"Doğu" (Avrupa ve Amerika kıtasına referans) havuçları , 10. yüzyılda veya muhtemelen daha önce İran'da (muhtemelen Batı Asya'daki günümüz İran ve Afganistan topraklarında) evcilleştirildi . Doğu havucunun günümüze kadar ulaşan örnekleri genellikle mor veya sarı renktedir ve sıklıkla dallanmış köklere sahiptir. Bu havuçlarda yaygın olan mor renk, antosiyanin pigmentlerinden gelir.
"Batı" havucu 17. yüzyılda Hollanda'da ortaya çıktı. Turuncu renginin onu bu ülkelerde Orange Hanedanı'nın ve Hollanda'nın bağımsızlık mücadelesinin amblemi olarak popüler hale getirdiğine dair yaygın bir inanış var ancak bunun için çok az kanıt var. Turuncu renk bu çeşitlerdeki bol miktardaki karotenlerden kaynaklanmaktadır .
İkinci Dünya Savaşı sırasında Kraliyet Hava Kuvvetleri, düşman uçaklarını tespit etmek için radar teknolojisinin kullanımındaki başarılarının reklamını yapmamaya çalıştı. Bu nedenle, İngiliz pilotların mükemmel gece görüşünün yalnızca bilge liderlerinin onları beslediği tonlarca havuçtan kaynaklandığına dair bir efsane icat ettiler ve özenle yaydılar.
Havuçtaki provitamin A β-karoten , A vitamini eksikliği yaşamadıkça insanların karanlıkta görmesine aslında yardımcı olmuyor . Bu efsane , İkinci Dünya Savaşı sırasında Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından İngiliz pilotların gece hava muharebelerinde başarılı olmalarını sağlayan gece görüşünü neden geliştirdiklerini açıklamak için kullanılan bir propagandaydı ; gerçekte bu, yeni benimsenen radar teknolojisi sayesinde oldu .
Bununla birlikte, o zamanlar Britanya'da Zafer İçin Kazma kampanyasının bir parçası olarak havuç tüketimi savunuluyordu . The Kitchen Front adlı bir radyo programı, insanları havuç reçeli ve Gıda Bakanı Lord Woolton'un adını taşıyan Woolton turtası yapmak da dahil olmak üzere çeşitli yeni şekillerde havuç yetiştirmeye, depolamaya ve kullanmaya teşvik etti . İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz halkı genellikle havuç yemenin geceleri daha iyi görmelerine yardımcı olacağına inanıyordu ve 1942'de ekstra üretimden dolayı 100.000 tonluk havuç fazlası ortaya çıktı. [