Gloomy Sunday macar besteci Rezso Seress tarafından yazılan eski bir şarkı hakkında bir şehir efsanesidir. Söylentilere göre şarkıyı dinledikten sonra birçok kişi canına kıymıştır. Bu yüzden lanetli şarkı olarak bilinir.
Rezso Seress 1889 yılında Macaristan’da doğmuştur. 1933’e kadar hiçbir hit şarkıya imza atamamış bu Macar besteci, kız arkadaşı onu terk ettiğinde onun için yazdığı şarkı ile bir anda ünlenmiştir. Kız arkadaşı tarafından terkedilen besteci depresyona girdikten sonra sevdiği kadın için bir şarkı yazmaya karar verir. Şarkının adı “Vege Vilagnak” tır.
“Dünyanın Sonu” anlamına gelen bu şarkı ayrıca İngilizce olarak “The End Of The World” olarak da bilinir. Şarkı sonrasında “Szomoru Vasarnap” adıyla tekrar yorumlanmıştır. Bu yorum, ayrıca “Gloomy Sunday (Kasvetli Pazar)“ olarak da bilinir. Ayrıca Kasvetli Pazar şarkının gerçek hikayesi yine aynı ad ile çekilen filme de konu olmuştur.
İlk başta müzik yorumcuları şarkının özel olmadığını ve çok depresif bir havasının olduğunu söylerler. Sonrasında şarkı yayılır ve büyük bir başarı kazanır. Sonunda bir hite imza atan Seress şarkının ilham kaynağı eski kız arkadaşı ile iletişime geçer ve tekrar beraber olmaya çalışır. Fakat şarkıyı dinleyen kız arkadaşı ertesi gün ardında bir not bırakarak içtiği zehirle intihar eder. Notta” Gloomy Sunday” yani “Kasvetli Pazar” yazmaktadır.
Zaman geçtikçe, Gloomy Sunday Macaristan’daki seri intiharlar ile ilişkilendirilir. Kesin olarak toplamda 17 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Gloomy Sunday (Kasvetli Pazar) şarkısı dinleyenlerin çeşitli şekillerde yaşımını sonlandırmasına neden olmuştur. 2 kişi şarkıyı dinlerken kendilerini öldürmüşlerdir. Birkaç kişi ise Gloomy Sunday şarkısının sözlerinin yazılı olduğu kağıtları ellerinde tutarlarken nehirde boğulmuşlardır.
Artık insanlar şarkıya “Gloomy Sunday“ yerine “The Suicide Song” yani ”İntihar Şarkısı” demeye başlar ve şarkının lanetli olduğu ve dinleyeni etkisine alıp ölümüne neden olduğu söylentiler ortaya çıkar. Giderek işler daha da sarpa sarar ve Macar yöneticiler şarkının topluma açık yerlerde çalınmasını yasaklar. Fakat bu yasak seri can kayıplarını engelleyemez.
Berlin’de kadın bir esnaf kendini asar ve ayakkabısının içinde Gloomy Sunday şarkısının bir kopyası bulunur. New York’ta bir sekreter intihar notunda “Gloomy Sunday şarkısının cenazesinde çalınmasını vasiyet ederek” kendini gaz ile zehirler. Viyana’da genç bir kız yine şarkılarının sözlerinin yazılı olduğu kağıdı elinde tutarak boğulmuş bir şekilde bulunur. Budapeşte’de yine bir esnaf ardında şarkının sözlerinin yazılı olduğu bir not bırakarak intihar eder. Londra’da şarkıyı tekrar tekrar dinleyen bir kadın aldığı hapların etkisiyle fazla dozdan vefat eder.
Gloomy Sunday’in ünü kısa zamanda tüm dünyaya yayılır. Amerika’daki müzik yayın evleri şarkının kötü ününden yararlanmaya karar verip şarkıyı İngilizceye çevirirler ve intiharlar devam eder. Öyle ki raporlanan bir olayda bir adam gece kulübüne gider ve sahnedeki gruptan “The Suicide Song” Gloomy Sunday’i çalmasını ister ve çalınan şarkıyı dinlerken silahını çıkartıp başına ateş ederek kendini öldürür. Başka bir olayda 82 yaşındaki yaşlı adam Gloomy Sunday’i dinlerken 7. Kattan aşağı atlayarak intihar eder. Roma’da bisikletle getir götür işleri yapan bir çocuk yolda bir dilencinin Gloomy Sunday şarkısını mırıldandığını duyduğunda bisikletten inip tüm parasını dilenciye verir ve sonra köprüden buzlu suya atlayıp intihar eder.
1940ların başında şarkı İngiltere’de yasaklanır çünkü beste çok üzüntü verici, kederli bulunur ve insanları bunalıma sürükletici etkisinden dolayı 2002 yılına kadar şarkı hiçbir şekilde topluma açık yerlerde çalınmaz. 2002 yılında şarkı üzerindeki yasak kalkar.
Şarkının bestecisi de Gloomy Sunday’in lanetinden kurtulamaz. Pezso Seress yaptığı bestenin neden olduğu tüm ölüm ve yıkımlardan dolayı lanetlenir. Ölümcül bir başarıdan suçlanan bir kişi olarak diyebilirim ki bu ölümcül şöhret canımı yakıyor. “Bu şarkıda kalbimin tüm hayal kırıklığı için ağladım” diyen Pezso 1968’de Budapeşte’de kendi dairesinin camından atlayarak intihar etmiş ve ölmüştür.
Günümüze kadar, beste Billie Holiday, Elvis Costello , Bjork, Sarah Mclachlan, Sinead O’Connor gibi pek çok ünlü müzisyen tarafından icra edilmiştir.
Macar besteci, 'Gloomy Sunday’in kazandığı popülerlik ve bağlantı kurulan trajik ölümler hakkında tarihe geçecek şu sözleri söyledi:
"Suçlanan bir adam olarak bu ölümcül başarının ortasında duruyorum. Bu 'ölümcül şöhret' beni incitiyor. Kalbimdeki tüm hayal kırıklıklarını bu şarkıya döktüm ve görünüşe göre benimki gibi duygulara sahip başkaları da bu şarkıda kendi acılarını bulmuşlar."
Birçoklarına göre dolaylı bir şekilde de olsa çok sayıda insanın ölümünden sorumlu olarak görülen Seress, 1968 yılında Budapeşte'de yüksek bir binadan kendini boşluğa bıraktı ve hayatına son verdi. Seress'in binlerce kişiyi öldüren bu 'ölümsüz' bestesi ise tarihin en sıra dışı olaylarından biri olarak anılmaya devam ediyor.