İşte Bu Yüzden Avrupalılar Eve Girerken Ayakkabılarını Çıkarmaz

Avrupalılar başta olmak üzere birçok Batı ülkesinde evde ayakkabı giymek yaygın bir davranıştır. Öyle ki, bu ülkelerin vatandaşlarına "Ayakkabılarını çıkarır mısın?" teklifini sunmak bile kabalık olarak algılanmaya yeter. Peki neden bazı kültürlerde ev içerisinde ayakkabı ile dolaşmak normal kabul ediliyor?

Türkiye'de çok küçük bir azınlık dışında hemen hemen tüm kesimler, evlerine girerken ayakkabılarını çıkarırlar.

Hijyen için de oldukça sağlıklı bir durum olan bu davranış, bazı kültürlerde kabalık olarak yorumlanabiliyor. İngilizler başta olmak üzere çeşitli Avrupa topluluklarında ayakkabı ile evde gezmek bir rutin haline dönüşmüş durumda.

Yabancı dizi ve film izleyenler, Amerikalı ya da İngiliz karakterlerin evlere ayakkabılarıyla girdiğini hatta doğrudan bu şekilde kendilerine yatağa bıraktığını görmüşlerdir. Peki bazı kültürlerde ayakkabıları çıkarmak gerekirken bazı durumlarda ise bunun tam tersinin kabul edilmesinin nedenleri ne?

İŞTE BU YÜZDEN EVE GİRİLİRKEN AYAKKABI ÇIKARILIYOR

Her ne kadar günümüzde hijyen ile ilişkilendirilse de, eve girerken ayakkabı çıkarma davranışının altında dini faktörler yatıyor.

Müslümanlık ve budizm başta olmak üzere çeşitli dinlerde, başlangıçta ibadet yerlerine girilirken çıkarılması gereken ayakkabılar, sonrasında ibadet alanlarının evlere de taşınmasıyla birlikte değişiklik gösterdi. Yapılan sosyolojik araştırmalara göre eve girilirken ayakkabı çıkarmanın ilk uygulamaları bu şekilde ortaya çıkmakta.

Buna karşın, müslümanlık ve budizm ile ortaya çıkan bu davranışlar, dinler arası etkileşim nedeniyle farklı kültürlere de aktarılmış durumda. Örneğin Ukrayna ve Rusya vatandaşlarının büyük bölümü Hristiyan ve Ortadoks olmalarına karşın, evlere girerken ayakkabılarını çıkarıyor.

Avrupa'da en çok evde ayakkabı giyen ülkeler ise Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere olarak dikkat çekmekte.


UZMANLAR UYARIYOR: EVDE AYAKKABI GİYMEK TEHLİKELİ

Houston Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak görev yapan Kevin WGarey'in çalışmasına göre yaklaşık iki bin 500 farklı ayakkabıda yapılan testlerin yüzde 26.4'ünde Clostridium difficile bakterisine rastlanmış. Bu bakteri türü özellikle bilinçsiz antibiyotik kullanımı sonucunda ölümcül hale gelebiliyor.

Araştırmaya göre ayakkabıların deterjanla ya da makinede yıkanması sonrası taşıdığı bakteri oranı yüzde 90 oranında düşüyor.





Yaşam Haberleri