Kardiyovasküler hastalıklar, dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biri olsa da, yaşam tarzı değişiklikleriyle büyük ölçüde önlenebilir. Bu değişikliklerden en önemlisi ise beslenmedir.
Bu yazıda, kan damarlarınızı ve kalbinizi korumak için beslenmenize eklemeniz gereken mucizevi bir besin var: Tahıl lifi!
Araştırmalar, tahıl liflerinin iltihabı önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor. İltihap ise kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalıkların temel nedenlerinden biridir.
JAMA Network Open'da yayınlanan bir araştırma, yaşlılarda daha yüksek tahıl lifi alımının iltihaplanma düzeylerini ve kalp hastalığı riskini nasıl azaltabileceğini inceliyor.
Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu'ndan epidemiyoloji profesörü Rupak Shivakoti, "Bu çalışmadaki bireylerin önemli bir kısmı, özellikle en düşük tüketim grubundaki kişiler, önerilen miktarların altında lif alımına sahiptir. Bu nedenle, bu kişilerin diyet lifi bakımından daha fazla gıda almaları sağlıklarını iyileştirebilir" diyor.
Araştırmacılar, günde beş gram tahıl lifi almanın:
C-reaktif protein
İnterlökin 6 sitokinleri
İnterlökin-1 reseptör antagonisti konsantrasyonunu önemli ölçüde azalttığını keşfediyor.
Bu proteinler ve sitokinler, iltihaplanma ile ilişkilidir. Tahıl liflerinin sistemik iltihabı azaltmada daha etkili olabileceği düşünülüyor.
Daha önce kalp krizinden kurtulanlarda da tahıl liflerinin faydaları gözlemlenmiştir. Ekmek, pirinç ve makarnada bulunan tahıl lifleri, bu kişilerin daha uzun yaşama şansını artırıyor.
TAHIL LİFLERİNİN FAYDALARI
Kan dolaşımındaki kolesterol seviyelerini düşürür.
Sindirim sisteminde lifin kolesterole bağlanması ve atılması, kolesterol seviyesini düşürür.
Diyabet ve kanserden erken ölüm riskini azaltır.
Tahıl lifi açısından zengin besinler:
Yulaf
Kepekli tahıllar
Baklagiller
Meyveler
Sebzeler
Kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için:
Diyetinize tahıl lifini ekleyin.
Düzenli egzersiz yapın.
Sigarayı bırakın.
Sağlıklı bir kiloyu koruyun.
Alkol tüketimini sınırlayın.
Düzenli olarak doktor kontrolünden geçin.