Hemen hemen herkes bu hatayı yapıyor...

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler hakkında ne kadar bilgimiz var? İşte buzdolabında saklamamanız gereken yiyecekler!

Tereyağı, en fazla tartışılanı kuşkusuz tereyağı oldu. İnsanlar tereyağını nasıl ve ne kadar süre

dolabın dışında tutabileceklerini tartıştı. Dolaba konan yağı sürmek zor, peki ne yapmalıyız?

Araştırmalar tereyağını ambalajından çıkarmadan buzdolabında saklamamız gerektiğini ve

kullanmadan 10, 15 dakika önce çıkarmamızı söylüyor. Çünkü tereyağı pastörize sütten

yapılıyor ve uzun süre dışarıda kalınca bozulma ihtimali artıyor. Tuzlu tereyağının bozulma

süresi daha düşük çünkü tuz, bozulma oranını azaltıp bakterileri uzak tutuyor.

Özetle, tereyağını tüm hafta boyunca dışarıda tutmanız önerilmiyor ama birkaç saat dışarıda

kalmasında da sorun yok.

Domates, buzdolabında tüm tadını kaybeder. Bundan daha büyük israf olabilir mi? Dolaptaki

soğuk hava olgunlaşma evresini durdurur ve olgunlaşma domatese tadını veren şeydir.

Domateslerinizi dolabın dışında bir sepette veya kâsede saklamalısınız. Biz eskiden Mayıs ayı

itibarıyla, seradaki domatesleri ala atınca toplardık ve halde satardık. O domatesler, satılacağı

ile varıncaya kadar kızarırdı.

Fesleğen, buzdolabında bırakıldığında hızla solar, ayrıca etrafındaki bütün yiyeceklere

kokusunu bırakır. En iyisi onu dışarıda, tıpkı kesilmiş çiçekler gibi bir bardak suyun içinde

saklamak. Eğer fesleğeni uzun süre saklamak istiyorsanız Martha Stewart onları kurutup

dondurmanızı tavsiye ediyor.

Patatesi buzdolabının soğuğunda saklamak nişastasının şekere dönüşmesine neden oluyor ve

geriye tatlı, pütürlü bir patates kalıyor. Patatesleri dolaba koymak yerine kâğıt bir torbaya koyup

serin bir yerde saklamalısınız, soğuk değil. Kileriniz yoksa patatesler için ideal yer karanlık bir

köşe olacaktır. Kâğıt torbalar plastiklerden daha çok işe yarar çünkü bu nefes almalarını ve geç

çürümelerini sağlar.

Soğanı buzdolabına koyarsanız nem onları yumuşak ve küflü hale getirecektir. Soğanlarınızı

serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Yeşil soğan ve Frenk soğanı içinde daha fazla su

barındırdığı için buzdolabında saklanmalarında sorun yok. Ayrıca soğanlarla patatesleri

birbirinden ayrı tutmalısınız, beraber saklandıklarında ikisi de daha çabuk bozulur.

Avokadolarınızın olgunlaşmasını istiyorsanız onları buzdolabından uzak tutun! Ama çoktan

olgunlaşmış bir avokado almışsanız ve hemen yemeyecekseniz buzdolabına koyabilirsiniz.

Sarımsak, buzdolabında saklanan sarımsak, sonunda filizlenmeye başlayacaktır ayrıca

lastiksileşip küflenecektir. Sarımsağı da serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.

Ekmek, buzdolabı ekmeklerinizi çabucak kurutur. Eğer dilimlenmiş sandviç ekmeği değilse

ekmeği ekmek kutusunda veya dondurucuda saklamalısınız. 4 gün içerisinde tüketeceğiniz

miktarda ekmeği saklamalı ve kalanını dondurucuya koymalısınız. Dondurucudaki ekmek sarılı

olmalı böylece nemlenmez. Dondurucudan çıkardıktan sonra yemeden veya tost yapmadan

önce tamamen çözülmesini beklemelisiniz.

Zeytinyağını da kuru ve serin bir yerde saklamalı ama buzdolabından uzak tutmalısınız.

Buzdolabına konan zeytinyağı yoğunlaşarak katı yağ kıvamına gelecektir.

Kahve, eğer buzdolabınızda kahve varsa, tüm tadını kaybeder ve dolaptaki diğer kokuları da

içine çeker. Kahveyi serin, kuru ve karanlık bir yerde saklamalısınız böylece tazeliğini ve

aromasını koruyacaktır. Ancak çok fazla kahveniz varsa bunu dondurucuda saklamanızı

öneririz.

Balı buzdolabında saklamaya hiç gerek yok, ağzını sıkıca kapattığınız sürece sonsuza kadar

dışarıda tutabilirsiniz. Balı buzdolabına koymak kristalize olmasına ve şekerlenmesine neden

olur.

Yaşam Haberleri