Karpuz seçmenin birden fazla yolu bulunuyor. Zirai olarak ise dişi karpuz ve erkek karpuz gibi bir ayrım var. Damak zevki işin içine girince ise herkesin kendine göre olan karpuzu seçmesi gerekiyor. İşte o detaylar!
ERKEK KARPUZ DİŞİ KARPUZ AYRIMI VAR MI?
Karpuzların cinsiyeti olmadığı için "dişi karpuz" veya "erkek karpuz" gibi bir ayrım biyolojik olarak bulunmaz. Bu terimler genellikle meyvelerin şekil ve tat farklılıklarını tarif etmek için zirai olarak kullanılır.
Karpuzlar bitkisel olarak cinsiyetsizdir, ancak halk arasında yaygın olan bu yanlış inanışa göre:
- "Dişi karpuz" denilen karpuzlar daha yuvarlak ve tatlı olarak nitelendirilir.
- "Erkek karpuz" denilen karpuzlar ise daha oval ve az tatlı olarak tarif edilir.
KARPUZ NASIL SEÇİLİR?
Gerçekte, bir karpuzun tadı ve şekli, türüne, yetişme koşullarına ve bakımına bağlıdır. Karpuzun tatlı olup olmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları vardır:
- Dış yüzey: Karpuzun kabuğu parlak ve düzgün olmalıdır.
- Ağırlık: İyi bir karpuz en az 5-6 kilogram ağırlığında olmalıdır; bu, içerideki su oranının yüksek olduğunu gösterir. Çok küçük karpuz beyaz çıkar.
- Sarı ve Beyaz Leke: Karpuzun alt kısmındaki sarı leke, karpuzun yerde ne kadar süre olgunlaştığını gösterir. Sarı leke ne kadar koyu olursa, karpuz o kadar tatlıdır.
- Ses: Karpuzu tıklattığınızda çıkan ses dolgun ve tok bir ses olmalıdır. Bu, karpuzun dolu ve olgun olduğunu gösterir.