Tereyağı, en fazla tartışılanı kuşkusuz tereyağı oldu. İnsanlar tereyağını nasıl ve ne kadar süre
dolabın dışında tutabileceklerini tartıştı. Dolaba konan yağı sürmek zor, peki ne yapmalıyız?
Araştırmalar tereyağını ambalajından çıkarmadan buzdolabında saklamamız gerektiğini ve
kullanmadan 10, 15 dakika önce çıkarmamızı söylüyor. Çünkü tereyağı pastörize sütten
yapılıyor ve uzun süre dışarıda kalınca bozulma ihtimali artıyor. Tuzlu tereyağının bozulma
süresi daha düşük çünkü tuz, bozulma oranını azaltıp bakterileri uzak tutuyor.
Özetle, tereyağını tüm hafta boyunca dışarıda tutmanız önerilmiyor ama birkaç saat dışarıda
kalmasında da sorun yok.
Domates, buzdolabında tüm tadını kaybeder. Bundan daha büyük israf olabilir mi? Dolaptaki
soğuk hava olgunlaşma evresini durdurur ve olgunlaşma domatese tadını veren şeydir.
Domateslerinizi dolabın dışında bir sepette veya kâsede saklamalısınız. Biz eskiden Mayıs ayı
itibarıyla, seradaki domatesleri ala atınca toplardık ve halde satardık. O domatesler, satılacağı
ile varıncaya kadar kızarırdı.
Fesleğen, buzdolabında bırakıldığında hızla solar, ayrıca etrafındaki bütün yiyeceklere
kokusunu bırakır. En iyisi onu dışarıda, tıpkı kesilmiş çiçekler gibi bir bardak suyun içinde
saklamak. Eğer fesleğeni uzun süre saklamak istiyorsanız Martha Stewart onları kurutup
dondurmanızı tavsiye ediyor.
Patatesi buzdolabının soğuğunda saklamak nişastasının şekere dönüşmesine neden oluyor ve
geriye tatlı, pütürlü bir patates kalıyor. Patatesleri dolaba koymak yerine kâğıt bir torbaya koyup
serin bir yerde saklamalısınız, soğuk değil. Kileriniz yoksa patatesler için ideal yer karanlık bir
köşe olacaktır. Kâğıt torbalar plastiklerden daha çok işe yarar çünkü bu nefes almalarını ve geç
çürümelerini sağlar.
Soğanı buzdolabına koyarsanız nem onları yumuşak ve küflü hale getirecektir. Soğanlarınızı
serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Yeşil soğan ve Frenk soğanı içinde daha fazla su
barındırdığı için buzdolabında saklanmalarında sorun yok. Ayrıca soğanlarla patatesleri
birbirinden ayrı tutmalısınız, beraber saklandıklarında ikisi de daha çabuk bozulur.
Avokadolarınızın olgunlaşmasını istiyorsanız onları buzdolabından uzak tutun! Ama çoktan
olgunlaşmış bir avokado almışsanız ve hemen yemeyecekseniz buzdolabına koyabilirsiniz.
Sarımsak, buzdolabında saklanan sarımsak, sonunda filizlenmeye başlayacaktır ayrıca
lastiksileşip küflenecektir. Sarımsağı da serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
Ekmek, buzdolabı ekmeklerinizi çabucak kurutur. Eğer dilimlenmiş sandviç ekmeği değilse
ekmeği ekmek kutusunda veya dondurucuda saklamalısınız. 4 gün içerisinde tüketeceğiniz
miktarda ekmeği saklamalı ve kalanını dondurucuya koymalısınız. Dondurucudaki ekmek sarılı
olmalı böylece nemlenmez. Dondurucudan çıkardıktan sonra yemeden veya tost yapmadan
önce tamamen çözülmesini beklemelisiniz.
Zeytinyağını da kuru ve serin bir yerde saklamalı ama buzdolabından uzak tutmalısınız.
Buzdolabına konan zeytinyağı yoğunlaşarak katı yağ kıvamına gelecektir.
Kahve, eğer buzdolabınızda kahve varsa, tüm tadını kaybeder ve dolaptaki diğer kokuları da
içine çeker. Kahveyi serin, kuru ve karanlık bir yerde saklamalısınız böylece tazeliğini ve
aromasını koruyacaktır. Ancak çok fazla kahveniz varsa bunu dondurucuda saklamanızı
öneririz.
Balı buzdolabında saklamaya hiç gerek yok, ağzını sıkıca kapattığınız sürece sonsuza kadar
dışarıda tutabilirsiniz. Balı buzdolabına koymak kristalize olmasına ve şekerlenmesine neden
olur.