İşte bu yüzden uçakta kahve içmemelisiniz?

Birçok gezgin, uçarken bile güne başlamak için kahve içmeyi sever. Ancak uçakta kahve içmek pek de iyi bir fikir olmayabilir. Kullanılan suyun kalitesi, uçuş sırasında kafeinin vücut üzerindeki etkileri ve potansiyel sağlık riskleri gibi çeşitli faktörler, uçuş sırasında kahve fincanını atlamanın akıllıca olabileceğini düşündürmektedir .

1. SU KALİTESİYLE İLGİLİ ENDİŞELER

Uçakta kahve içmekten kaçınmanın en zorlayıcı nedenlerinden biri, bunu yapmak için kullanılan suyun şüpheli kalitesidir. Kahve ve çay için kullanılan suyun depolandığı uçakların su depoları düzenli olarak temizlenmiyor. Araştırmalar bakteri ve diğer kirletici maddelerin bu tanklarda sıkışabileceğini gösteriyor. Aslında, 2019 Çevre Koruma Ajansı (EPA) raporu, birçok uçak su sisteminin güvenlik standartlarını karşılamadığını vurguladı. Bu, kahvenizi yapmak için kullandığınız suyun evde veya kafede kullandığınız su kadar saf olmayabileceği anlamına gelir. Kahve nispeten düşük sıcaklıkta demlendiğinden, mevcut bakterilerin tamamını öldüremeyebilir ve bu da potansiyel bir sağlık riski oluşturabilir.

2. DEHİDRASYON

Uçak kabinindeki nem oranının, çoğu insanın yerde alışık olduğundan çok daha düşük olması nedeniyle, uçmak zaten yolcuların susuz kalmasına neden oluyor. Kahve idrar söktürücü olarak bu dehidrasyonu artırabilir. Diüretikler vücudun idrara çıkma ihtiyacını artırır ve bu da daha fazla sıvı kaybına neden olabilir. Uçakta kahve tüketimi, basınçlı kabinde bulunmanın zaten su kaybına neden olan etkisini daha da kötüleştirerek kendinizi daha da susuz ve yorgun hissetmenize neden olabilir.

3. KAFEİN VE YÜKSEK İRTİFADA ETKİLERİ

Kafein, yüksek rakımlarda insanları farklı şekilde etkiler. Yerdeyken bir fincan kahve uyanık ve enerji dolu kalmanıza yardımcı olabilir; 30.000 metrede durum farklı olabilir. Kafeinin artan kalp atış hızı ve potansiyel kaygı gibi etkileri, kabindeki düşük oksijen seviyeleri nedeniyle daha da kötüleşebilir. Bu durum kendinizi daha gergin ve rahatsız hissetmenize neden olabilir. Ayrıca uçağın basınçlı ortamı, özellikle düzenli bir kahve içicisi değilseniz, kafeinin bazı insanlarda tetikleyebileceği kaygı ve sinirlilik duygularını artırabilir.

4. GASTROİNTESTİNAL PROBLEMLER

Hava yolculuğu bazen hava basıncındaki değişiklikler ve tuvalete daha az erişim nedeniyle sindirim sisteminizi bozabilir. Kahvenin sindirim sistemini uyardığı ve uçuş sırasında içilmesinin şişkinlik, kramp ve hatta ishal gibi mide-bağırsak rahatsızlıklarına yol açabileceği biliniyor. Bu, tuvalete erişimin sınırlı olduğu ve uzun bir süre boyunca küçük bir koltuğa bağlı kaldığınızda özellikle sorun yaratır.

5. UYKU BOZUKLUĞU

Uzun bir uçuştaysanız veya yeni bir saat dilimine uyum sağlamaya çalışıyorsanız uyku çoğu zaman değerli bir şeydir. Özellikle uçuşun ilerleyen saatlerinde kahve içmek uyku yeteneğinizi etkileyebilir, jet lagi daha da şiddetlendirebilir ve varışta sersemlemiş hissetmenize neden olabilir.

Yaşam Haberleri