Pilot girişimin Eylül 2022'de başlayan bir ön çalışmasına göre, uygulamaya konulması çalışanların ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etki yarattı. Yaklaşık bin çalışanı içeren bu proje, çalışanların mutluluğu ile çalışanların mutluluğu arasında doğrudan bir bağlantı kurdu. Etkileyici bir şekilde, projeye katılan şirketlerin yüzde 95'i, özellikle modern toplumun önemli bir unsuru olan çalışanlarının ruh sağlığı konusunda olumlu sonuçlar bildirdi.
Başlangıcından sadece üç ay sonra proje, anksiyete, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, gerginlik ve yalnızlık gibi kötü ruh sağlığıyla ilişkili birçok semptomda önemli bir azalma kaydetti. Ayrıca personelin yüzde 85'inden fazlasında bu göstergelerin en az birinde iyileşme görüldü. Reading Üniversitesi'nden Rita Fontinhas ve Londra Üniversitesi'nden Pedro Gomes tarafından yürütülen araştırmada ayrıca çalışanların fiziksel egzersize daha fazla zaman ayırabildikleri ve kişisel ilişkilerinden daha fazla memnuniyet duydukları belirtildi.
Çalışanlar ayrıca iş-yaşam dengesinde belirgin bir iyileşme olduğunu ve bu ikisini dengelemenin zor olduğunu düşünenlerin sayısında önemli bir düşüş olduğunu bildirdi. Ücret açısından işçiler, beş günlük çalışma haftasına dönmeyi düşünmek için en az yüzde 20'lik bir artışa ihtiyaç duyacaklarını belirttiler. 41 firmanın katıldığı, devlet desteğine dayanmayan proje, nihai raporunu Nisan ayında sunacak. Şirketler daha sonra dört günlük haftayı koruma, beş günlük haftaya geri dönme veya çalışma formatını ayarlama seçeneğine sahip olacak.
Diğer Avrupa ülkelerinde dört günlük çalışma haftasıyla ilgili ne gibi deneyler vardı?
Belçika
Ülke bu girişimi bir yıldan fazla bir süre önce uygulamaya koydu. Ancak sonuç beklenenden çok uzaktı: yüzde 0,5 ile yüzde 1 arasında değişen bir kesim bu yeni çalışma biçimini benimsedi. Portekiz'de yaşanana benzer şekilde, tedbir çalışanların kişisel ve profesyonel yaşamlarını uzlaştırmalarına olumlu şekilde yardımcı oldu. Haftanın 38 saatini dört günde uygulayanlar dokuz buçuk saate kadar çalıştı, maaşları aynı kaldı
İtalya
Inteza ve Lavazza, İtalya'da dört günlük çalışma haftasını deneyen şirketler arasında yer alıyor. Apennine Yarımadası'ndaki bu önlem, pandemi döneminde işlerin yeniden düzenlenmesi isteği ve ofislerde elektrik tasarrufu ihtiyacından kaynaklanıyor. 4 gün 9 saatlik (toplamda 36 saat) kısa çalışma haftası eşit ücretle karakterize edilir, gönüllülük esasına dayanır ve teknik ve üretim gerekliliklerine uygundur.
ispanya
İspanyol hükümeti geçen yıl küçük ve orta ölçekli şirketlerin ücretleri etkilemeden haftayı en az yarım gün azaltmalarına yardımcı olmak için bir proje başlattı. Yetkililere göre, dört günlük çalışma haftası ülkede çalışanların refahına, işgücü verimliliğine ve iş gelişimine yardımcı olmayı amaçlıyor.
Bu girişimi teşvik etmek için İspanya, çalışma saatlerini azaltan şirketlere mali yardım sağlamayı taahhüt etti. Sanayi Bakanlığı, çalışma gününü en az yüzde 10 oranında azaltan ve personel ücretlerini iki yıl boyunca koruyan, 250'ye kadar çalışanı olan şirketlere 9,6 milyon avroluk sübvansiyon sağladı.
Almanya
2024 yılı başında farklı büyüklüklerde ve farklı sektörlerden 50 şirket, aynı verimliliği sürdürmek amacıyla altı ay süreyle çalışma saatlerinin azaltılmasını test etmeye başlıyor. Hans Böckler Vakfı'nın yaptığı bir ankete göre, tam zamanlı çalışan Almanların yüzde 81'i haftada dört gün çalışma istiyor
Büyük Britanya
Birleşik Krallık'ta yapılan bir deney, çalışma saatlerinin azaltılmasının yalnızca çalışanların üretkenliğini değil, aynı zamanda liderlerinin girişimi "son derece başarılı" olarak nitelendirdiği şirketlerin karlarını da önemli ölçüde artırdığını gösterdi.
Dört günlük çalışma planının en büyük denemesine yaklaşık 61 şirket katıldı. Çoğu yönetici bu uygulamayı o kadar beğendi ki süresiz olarak kabul etmeye karar verdi ve çalışanların yüzde 15'i "hiçbir miktar paranın" kendilerini haftanın beş günü çalışmaya dönmeye ikna edemeyeceğini söyledi.
Test döneminde, dört günlük çalışma haftasını uygulayan şirketler daha fazla gelir ve daha az personel değişimi bildirdi. Bunun faydaları aynı zamanda daha az stres ve olumsuz duygular yaşayan ve iş-yaşam dengesinden daha fazla tatmin olan çoğu çalışan tarafından da hissedilmektedir.
Şirketler, deney boyunca personel ücretlerini aynı tutmaya teşvik edildi, ancak haftada bir gün izin vermekten çalışma saatlerini 32'ye düşürmeye kadar çalışma saatlerini azaltmak için farklı yöntemler kullanma özgürlüğüne sahip oldular.
İzlanda
Pilot proje 2015 ile 2019 yılları arasında uygulandı ve devlet idaresinden ve Reykjavík Belediyesi'nden 2.500 çalışanı içeriyordu. Haftalık çalışma süresi 40 saatten 35 saate düşürüldü ve ilk sonuçlara göre ücretler düşürülmeden verimlilik korundu.
Pilot proje, yaratıcıları tarafından ülkede önemli bir değişime olanak sağladığı için bir başarı olarak tanımlanıyor: Aktif nüfusun neredeyse yüzde 90'ı çalışma saatlerini azalttı.
Sonuçlar aynı zamanda işyeri stres seviyelerinde bir düşüş ve daha iyi bir iş-yaşam dengesi olduğunu da gösteriyor.