Hıdırellez Hangi Gün, Ne Zaman Kutlanır?
Baharın bayramı olarak kutlanan Hıdırellez her yıl 5 Mayıs akşamından, 6 Mayıs akşamına kadar kutlanır. Bu yıl da 5 Mayıs Cuma akşamından 6 Mayıs Cumartesi akşamına kadar kutlanacaktır.
Hıdırellez Nedir, Neden Kutlanır?
Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır.
Hızır ve Hıdırellez’in kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellez’in Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır.
Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugün de kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.
Hıdırellez’i kimler kutlar?
Hıdırellez ya da Hıdrellez Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir.
Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır.
Hıdırellez duası nasıl yapılır?
Bismillahirahmanirahim.
Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.
HIDIRELLEZ’DE UYGULANAN GELENEKLER *
Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde sabah saatleri kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.
Hıdırellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır.
Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır.
Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar.
Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.
5 Mayıs gecesi soyulan elma kabukları yastığın altına konulur. Böylece rüyada kadın ya da erkeğin evleneceği kişiyi gördüğü söylenir.
Hıdırellez’in bir başka geleneği ise nar patlatmaktır. Yere atılarak patlatılan narın yıl boyu bereket getireceğine inanılır.
Hamur pişirilip komşulara dağıtılır.
Hıdırellez ritüelleri
5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece taş alanlar için taşı veya taşlarınızı elinize alıp tüm dilekleriniz gözleriniz kapalıyken istediğini olmasını istediğiniz her ne varsa olmuş gibi canlandırıyorsunuz ve his yüklemesi yapıyorsunuz.
Taşınızı (Sitrin veya kuvars taşı) bir kenara alıp beyaz bir kağıda dileklerinizin hepsini çiziyorsunuz. Dilerseniz ayrıca kağıdın kenarına yazabilirsiniz de ama önemli olan çizmektir.
Sonra bu kağıdı yakıyorsunuz, külleriyle beraber taşlarınızı gül ağacının dibine gömüp üzerini suluyorsunuz!
Taş kullanmayanlar ise aynı şekilde tüm dileklerini çizip kağıdı yakıyorlar. Başka beyaz bir kağıda aşk için Venüs sembolü, sağlık için Eczane sembolü, para için para sembolü çizip kağıdı katlayıp gene Gül ağacına gömüp suluyorlar! (Tüm sembolleri internette bulursunuz)
Yani özetle bir dileklerin çizildiği kağıt var yakılıyor, diğer işlem ya taşı gömmek ya da sembol kağıdını gömmektir.
Astroloji sembollerle çalışır ve ritüel için ateş, su, toprak ve hava elementini kullanmak şarttır.
Taşlar enerjiyi tam çektiği için çok etkilidir ama kullanmak istemeyenlere şart değildir. Hepinizin dileklerinin gerçekleşmesi dileğiyle…
Hıdırellezde neler yapılır, nasıl dilek dilenir?
Evinizi temizleyin..
Kişisel temizliğinizi yapın mümkünse duştan sonra başınızdan aşağı biraz elma sirkesi dökün, sirke negatif enerjiyi temizler.
Canlı renkler özellikle kırmızı giymeyi tercih edin.
Sadaka verin veya ihtiyacı olan birine yardım edin. Bir çocuğu da sevindirebilirsiniz.
Evinizin kapısını veya pencerelerini açık bırakın taze enerji ve bolluk bereket gelsin
Baklagillerden (nohut, mercimek, fasulye) pişirin mümkünse bir komşunuza da verin
Sakin bir ortamda meditasyon yapın, dinginleşin ve bol bol dua edin.
İsteyenler dileklerini bir kağıda yazsın kırmızı keseye içine demir parayla beraber 5 Mayıs akşam ezanı ile Gül ağacı dalına asın ve sabah ezanında kesenizden paranızı alın, cüzdanınıza koyun tüm yıl cüzdanınızdan para eksilmesin ve keseyi ağacın dibine gömün.
İsteyenler dileklerini kırmızı bir ipe söyleyip akşam ezanından sonra o ipi bileğine bağlasın, 7 gün bileğinizde kalsın. 7. günün sonunda çözüp ipi cüzdanında veya bir kutuda saklasın.
Tüm dilekleriniz gerçekleşmiş gibi hayal edip “OLDU” diyin ki sözün frekansı ve gücüyle bir an önce gerçekleşsin.