda sarılmak ve öpüşmenin de yasak olduğu Katar'da sözkonusu eylemleri yaparken yakalanan kişilere hukuki ceza uygulanıyor. Evlilik dışı cinsel ilişkinin de yasak olduğu ülkede, sözkonusu suçu işleyenlere yedi yıla kadar hapis cezası istenebiliyor.

Yaşam Haberleri