Kolay ve çabuk eridiği için çok sevilen peynirlerden biri olan kaşar peyniri, dilimlenerek ya da rendeleyerek çok sayıda çeşitle kullanılabiliyor. İnce dilimlemek için bazı aparatlar olsa da rendelemek için kullanılan rende kimi zaman sizi çığırından çıkarabilir. Peki zorlanmadan ve yaralanmadan kaşar peyniri nasıl rendelenir?
Pizzaya, yumurtaya, makarnaya ve birçok yemeğe kaşar rendelemek için bazı yöntemleri mutlaka bilmelisiniz. Yağlı bir peynir olduğu için rendelerken genelde parçalanan bu peynirin tadı ise oldukça iyi. Ancak rendelerken hem alette kalıp ziyan oluyor hem de daha sonrasında rendeyi temizlemesi çok zor oluyor.
Kaşar peyniri rendelerken neden parçalanır?
Kaşar peyniri, çok yumuşak yapılıdır. Bu yumuşak yapısı da rendeleme işleminde zorlayıcı olur. Bu nedenle kaşar peyniri, buzdolabından çıkardığınız an rendelemelisiniz. Oda sıcaklığında bekletirseniz rendelemeniz zorlaşır.
Isınırsa zor rendelenir
Isınmış ve yumuşamış kaşar peyniri rendeleme esnasında aşağı yukarı zor hareket eder ve parçalanır. Bu yüzden eğer dışarıda kalan bir kaşar peyniriyse de bir süre buzdolabında bekletilmeli ve daha sonra rendelenmelidir.
Kaşar peyniri rendelemenin püf noktaları neler?
Bir miktar zeytinyağı ya da ayçiçek yağı kullanabilirsiniz. Rendenin üzerine bu yağı püskürtün. Ardından kaşar peyniri rendelemeye başlayın.
Şahane bir görüntü ve temiz bir rende için mutlaka yağ sürülmüş rende yöntemini kullanmalısınız.
Rendeyi doğru konumlandırın
Rendenin hareket esnasında elinizin altından kaymasını ve devrilmesini önlemek için rendenizin altına kesme tahtası ya da tava koyabilirsiniz. Böylece rende kaymaz ve rahat bir kullanım sağlar.
Rendeleme nasıl olmalı?
Buzdolabından yeni çıkan ve yumuşak olmayan kaşar peynirini avuç içine yerleştirin ve rende üzerinde aşağı yukarı hareketlerle rendelemeye başlayın.
Kaşar peynirinin yumuşak yapısından dolayı rendenin büyük delikli kısmında rendelenmesi daha uygun olacaktır.
Hızlı rendeleme yapılmamalı
Rendeleme işlemini çok hızlı hareketlerle yapmamalısınız. Hızlı hareketlerde hem hareketin etkisiyle hem de avuç içinin sıcaklığıyla kaşar peyniri kolayca yumuşar. Bu da rendeleme işleminizi zorlaştırır. Kaşar peynirinizi kısa süre buzdolabının dışında tutmaya ve yavaş hareketlerle rendelemeye çalışmalısınız. Hızlı rendelemenin el kesme riski de ortadan kalkmış olur.
Rendeleme işlemi bittikten sonra rendenin iç kısmında kalan kaşar peynirleri de elle toplanmalı. Rendelenen kaşar peynirleri, buzdolabının dondurucu kısmında da saklanabilir.