Gram negatif bakterilerin en yaygını ve en tehlikelilerinden biri olarak bilinen Pseudomonas aeruginosa, Dünya Sağlık Örgütü'nün en tehlikeli patojenler listesinin tepesinde yer alıyor.
NEDEN BU KADAR TEHLİKELİ?
- En steril ortamlara bile sızma yeteneğine sahip
- Savunmamızı aşarak enfeksiyona yol açabiliyor
- Antibiyotiklere dirençli hale gelme eğiliminde
- Hastane ortamında ölümcül olabiliyor
DOĞADA YAYGIN, İNSANLARDA ÖLÜMCÜL
Doğada her yerde bulunan bu bakteri, uygun koşullar altında savunmamızı aşarak kontrolsüz enfeksiyonlara dönüşebiliyor. Bu durum, her yıl yaklaşık yarım milyon insanın ölümüne neden oluyor.
Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, dünyanın her yerinden 10 bin bakteri örneği toplayarak bir araştırma yürüttü. Bu araştırmada, Pseudomonas aeruginosa ile bağlantılı 596 virüs türü ve 21'inin hastalıklara yol açtığı ortaya kondu.
Son 200 yılda hızla evrimleşen virüslerin, Pseudomonas aeruginosa'nın tehlikeli enfeksiyonlar yaratma yeteneğini artırdığı belirlendi.
Bu araştırma, bakteriye karşı daha etkili tarama yöntemleri ve karantina önlemlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Kistik fibrozis ve bronşektazi hastaları gibi riskli grupta yer alan kişilerin korunması için de özel önlemler alınması gerekiyor.