Pirpirimi biliyor musunuz?
Evet siz semizotu diye biliyorsunuz. Pirpirim, değeri en az bilinen besinlerden biridir. Sağda solda, ağaç köklerinde kendiliğinden yetişir.
Doğadaki en ucuz ve güçlü Omega 3 kaynaklarından biridir. Ayrıca A, C, E vitamini, magnezyum, glutatyon kaynağıdır.
Yabani bir semizotu olarak bilinen pirpirim otu, doğada kendi kendine yetişmesiyle ünlüdür. Pazar ve tezgahlarda da yerini almaya başlayan pirpirim otu semiz otuna göre daha küçük yapraklı ve daha koyu renkli. Peki pirpirim otunun faydaları nelerdir? Pirpirim otu neye iyi gelir?
Semizotu, tıbbi faydalarıyla ünlü, yaygın bir bitkidir. Bilimsel adı Portulaca oleracea, kelimenin tam anlamıyla "bitkisel semizotu" anlamına gelir ve bitkinin yenilebilir ve tıbbi özelliklerini açıklar.
Pirpirim, en sağlıklı bitkilerden biridir ve vitamin ve minerallerle doludur. Garnitür olarak veya salatalarda kullanılabildiği gibi birçok yemeğe taze, ekşimsi bir tat katar. Peki semizotu yemenin artıları tam olarak nedir? Semizotunun 10 şaşırtıcı faydasını öğrenmek için okumaya devam edin!
Kalorisi Düşük
Semizotu çoğunlukla sudan oluşur. Aslında bitkinin yaklaşık %93'ü sudur. Geriye kalan %7 ise her türlü önemli besinle doludur. 100 gram semizotu sadece 16 kalori içerir! Bu nedenle semizotu, kalori içeriğine dikkat eden ve aynı zamanda bol miktarda besin sağlayan insanlar için mükemmel bir seçimdir.
Semizotu Vitaminlerle Doludur
100 gram semizotu, iki temel vitaminin günlük ihtiyacınızın dörtte birinden fazlasını içerir:
A Vitamini: Önerilen günlük alımın %44'ü.
C Vitamini: %35
Semizotu ayrıca az miktarda E vitamini ve B1, B2 ve B3 vitaminlerini de içerir. Kısaca semizotu kalori içeriği nedeniyle dünyadaki en vitaminli bitkilerden biridir.
Mineraller
Mineraller aynı zamanda insanların çalışması için de gereklidir ve vücudumuzdaki minerallerin tamamı yediğimiz yiyeceklerden gelir. Semizotu birçok önemli mineral içerir:
Magnezyum: Önerilen günlük alımın %17’si.
Manganez: %15
Potasyum: %14
Demir: %11.
Kalsiyum: %7
Semizotu ayrıca eser miktarda bakır ve fosfor içerir . Semizotundaki çeşitli mineraller onu bu temel besinlerin dengeli bir kaynağı haline getirir.
Semizotu Kemiklere Faydalıdır
Kim demiş sütün kemikleri güçlendiren tek besin olduğunu? Semizotunda bulunan minerallerden ikisi (kalsiyum ve magnezyum) güçlü kemiklerin oluşturulması ve korunması için çok önemlidir. Kalsiyum eksikliği osteoporozun yaygın bir nedenidir , bu nedenle semizotu yemek bu duruma yakalanma riskinizi azaltabilir.
Omega-3 yağlı asitler
Semizotu genel olarak yağ oranı düşük olmasına rağmen yağın büyük bir kısmı yağ asitlerinden oluşur. Yağ asitleri insanlar için gereklidir ancak bunları kendimiz üretemeyiz. Bu nedenle bunları beslenmemizden almalıyız. Semizotu, kalp hastalıklarını ve felçleri önlemeye yardımcı olabilecek Omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Semizotu diğer yeşil yapraklı sebzelerden daha fazla yağ asidine sahiptir, bu da onları gerekli Omega-3'ü elde etmek için mükemmel bir seçim haline getirir!
Antioksidanlar
Semizotu ayrıca birçok antioksidan içerir. Yukarıda listelediğimiz besinlerin birçoğu önemli antioksidanlardır; bunlar arasında C, E ve A Vitaminleri yer alır. Semizotu, vitaminlerin yanı sıra hücreleri hasardan koruyan Glutatyon da içerir. Ayrıca normal bir uyku döngüsünü sürdürmenize yardımcı olan bir miktar melatonin de içerir . İyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olmak için akşam yemeğinizin yanında semizotu yemeyi deneyin!
Kanser Riskinizi Azaltabilir
Semizotu, saplarına kırmızımsı bir renk veren bileşik olan iyi miktarda beta-karoten içerir. Beta-karoten semizotunda bulunan başka bir antioksidan türüdür. Beta-karoten vücudunuzdaki serbest radikallerin sayısını azaltmada iyidir. Serbest radikaller hücre hasarı riskini artırabilir, dolayısıyla kanser riskinizi artırabilir. Yani aldığınız beta-karoten miktarını artırmak kanser riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Semizotu Astıma Yardımcı Olabilir
Bir çalışmada semiz otunun astıma yardımcı olduğu bulundu. Normal tedavilerle karşılaştırıldığında semizotu, astımlı hastalarda solunum fonksiyonunun iyileşmesine yol açtı. Bu sadece bir çalışma olmasına rağmen sonuçlar ümit verici!
Semizotu Şeker Hastalarına Fayda Sağlayabilir
Küçük bir klinik çalışma, semizotu tohumu yiyen kişilerin kontrol grubuna göre daha düşük vücut kitle indeksine, daha düşük serum trigliserit düzeylerine ve daha düşük kan basıncına sahip olduklarını buldu. Çalışma daha fazla araştırma yapılması gerektiği sonucuna varmasına rağmen yine de oldukça umut verici!
Sonuç olarak
Semizotu, böbrek taşı riskini artırabilen oksalat bakımından zengindir. Ancak böbrek taşı oluşumuna yatkın değilseniz semizotundaki yüksek oksalat içeriği endişelenecek bir neden değildir. Ortalama bir insanın böbrek taşı geliştirme riskine karşı çok fazla semizotu yemesi gerekir.
Özetle semizotu, mutfak repertuarınıza mükemmel bir katkı sağlayabilecek muhteşem yapraklı yeşil bir bitkidir. Piyasada pek çok harika tarif var, o yüzden belki de mutfakta denemeler yapıp semizotu'nun harika faydalarını deneyimlemenin zamanı geldi.