Kajun Baharatı Nedir?
Cajun baharatı, Hint mutfağında sıkça kullanılan bir baharat karışımıdır. Bu baharat karışımı, çeşitli tohumlar, baharatlar, otlar gibi aromatik malzemelerden öğütülerek elde edilen bir karışımdır. Soğan tozu, sarımsak tozu, kekik, fesleğen, kimyon, karabiber, pul biber, toz kırmızı biber ve tuz ilavesiyle hazırlanıyor. Hepsinin karışımından ise ortaya kajun baharatı çıkıyor. Bunların birbirlerine doğru oranlanması yemeğin lezzetini oldukça etkileyecektir.
Cajun baharatı, Hindistan'a özgüdür ve Hindistan'da deniz ürünlerinden tavuk ve pilava varana kadar birçok tarifte kullanılır. Türkiye'de ise daha çok patates baharatı olarak bilinir. Böyle bilinmesinin nedeni cajunun bizim ülkemizde daha çok servis esnasından patates kızartmalarının üstüne serpilmesinden gelir.
Her ne kadar patates baharatı olarak kullanılsa da kajun; et, tavuk, sebze ve bakliyat yemeklerinde kullanılabilecek bir baharat karışımıdır.
Kajun Hangi Tariflerde Kullanılır?
- Kajunu, et ve tavuk soslarken kullanabilirsiniz.
- Tavuk wrap ya da et wrap hazırlarken lavaşın üzerine kajun serpip sonra pişirdiğiniz eti yayarak dürümünüzü sarabilirsiniz.
- Hafif olması açısından kızartmak yerine fırına attığınız kabak, pancar, karnabahar gibi sebzelerin üzerine kajun serpebilirsiniz.
- Caju ve pirinçle cajulu pilav yapabilirsiniz.
- Hint mutfağının meşhur yemeği caju tikka masala yaparken kajun olmazsa olmaz bir baharattır.