İki ülke arasında barışın simgesiydi... Panda Tuan Tuan öldü

Taipei Hayvanat Bahçesi, Çin'den Tayvan'a hediye edilen iki dev pandadan biri olan Tuan Tuan'ın kısa bir hastalıktan sonra Cumartesi günü öldüğünü söyledi.

Taipei Hayvanat Bahçesi, Çin'den Tayvan'a hediye edilen iki dev pandadan biri olan Tuan Tuan'ın kısa süren bir hastalıktan sonra bugün öldüğünü söyledi. Tayvan medyasında yer alan haberlere göre bugün bir dizi nöbet geçiren Tuan Tuan, yapay komaya girdi.

Pandanın ölüm nedeni henüz açıklanmasa da daha önceki raporlarda, pandanın kötü huylu bir beyin tümörüne sahip olduğuna inanıldığı ve Çin'in, hayvanın tedavisine yardımcı olmak adına bu ayın başlarında Tayvan'a bir çift uzman gönderdiği belirtildi.

Barışın simgesiydi

Tuan Tuan ve eşi Yuan Yuan, 1949'da iç savaşla bölünen Çin ve Tayvan arasındaki ilişkilerin normalleştiği bir dönemde, 2008 yılında Taipei Hayvanat Bahçesi'ne hediye edilmişti. Her ikisi de 2004 yılında Çin'de doğmuş ve Tayvan'da bir çift yavru sahibi olmayı başarmışlardı. Vahşi doğada pandaların ortalama ömrü 15-20 yılken, insan bakımı altında 30 yıl veya daha fazla yaşayabiliyorlar.

Çin, pandaları iyi niyet göstergesi olarak yurtdışına gönderiyor ancak hayvanlar ve doğurdukları yavrular üzerindeki sahipliğini sürdürüyor. Resmi olmasa da Çin'in ulusal maskotu olan bu hayvanlar, ülkenin güneybatısına özgüler, nadiren ürüyorlar ve neredeyse sadece bambudan oluşan bir beslenme düzenleri bulunuyor.

Tansiyonu yükselten ziyaret

Beijing ve Taipei arasındaki bağlar, son birkaç yıl içinde keskin bir gerileme gösterdi. Çin, 2020'de bağımsızlık yanlısı Başkan Tsai Ing-wen'in yeniden seçilmesinin ardından 2016'da Tayvan ile temaslarını kesti.

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ağustos başındaki ziyaretinin ardından Tayvan çevresindeki askeri devriye faaliyetlerini ve Tayvan Boğazı'nı ayıran itibari "orta çizgi"yi geçtiği uçuşları artırmıştı.

Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Ada'yı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Ziyaret, Ada'yı topraklarının parçası olarak gören Çin'in tepkisini çekmişti.

Çin ordusu, ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlar başlatmış, 7 gün süren tatbikatlar Ada'nın çevresinde fiili abluka oluşturmuştu. Gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzeler, Tayvan yakınlarındaki sulara düşmüştü.

Çin Komünist Partisinin (ÇKP) geçen ay yapılan 20. Ulusal Kongresi'nde Parti Tüzüğü'nde yapılan değişiklikle, "Tayvan'ın bağımsızlığına karşı çıkılacağı ve bağımsızlığa yönelik girişimlerin engelleneceği" ifadesi tüzüğe eklenmişti.

Pekin, "tek Çin ilkesini" vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

Kapak Fotoğrafı: Taipei Hayvanat Bahçesi

Yaşam Haberleri