İstanbul Tıp Fakültesi'nden Uz. Dr. Hümeyra Rekalı Şahin, yaz aylarında serinlemek amacıyla tüketilen yüksek şeker içeren içeceklerin ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu açıkladı. Şahin, bu içeceklerin karın bölgesinde yağlanmayı artırarak metabolik sendrom, diyabet, kalp hastalıkları ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Şahin, şekerli içeceklerin uzun vadede insülin direnci ve diyabete yol açabileceğini, bunun da tüm vücudu olumsuz etkilediğini belirtti.
Bu uyarılar doğrultusunda Türk Böbrek Vakfı (TBV), halkı bilinçlendirmek ve sağlıklı içecekler önermek amacıyla bir mutfak etkinliği düzenledi.
TBV Başkanı Timur Erk, etkinliğin amacının çocuk yaşta obeziteyle mücadeleye dikkat çekmek olduğunu ifade etti. Erk, özellikle gazlı içeceklerin içerdiği yüksek şekerin obeziteyi tetiklediğini ve bu konuda farkındalık yaratmak için etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
Erk, “Eğer bir ülkenin nüfusu 85 milyon ise içinde 10 sene evvelki tespitlere göre 3 milyon civarında hat safhada ileri derecede obez var ise ve bunların da yüzde 60’ı yani çoğunluğu 18 yaş ve altı çocuklardan oluşuyorsa o zaman bu konuya sahip çıkmak lazım. Daha da önemlisi her sene çocuk obezitesi yüzde 8-10 oranında artıyorsa bizim geleceğimiz çok ciddi tehlikede. Obeziteyle çocuk yaşta mücadele etmek gerekiyor. Dolayısıyla böyle bir etkinlik düzenledik
Sıfır şeker olarak pazarlanan içeceklerin içerisinde tatlandırıcı olduğunu belirten Erk, “Elimde tuttuğum sıfır şeker diye bilinen bir limonata. Ama içinde tatlandırıcı var yani bir kimyasal var. Aspartam ve türevleri var. Dolayısıyla içinde nişasta bazlı şeker türevinden gelme şeker var. Bunlar da uzun vadede mutlaka kanserojen etki yapabiliyor. Metabolizmayı tetikliyor. Karaciğer yağlanmasının sebebiyet veriyor. Sonuçta zararı olabiliyor. Kamuoyu olarak aldanıyoruz. içinde şeker olmadığı için alıyoruz. Çocuklarımıza veriyoruz ama öbür taraftan da aspartam gibi tatlandırıcıları çocuklarımıza sanki sağlıklı bir şeymiş gibi vermiş oluyoruz” dedi.
TBV Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın ise, ev yapımı, az şekerli içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı ve aşırı şeker tüketiminin kilo alımı ve sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.Aydın, ev yapımı içeceklerin daha sağlıklı olduğunu, ancak yine de ölçülü tüketilmesi gerektiğini ekledi.