İnsan ilişkileri söz konusu olduğunda "kan çektiği" söylenir. Bilim insanları, aynı şeyin saksağanlar için de geçerli olduğunu keşfetti. Araştırmacılar, ödül almak için eski arkadaşlarını bırakıp yeni arkadaşlar edinen saksağanların ailesine sadık kaldığını keşfetti. Aileleri için açlığa katlanmaktan çekinmediler.
Bilim insanları, oldukça sosyal olan bu kuşlara, hangi bireylerle birlikte ziyaret ettiğine bağlı olarak lezzetli kurtçuklara erişimin olduğu bir görev sundular.
Kuşlar hızla en iyi ödülleri alabilmek için arkadaşlarını değiştirmeye başlasa da, sonuç ne olursa olsun yavruları, kardeşleri ve çiftleşme partnerlerini (saksağanlar ömür boyu tek eşlidir) terk etmediler.
Bu on yıl süren Cornwall Saksağan Projesi'nin bir parçası olan çalışma, bazı hayvanların sosyal ilişkileri nasıl yönettiği konusunda yeni görüşler sunuyor.
Cornwall Üniversitesi Penryn kampüsündeki Ekoloji ve Koruma Merkezi'nde bilişsel evrim profesörü olan Alex Thornton, "Her birine evcil kediler ve köpekler için kullanılan transponder çipleri gibi küçük bir PIT etiketi takılmış yüzlerce vahşi saksağanı izliyoruz" dedi.
"Bu deneyde saksağanları rastgele A veya B gruplarına atadık ve iki otomatik PIT etiketi algılayıcı yemlik çiftini, aynı gruptan gelen bireyler (AA veya BB) sadece birlikte geldiğinde kurtçuklar sağlayacak şekilde programladık."
Farklı gruplardan kuşlar bir araya geldiğinde - A ile B - yemlikler kapalı kalacaktı. Tek başlarına gelen kuşlar tahıl alacak, ancak daha çekici kurtçukları alamayacaklardı.
Thornton şunları söyledi: "Fikir, sosyal ilişkilerini yeniden ayarlayıp ayarlayamayacaklarını bulmaktı. Yanlış grup arkadaşları olabilirlerdi. Onları bırakır mısınız ve doğru grupta olanlarla takılmaya başlar mısınız?
SAKSAĞANLAR ÇOK STRATEJİKTİR
"Saksağanların çok stratejik oldukları ve en iyi ödülleri alabilmek için diğer gruptaki arkadaşlarından hızla vazgeçmeyi öğrendikleri ortaya çıktı. Ancak yakın ilişkileri konusunda istisna yaptılar, hatta hiçbir şey almasalar bile."
"Temel fikir, diğer bireylerle sahip olduğunuz etkileşimleri takip etmeniz, bu etkileşimlerin sonuçlarını hatırlamanız ve bu sonuçları davranışınızı ayarlamak için kullanmanız gerektiğidir. Burada test ettiğimiz fikir buydu: bireyler geçmiş etkileşimlerin sonuçlarını takip edebilirler ve ilişkilerini güncelleyebilirler. Ortaya çıkan şey buydu."
Thornton, saksağanların zeki olduğunu ve dinamik sosyal ağlara sahip olduklarını söyledi. "Gelen giden bireyler var, bu yüzden sağlam ilişkilerinin ötesinde, çok sayıda diğer ilişkileri var. Hatırlanacak pek çok şey var. İnsan toplumu ile benzerlikler bulunmaktadır." dedi.