İlaç kullanımına ihtiyaç kalmadan mutfağınızdaki besinlerle doğal antibiyotik alabilir miyiz?

Havaların soğumasıyla birlikte artan grip ve soğuk algınlığından korunmak, şikayetleri azaltmak ve daha hızlı iyileşmek mümkün peki ama nasıl?

Kış ayları, havaların soğumasının yanı sıra kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirme, toplu taşıma araçlarının kullanılması, aynı ortamda öksüren ve hapşıran kişiler aracılığıyla yayılan bakteri ve virüsleri beraberinde getiriyor. Hastalandığımızda hemen ilaçlara sarılırız. Hatta o kadar ilaçlara bağlanırız ki bu, gereksiz ilaç kullanımına kadar gider. Özellikle de antibiyotikleri çok severiz! Tüm dünya için ‘öldürücü’ olarak nitelendirilen antibiyotikler gereksiz kullanılır. Türkiye, gereksiz antibiyotik kullanımında Avrupa birincisi. Grip olduğumuzda yanlış bir tedavi olduğunu bilsek bile antibiyotiğe yöneliriz. Oysa bilimsel çalışmalar, gereksiz antibiyotik kullanımı durumunda vücudun mikroplarla savaşma yeteneğinin azalmaya başladığını, bağışıklık sisteminin zayıfladığını, birçok ciddi hastalığa yol açabildiğini hatta vücutta bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç kazanması sonucu ölümcül tabloya bile neden olabildiğini ortaya koyuyor. Grip veya nezle olduğunuzda antibiyotik almak yerine, hasta olmadan bağışıklık sisteminizi güçlendirmek doğru olandır. Mutfağımızda bulunduracağımız birkaç besin ile bağışıklık sisteminizi koruyabilir, antibiyotik ilaçlar kullanmak yerine besinlerin doğal antibiyotik özelliklerinden yaralanabilirsiniz.

Doğal antibiyotik etkisi olan besinler nelerdir?

Doğal antibiyotik etkisi olan besin: Bal
Sabah kahvaltıda alacağınız 1 tatlı kaşığı bal antibakteriyal ve antiviral özelliği ile bağışıklığınızı korumaya yardımcı olurken, gün içerisinde enerjinizi de arttırır.

Doğal antibiyotik etkisi olan besin: Zencefil
Zencefilin içerisinde yer alan gingerol maddesi ağrı kesici, ateş düşürücü ve yatıştırıcı etkidedir. İnce ince doğranmış 1 tutam zencefil, limon sıkılmış ılık suda 20 dakika bekletilip günde 2-3 kez içildiğinde boğaz ağrıları ve öksürüğün geçmesine yardımcı olur.

Doğal antibiyotik etkisi olan besin: Soğan ve Sarımsak
Neredeyse tüm yemek ve çorbalara ekleyebileceğiniz soğan ve sarımsak kış aylarında sofranızdan eksik edilmemesi gereken antibiyotik ve analjezik özellikte iki besindir. Binlerce yıldır birçok tıbbi amaçla kullanılan besin sarımsağın bakteri, mantar ve virüsleri yok etme kapasitesi 19’uncu yüzyılda Louis Pasteur’ün araştırmalarıyla da doğrulanmış. Özellikle çiğ tüketildiğinde içeriğindeki sülfürlü bileşikler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren, kansere karşı koruyan sarımsak hücre onarımını kolaylaştırır. Ayrıca helikobakter pilori gibi bazı bakterilerin çoğalmasını önler. Ancak aşırı tüketimi vücutta kanamalara yol açabilir. Kokusundan dolayı pek çok kişinin tüketiminden kaçındığı sarımsağa her gün iki diş sofrada yer vermek önemli. Aynı aileden olan soğan da hücre hasarına karşı koruyan ve bağışıklığı kuvvetlendiren çok güçlü bir antioksidan.

Doğal antibiyotik etkisi olan besin: Zerdeçal
Antimikrobiyal özellikteki zerdeçal, 1 bardak kaynar suda 5 dk demlenerek günde 2-3 kez içilebilir.

Doğal antibiyotik etkisi olan besin: Adaçayı
Antiviral özellikteki adaçayı, ağız ve boğaz iltihabı tedavisini olumlu destekler. 3-4 gram yaprak 1 bardak sıcak suda 5-10 dk demlenilip gargara yapılabilir.

Doğal antibiyotik etkisi olan besin: Çörek otu
Bağışıklık sistemini destekleyen çörekotu, günde 1 tatlı kaşığı alınıp iyi çiğnenerek tüketilebilir.

Gribe karşı doğal antibiyotik: Kefir
Kefir, hele de mikropların kol gezdiği sonbahar ve soğuk kış günlerinde vücut direncini artırmada bire bir. Son yıllarda yapılan tüm çalışmalar, düzenli tüketildiğinde kefirin üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu olduğunu ortaya koyuyor. Kefir, gribal enfeksiyonlara karşı korurken, bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engeller, probiyotik özelliği sayesinde sindirim sistemine yararlıdır. Ayrıca sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzluğa karşı da fayda sağlar. Ülser, yüksek tansiyon, bronşit ve astımı olanların tedavisinde de kullanılan kefir, hem çocukların hem yetişkinlerin mutlaka tüketmesi gereken bir besin.
https://www.medikalakademi.com.tr/

Yaşam Haberleri