İşte sürekli yorgun hissetmenizin sebepleri bunlar!

Bazen parmağımızı kaldıramayacak kadar yorgun hissederiz, her şeyi erteler ve egzersiz yapmaktan kaçınırız. Hepsinin altında yatan çeşitli sebepler var. Bu ipuçlarıyla artık sizde yorgunluktan kurtulabilirsiniz.

Bir koltukta uzanmak bazen spor salonuna gitmekten daha cazip gelebilir. Bazen ayakkabımızın bağcığını bağlamak için bile yerimizden kalkmaya üşeniriz. Koşuşturmanın hakim olduğu bir dünyada tembellik nöbetlerine yenik düştüğümüzde kendimizi suçlu hissedebiliriz. Araştırmalara göre, hareket etmeye üşenmenin altında çeşitli sebepler yatıyor ve zannedildiğinden daha karmaşık bir durum. Yaşam tarzı seçimlerimiz ne kadar enerjik veya tembel hissettiğimizi büyük ölçüde etkiliyor.

Gastroenterelog Doktor Pranav Honnavara Srinivasan şöyle açıklıyor, “Tembel hissetmek hem fiziksel hem de zihinsel engellerden kaynaklanıyor. Fiziksel olarak yetersizlik genellikle; uyku problemleri, hareketsiz yaşam tarzı ve yetersiz beslenmeden oluşun. Bu sebeple büyük ölçüde enerjinizi azaltabilir. Beslenmeniz demir ve D vitamini açısından eksikse kendinizi sürekli yorgun hissedersiniz, bu nedenle egzersiz yapma fikri gözünüzde büyür.”

EĞER MUTSUZ HİSSEDİYORSANIZ HERŞEY DAHA ZORLAŞIR

Doktor Srinivasan, zihinsel açıdan stresli olmanın yorgunluğunuzda büyük bir payı olduğunu belirtiyor. Eğer zihniniz sürekli endişelerle meşgul ve kendinizi kötü hissediyorsanız, harekete geçecek motivasyon bulmakta güçlük çekebilirsiniz. Spor yapmayı sıkıcı veya zaman alıcı olarak görmenizin sebepleri bu zihinsel engeller olabilir.

İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURUN

Enerjinizin yerine gelmesi için çok sayıda işlenmiş gıda ve şekerli atıştırmalıklar tüketmek ilk başta enerji veriyor gibi gözükse de daha sonra her şey daha kötüleşir. Sağlıksız paketli gıdalar yerine, meyveler, sebzeler, yağsız proteinler ve tam tahıllardan oluşan besinleri öğünlerinize ekleyerek enerji seviyenizi sabit tutun.

İYİ BİR UYKU ENERJİK HİSSETMENİN ALTIN KURALI

Yeterince uyuyamıyorsanız, vücudunuz düzgün bir şekilde yeniden şarj olamaz, bu da kendinizi halsiz ve motivasyonsuz hissetmenize neden olur. Enerji seviyenizi yüksek tutmaya yardımcı olmak için her gece 7-8 saat kaliteli uykuyu hedefleyin. Kronik stres kortizol seviyenizi yükseltir, bu da enerjinizi tüketebilir ve kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Yoga, meditasyon ve hatta sadece derin nefes alma gibi stres azaltıcı aktiviteleri yaparak, enerjinizi daha iyi korursunuz.

Bazen düşük enerji seviyeleri altta yatan sağlık sorunlarına veya beslenme yetersizliklerine bağlı olabilir. Hipotiroidizm, anemi ve diyabet, kronik yorgunluğa yol açabilecek durumlardan sadece birkaçıdır. Sürekli yorgunsanız, bu koşulları dışlamak için doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.

KENDİNİZE ULAŞILABİLİR HEDEFLER BELİRLEYİN

Tembelliği yenmenize ve spor hedeflerinize doğru ilerlemenize yardımcı olacak bazı pratik ipuçları var. 'Daha fazla egzersiz yapmak istiyorum' demek yerine 'Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri 20 dakika yürüyeceğim' seçeneğini deneyin. Bu net düşünce motivasyonunuzu artırmanıza yardımcı olur. Gerçekten keyif aldığınız aktiviteleri seçin. Dans etmek, yürüyüş yapmak veya spor yapmak olsun, hareketten keyif almak, onu daha kolaylaştırır. Antrenmanlarınıza önemli randevularmış gibi davranın. Bunları takviminize planlayın ve tutarlılığı koruyun. Zamanla alışkanlık haline gelecektir. Uzun ve yoğun egzersizlerle kendinizi bunaltmayın. Kısa, yönetilebilir seanslarla başlayın ve yavaş yavaş süreyi ve yoğunluğu artırın. Bu yaklaşım bağlı kalmayı kolaylaştırır. Arkadaşlarınızla egzersiz yapmak veya bir spor dersine katılmak, antrenmanlarınızı eğlenceli hale getirir. Bir egzersiz arkadaşınızın olması aynı zamanda sizi sorumlu ve motive tutabilir.

Yaşam Haberleri