Hatay Valisi Mustafa Masatlı, EXPO Alanı'nda bulunan Gastronomi Evi'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Hatay mutfağının bugüne kadar gelmiş zenginliklerinin coğrafi işaretleme envanterine dahil edilmesinin büyük önem arz ettiğini söyledi.
Deprem felaketinden etkilenen kentin yeniden ayağa kalkabilmesi için gerekli adımları attıklarını belirten Masatlı, ekonominin çarklarının tekrar dönmeye başlamasının da önemli ve öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı.
Masatlı, özellikle yöresel ürünlerin hazırlanması, işlenmesi ve imal edilmesinin hem ilin ekonomisinin canlanması hem de insanların motivasyonunu artırması adına önemli olduğunu dile getirdi.
Masatlı, şöyle devam etti:
"Hatay Valiliği olarak coğrafi işaret başvurusunu yaptığımız ve geçtiğimiz günlerde açıklanan sonuçlara göre tescillenen yani patent alan yeni ürünlerimiz, şeyh mualla yemeği, şiş börek çorbası, tepsi oruğu, zılk sarması, cevizli biber, humus olmak üzere 6 yöresel yemeğimiz ile bu coğrafi işaret sayımızı 31'e çıkardık. Sonuçlanmasını beklediğimiz 85 başvurumuz daha bulunmaktadır. Sonuçlandığı takdirde 116 coğrafi işaretimiz ile Hatay'ımız coğrafi işaret sayısını Türkiye'de ilklere yerleştirecek ve hak ettiği yere de gelecektir."
Masatlı, ülkenin ve Hatay'ın zenginliklerinin farkında olduklarını ve bu zenginliklerin her platformda tescillenmesini sağlayarak ülkeyi ve şehri daha da ileriye taşıma kararlığında olduklarını söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk de Hatay'a ait tepsi oruğu, cevizli biber, humus, zılk sarması, şiş börek çorbası ve şeyh yemeklerinin coğrafi işaret tescil belgesi almasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Konuşmaların ardından katılımcılara coğrafi işaret belgesi almış 6 ürün ikram edildi.