Türkiye, dünyada en çok çay tüketen toplumlar arasında yer alıyor.
Ancak ülkemizde hemen hemen herkes tarafından tüketilen çay türü siyah çay olarak bilinirken, yaygın olarak diyet yapan insanlar tarafından ise yeşil çay tercih edilebiliyor. Peki birbirinden sağlıklı yönleri olduğu belirtilen çaylar yalnızca 2 türden mi oluşmakta?
Bu sorunun cevabı şüphesiz hayır. Aslında bitkisel görülen ve sağlık açısından faydalı bulunan çaylar, bu çay türlerinden oldukça farklı kategorilerde değerlendiriliyor. Dünya üzerinde yüzlerce çay türü bulunmakta ve bunların birçoğu doğu ülkelerinde icat edildi. Örneğin Çin'de herhangi bir özel mağazada o kadar çok çay çeşidi görebilirsiniz ki seçim yapmak son derece zor olacaktır.
SÜTLÜ OOLONG ÇAYI TÜM İÇECEKLERDEN DAHA YARARLI
Beslenme uzmanı Andrei Lysenkov, kararsız kalınan bu gibi durumlarda sütlü oolong çayının seçilmesini tavsiye ediyor. Uzman isim, bu içeceğin tadı, aroması ve faydalı özelliklerinin bolluğuyla herkesi şaşırtacağından emin.
Oolong çayı, orta derecede fermente edilir. Demlendiğinde sanki siyah çaya süt eklenmiş gibi hafif bir kahve tonu alır ve uzmanlar tarafından "hafif, hoş tada sahip” şeklinde tanımlanır.
SÜTLÜ OOLONG ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Bu tür gevşek yapraklı çaylar, sadece zengin bir tada sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda çok sayıda faydalı özelliği de bünyesinde bulunduruyor. Örneğin Çinli doktorlara göre oolong, ömrü beş yıla yakın süreyle uzatıyor.
İçecek, toksinlerle başarılı bir şekilde savaşan antioksidanların varlığı nedeniyle kansere karşı koruma sağlamakta.
Son zamanlarda Çinli bilim insanları, oolong sütünün demans, alzheimer ve parkinson hastalığının önlenmesine de yardımcı olduğunu buldu. Uzman, doğru, bu etkiyi elde etmek için her gün çay içmeniz gerektiğini vurguluyor.