Akdeniz’de 26 yıldır nesli tükenmekte olan caretta carettaların korunması için çalışan Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), artan plastik kirliliğine karşı mücadele başlattı.
EKAD, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle başlatılan “Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular” projesi kapsamında Antalya’daki sahillerde gönüllülerle plastik atıkları temizleyip, halkı bilinçlendirmeye çalışıyor. Proje, tek kullanımlık plastiklerin kullanımını azaltmayı hedefliyor.
Plastik atıkların denizleri ve ekosistemi tehdit ettiği vurgulanan çalışmada, özellikle nehirler yoluyla denize taşınan plastiklerin büyük risk oluşturduğu belirtildi.
EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, plastik kirliliğinin endişe verici boyutlara ulaştığını ve denizlerdeki kirliliğin yüzde 80’inin plastiklerden oluştuğunu belirtti. "Her hafta farkında olmadan bir kredi kartı büyüklüğünde plastik tüketiyoruz" diyen Canbolat, tek kullanımlık plastiklerin bu kirliliğin en büyük nedeni olduğunu söyledi.
Canbolat, karaya atılan her çöpün denizlere ulaştığını ve akıntılarla taşınan bu atıkların ekosisteme geri döndüğünü ifade etti. Günümüzde plastiklerin neredeyse her üründe kullanıldığını vurgulayan Canbolat, içinde bulunduğumuz dönemi “plastik yüzyılı” olarak tanımladı.
Plastiklerin sadece çevresel kirlilik değil, aynı zamanda sağlık sorunlarına da yol açtığını belirten Canbolat, mikroplastiklerin insan vücuduna girdiğini ve sağlık üzerinde olumsuz etkiler yarattığını söyledi. Tek kullanımlık plastiklerden kaçınarak bu soruna çözüm bulunabileceğini ekledi.