Kablosuz Kulaklıkta Büyük Tehlike! 90 Dakikadan Fazla Kullanırsanız Bu Hastalığa Yakalanırsınız!

Son dönemde oldukça popüler hale gelen kablosuz kulaklıklar, kullanıcılar için birçok avantaj sunsa da, uzun süreli kullanımları bazı sağlık risklerini de beraberinde getirebilir. Bu riskler hakkında bilgi sahibi olmak, kulak sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. İşte bu sağlık sorunları ve detayları...

Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vural Fidan, kablosuz kulaklık kullanımının son dönemlerde artan bir trend haline geldiğini ve bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktaları açıkladı. Kulaklık kullanımının uzun süreli ve aşırı sık olması durumunda kulak sağlığını riske atabileceğine dikkat çeken Fidan, kullanıcıları bu konuda uyardı. İşte kablosuz kulaklık kullanımının olası riskleri ve daha fazla bilgi...

SON YILLARIN ARTAN RİSKİ

Kablosuz kulaklıklar, son zamanlarda fazlasıyla popülerleşti. Çoğu insan kablolu kulaklık yerine hem kullanım kolaylığından, hem görüntüsünden hem de kolay taşınabilir olmasından dolayı sürekli kablosuz kulaklı gezmeye, işlerini halletmeye başladı. Uzmanlar ise kablosuz kulaklıkların ne kadar tehlikeli olduğu konusuna parmak bastı.

Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vural Fidan, kablosuz kulaklıkların kulakta fazla durması sonucunda kulakların hasar görebildiğini anlattı.

MAKSİMUM 90 DAKİKA KULAKTA KALMALI

İnsan kulağının yapısının uzun süre boyunca bir objeyle temas halinde olmasına uygun şekilde dizayn edilmediği için herhangi bir aracın uzun süre kulakta durmasının tehlikeli olduğunu açıklayan Fidan, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Kulaklıklar oldukça uzun süredir kullanılan cihazlar. Teknolojinin gelişmesiyle beraber bu kulaklıkları kablosuz hale getirmek mümkün oldu. Bu kulaklıkların kullanılması esnasında vücuda SAR değeri dediğimiz değer üzerinden radyasyon etkisinde bulunabiliyor. Radyoaktif etki ile beraber insan bünyesine ne kadar etki ettiğini kilogram-watt cinsinden ölçüm sistemiyle ölçülüyor. Uluslararası değerleri içerisinde şu an Türkiye’de TSE ve CE belgeli kullanılan kulaklıkların hiçbirisi sıkıntı oluşturacak SAR değerinin üzerinde değil. Bu sebeple kullanılmasıyla ilgili olarak belli bir radyasyon sorunu yok. Fakat bu kulaklıkların sürekli kullanılmasını arzu etmiyoruz. Çünkü kulağımızın içi herhangi bir şey takarak sürekli taşımayı gerektirecek bir şekilde dizayn edilmemiş. Kulaklıkların maksimum 90 dakika kullanılmasını istiyoruz. Çok yüksek desibellerde kullanılmamalı. Uzun süre kullanılan kulaklıklar yüksek sese maruziyet oluşturursa bu sefer akustik travma dediğimiz aşırı sesin kulağa verdiği zararı görüyoruz. Ayrıca kulağa sürekli bir şeyin takılı olması dış kulak enfeksiyonunu ortaya çıkarabiliyor. Bu da tedavi sürecinde bizi ve hastayı oldukça yorabiliyor.”

Yaşam Haberleri