Kalp hastası genç kadını sağlığına kavuşturan literatürlük müdahale ödül getirdi

Kalp hastası 24 yaşındaki Ayşwnur Çalışkan'ı tekrar eski günlerine döndüren ve tıp literatürüne giren müdahale, uluslararası kongrede en iyi klinik yöntem" ödülünü aldı.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde kalp hastası 24 yaşındaki kadını sağlığına kavuşturan ve literatüre giren müdahale, uluslararası tıp kongresinde "en iyi klinik yöntem" ödülünü aldı.

Kalbi delik olarak doğan Ayşenur Çalışkan'a 4 yaşında kalp pili takıldı. 9 ve 15 yaşlarında kalp pili jeneratörü değişen Çalışkan, 24 yaşına geldiğinde göğsünde kasılmalar, kolunda uyuşukluk ve kalp yetmezliği şikayetleriyle Konya ve Ankara'daki hastanelere başvurdu.

Kalp pili jeneratörü 3'üncü kez değişmesine rağmen rahatsızlığı geçmeyen Çalışkan, eşinin tavsiyesiyle Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görevli Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu'ya muayene oldu.

KABLOYU ÇIKARMADAN TEDAVİ ETMEK İSTEDİLER

Çalışkan'ın tomografisine baktığında 20 yıl önce takılan kalp pili kablosunun artık hastanın organlarıyla birleştiğini, kablonun birçok damarın içine girip çıktığını, çıkartılırsa hastanın hayatını kaybedeceğini anlayan Kuyumcu, kabloyu çıkarmadan tedavi etme üzerinde yoğunlaştı.

Hastaya takılacak yeni pil sisteminin verimli çalışması için daha önceden uygulama örneği olmayan eski pilin kablosunun dış katmanına zarar vermeden içindeki metal iletken kabloları tek tek çıkarma yöntemi fikrini bulan Kuyumcu, hastanın da onayını aldıktan sonra ameliyatı uygulama aşamasına geçti.

Kuyumcu, kendisine operasyonda yardımcı olan Kardiyolog Doç. Dr. Bayram Ali Uysal'la yaklaşık 3 saatte açık kalp ameliyatı yapmadan hastanın karın boşluğundan ulaştıkları kabloyu keserek dış katmanına zarar vermeden içindeki 20'şer santimetrelik onlarca metal kabloyu çıkardı. Bu müdahalenin ardından yeni kalp pili sistemi (jeneratör ve lead) takılan Çalışkan, ertesi gün hastaneden taburcu edildi.

EN İYİ KLİNİK YÖNTEM KATEGORİSİNDE ÖDÜL ALDI

Çalışkan'ı sağlığına kavuşturan yöntemi geçen haziran ayında İstanbul'da 40'tan fazla ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen ve kardiyoloji doktorlarının zorlu kalp pili operasyonlarının yarıştığı "Pacing World Series 2024" tıp kongresine gönderen Kuyumcu, "Best Clinical Practice" (En İyi Klinik Yöntem) kategorisinde birincilik ödülünü kazandı.

Yaşam Haberleri