Japonya’ya özgü bir tip yeşil çay olan matcha, içinden sağlık fışkıran çay olarak tanımlanıyor. Japon çay seremonilerinin vazgeçilmezi olan bu çay, Budist rahiplerince meditasyon öncesinde konsantrasyonu artırmak ve zihni arındırmak için içiliyor. Matcha çayını elde etmek için çay yaprakları toplanmadan evvel 2-4 hafta arasında gölgede bırakılıyor ve bu şekilde bitkinin daha yoğun klorofil salgılaması sağlanıyor. Bu şekilde matcha o özel yeşil rengine kavuşmasının yanı sıra, kuvvetli tadını ve yüksek antioksidanlarını da elde ediyor. Yapraklar sonrasında el değirmenleri ile nazikçe toz haline getiriliyor.
Matcha ve Yeşil Çay Arasındaki Fark
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yetiştirilme ve hasat edilme biçimi açısından matcha ve yeşil çay birbirinden farklıdır. Besin değeri açısından ise matcha ile normal yeşil çay arasındaki fark, siyah çay ile yeşil çay arasındaki farka benzer. Nasıl ki yeşil çay oksidize olmadığı için siyah çaya göre daha yoğun besin maddeleri içeriyorsa benzer bir durum burada da söz konusu. Normal yeşil çayda, çay yapraklarındaki faydalı maddeler daha azdır. Matcha ise bu yapraklarda bulunan EGCG vb. antioksidanlar açısından çok daha zengindir. Ayrıca demlenme şekilleri sebebiyle de yeşil çay ve matcha çayı farklı besin değerlerine sahiptir. Yeşil çay için bitkinin yaprakları geleneksel şekilde demlenip daha sonra yapraklar atılırken, matcha ise toz halinde kullanıldığı için bitki tamamen tüketilir.
Matcha çayının faydaları nelerdir?
Matcha çayı içerdiği yüksek orandaki antioksidan ile meşhur olmuştur. Birçok meyve sebzeden daha çok antioksidan içeren matcha, hücrelere zararlı olan ve hastalıklara davetiye çıkaran bileşiklerin vücudumuzdan temizlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, Hayfene olarak sizlere sunduğumuz, Karadeniz’de yetiştirilen matcha çayının antioksidan seviyesi, standart matcha çayındakinin yaklaşık 3 katıdır. 100 gram başına 5320 mg antioksidan içeren bu özel ürünü detaylı incelemek isterseniz analiz raporumuza da ulaşabilirsiniz.
Matcha çayı içeriğindeki yüksek kafein oranı ile, metabolizmanın hızlandırılmasına katkı sağlıyor. Bu nedenle zayıflamak ve yağ yakmak isteyenlerin diyetlerinde kendine yer buluyor. Ayrıca vücuda enerji vererek dinç kalmayı sağlıyor.
Matcha çayının kolesterol üzerinde de olumlu etki yaptığı düşünülüyor. Damar tıkanıklığına ve kalp hastalıklarına yol açan kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olduğuna dair araştırmalar yapılmış durumda.
Matcha ayrıca, A, B, C, E vitaminleri ve karoten bakımından da zengindir.Matcha Çayının 6 Bilimsel Faydası
Toz haline getirilerek kullanıldığı için matcha tozu olarak da bilinen matchanın bilimsel araştırmalarla desteklenen faydaları içerisinde bulunan kateşinlerden kaynaklanıyor. Yeşil çayın da temel bileşeni olan bu madde enflamasyonla savaşıyor, antimikrobiyal etkiler gösteriyor ve diyabete karşı etkileri ile öne çıkıyor. İşte matchanın bilimsel araştırmalara göre faydaları:
● Antienflamatuvardır: Matcha’nın içerisinde bulunan EGCG isimli aktif bileşen vücuttaki enflamasyonu etkisiz hale getirecek özelliklere sahiptir. Sıcak suya bir miktar matcha çayı eklediğinde, çay suyuna klasik yeşil çayın içerisinde bulunan antioksidanlardan daha fazla antioksidan geçer. Hatta inanmayacaksın ama matchanın içerisinde bulunan kateşin miktarı yeşil çayın içerisindeki kateşin miktarından tam 137 kat daha fazladır.
● Kalp sağlığını koruyabilir: Kalp sağlığı ile ilgili endişelerin varsa siyah çay yerine matcha içmeye başlayarak kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanabilirsiniz. Kateşinlerden oldukça zengin olan bu çay, kalp sağlığını bu etkili antioksidanlar sayesinde koruyabilir. En azından birçok bilimsel araştırma bu özelliğini destekler nitelikte.
● Metabolizmanızı hızlandırarak kilo kontrolünde yardımcı olabilir: Kilo kontrolünde ve diyet döneminde yeşil çay kullanılması oldukça popüler bir uygulamadır. Yapılan araştırmalar yeşil çayın metabolizmayı hızlandırıcı etkisini destekler nitelikte. Buna göre yeşil çay yağ yakımını hızlandırıyor ve daha çok enerji harcaması için vücudu teşvik ediyor. Yeşil çay ile benzer ve hatta daha güçlü etkilere sahip matcha çayı ile de kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Hem yeşil çay hem de matcha çayı içerdikleri kateşinler sayesinde kilo vermenize yardımcı olabilir.
● Enerji verir: Matcha, yeşil çaydan daha konsantre miktarda kafein içerir. Şöyle bir kıyaslama yapmak gerekirse, 240 ml yeşil çay 28 mg kafein içerirken, matcha çayında bu miktar 90 mg'dır. Bu miktar, bir fincan kahvenin içerdiği kafeinle birbirine çok yakındır. Ancak matcha içerdiği L-theanin ile gün boyu süren dengeli bir enerji sağlarken kahvedeki gibi enerji üzerinde hızlı dalgalanmalar yaratmaz.(10) (11) Bu yönüyle matcha, gün içinde enerjini, bilişsel işlevlerini ve konsantrasyon seviyeni desteklemek için iyi bir tercihtir ancak eğer kafeine fazla duyarlıysan ve bunun neticesinde uyku sorunları yaşıyorsan, akşam beşten sonra kahve içmemen gerektiği gibi matcha da içmemelisiniz.
● Tip 2 diyabet riskini azaltabilir: Matcha çayının en önemli faydalarından biri de tip 2 diyabete yönelik olumlu etkileridir. Bazı araştırmalar düzenli olarak yeşil çay tüketiminin, vücut kitle indeksi ve sistolik kan basıncı gibi faktörleri düzenlediğini gösteriyor. Tip 2 diyabet için risk faktörleri arasında olan bu faktörleri kontrol ederek, diyabete yakalanma ihtimalini azaltabilirsiniz.
● Karaciğeri koruyabilir: Karaciğer vücudumuzdaki en önemli organlardan biri. Aslında karaciğerimiz iflas ederse diğer beden fonksiyonlarımız da sona erer. Besin maddelerinin vücut tarafından kullanılması, ilaçların metabolize edilmesi ve vücuttaki toksinlerin atılması gibi görevleri olan bu organı korumak istiyorsan düzenli olarak matcha çayı içebilirsin. Bazı araştırmalar, düzenli yeşil çay içmenin karaciğer sağlığını desteklediğini gösteriyor. (8) Matcha’nın besin değerleri açısından yeşil çaya göre daha konsantre olduğunu göz önünde bulundurursak, bu çayı diyetine mutlaka eklemelisiniz.
● Bağırsak sağlığını destekleyebilir: Matcha içerisinde bulunan yüksek düzeyde ECGG sayesinde bağırsak sağlığını destekler. Esasen sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı faktörleri bağırsak sağlığını korumak önem vermen gereken konulardır. Bu noktada doğru beslenme düzenine matcha gibi koruyucu çayları ekleyebilirsin. Araştırmalar gösteriyor ki ECGG antioksidan özelliği sayesinde oksidatif stresi azaltarak vücudu serbest radikallerin yol açtığı hücre hasarına karşı güçlendirir.
Matcha çayı nasıl demlenir?
Matcha çayını hazırlarken, çayın uzun uzun demlenmesine gerek yoktur. Bir çay kaşığı kadar çayı bir fincan kaynamış suya atarak güzelce karıştırmak yeterlidir. Orijinalinde, toz halindeki çay özel bir bambu aletle çırpılarak köpüklü bir içecek şeklinde tüketilir.
Dilerseniz, matcha çayı ile latte de yapabilirsiniz. Çayınızı sıcak su ile çırptıktan sonra, üzerine bir miktar süt ilave ettiğinizde lezzetine şaşıracaksınız.
Matcha çayının kullanım miktarı konusunda özel bir kısıtlama yoktur ancak elbette, çok sağlıklı ve faydalı bile olsa her gıdayı aşırı tüketmenin kimi beklenmedik etkileri olabilir. Bu nedenle ölçülü olmak gerekir. Diğer bitkisel çaylarda da olduğu gibi ideali, günde bir iki fincandan fazla tüketmemektir.
Bununla birlikte, bitkilerin şifalı özelliklerinden faydalanmak için öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz. Hamilelikte ya da emzirme sürecinde, düzenli ilaç kullanıyorsanız, kronik bir hastalığını varsa veya böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız, bu ve benzeri içerikleri dikkatle kullanmanız büyük önem taşıyor.
https://www.herby.com.tr/