İşte Dünyanın En Güçlü Pasaportları!

Düzenli olarak yapılan Pasaport Endeksi, dünyanın en değerli pasaportlarını listeledi. Sıralamada ki yükselen ve gerileyen ülkeler göze çarptı. Türkiye'nin yükselişi son 10 yılın en iyi performansı olarak değerlendirildi.

Dünyanın en güçlü pasaportlarına sahip ülkeler, Henley & Partners şirketi tarafından araştırıldı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin verileri kullanılarak düzenli olarak yapılan Pasaport Endeksi, dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı.

EN DEĞERLİ PASAPORTLAR BU ÜLKELERE AİT

Endekse göre, yurttaşlarına 195 ülkeye vizesiz seyahat etme imkânı sağlayan Singapur Pasaportu dünyanın en güçlü pasaportu olarak yeniden ilk sıraya yerleşti. Bir önceki endekste Singapur ile birlikte liderliği paylaşan Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İspanya ise en güçlü pasaportlar listesinde bu kez ikinci sırada yer aldılar. Bu ülkelerden birinin pasaportuna sahip olanlar dünyada 192 ülkeye vizesiz seyahat ediyor.

Listede şaşırtan sıralamalardan biri, 191 ülkeye seyahat imkanı sunan ve üçüncü sırada yer alan Finlandiya, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Güney Kore ve İsveç’ten oluşan 7 ülke.

İNGİLTERE VE ABD PASAPORTLARINDA BÖYLE DÜŞÜŞ GÖRÜLMEDİ !

Birleşik Krallık ve ABD pasaportları 10 yıl önce zirveyi paylaşırken sıralamada yıl geçtikçe geriliyor. Endekse göre, Endekste 4. sırada yer alan Birleşik Krallık pasaportu ile seyahat edilebilen ülke sayısı 190’a düştü. Birleşik Krallıkla beraber 4. Sırayı paylaşan ülkeler arasında Belçika, Danimarka, Yeni Zelanda, Norveç ve İsviçre yer alıyor.

2024 endekslerine göre, 10 yıldır istikrarlı bir düşüşte olan ve vatandaşlarına 186 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sağlayan ABD listede 8. sırada yer alıyor.

Afganistan pasaportu ise listenin son sırasında. Son 19 yıldır yayınlanan endekste görülen en düşük skor olarak tarihe geçen Afganistan pasaportuyla sadece 26 ülkeye vizesiz gidiliyor.

TÜRKİYE PASAPORTU YÜKSELİŞE Mİ GEÇTİ?

Türkiye, Ocak 2024’ten bu yana endekste 7 basamak tırmanarak 52’nci sıradan 45’inci sıraya yükseldi. Yükseliş, Türkiye’nin son 10 yıldaki en iyi performansı olarak değerlendiriliyor. Türk pasaportuyla vizesiz gidilebilen ülke sayısı ise 118’e yükseldi.

LİSTEDE GÖZE ÇARPAN YÜKSELİŞİ BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ KAPTI

Sıralamada çarpıcı yükselişi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) pasaportu gösterdi. Endeksin ilk yayınlandığı yıl 2006’dan günümüze vizesiz seyahat haritasına 152 ülke ekleyerek seyahat edilebilen ülke sayısını 185’e çıkardı. Önceki endekste 62’inci sırada yer alan BAE, tam 53 basamak yükseldi ve listede 9.sırayı kaptı.

SCHENGEN BAŞVURULARINDA EN FAZLA RET YANITINI AFRİKA ÜLKELERİ ALIYOR

Çalışmalarda, Schengen vizesi için en fazla ret yanıtını Afrika ülkelerinin aldığı öğrenildi. Afrika ülkelerinden başvurulan her 10 Schengen vizesi talebinden 3’ü ret yanıtı alıyor. Dünya genelinde ise Schengen başvurularının yüzde 10’u reddediliyor. Buna göre Afrika’dan iletilen her 10 Schengen başvurusundan 3’ü ret yanıtı alıyor. Dünya genelinde ise Schengen başvurularının yüzde 10’u reddediliyor.

Yaşam Haberleri