Dr Paalberg, Stanford Üniversitesi'nin organik gıda üzerine 237 çalışmayı inceleyen 2012 tarihli bir incelemesine dikkat çekti . Araştırmacılar, organik ve geleneksel gıdalar arasında besin değerleri veya sağlık yararları açısından ikna edici bir farklılık bulamadılar.
Temel fark, organik gıdaların daha az pestisit içermesiydi.
Araştırmanın kıdemli yazarı Dr. Dena M Bravata, bu yayının yayınlandığı sırada şunları söyledi: 'Eğer bir yetişkinseniz ve yalnızca sağlığınıza dayalı bir karar veriyorsanız, organik ve geleneksel gıdalar arasında pek bir fark yoktur.'
Organik gıdalar hala pestisit kullanıyor ancak ABD Tarım Bakanlığı'na göre bunlar çoğunlukla bakır ve kükürt gibi doğal kaynaklarla sınırlıyken, geleneksel tarım ürünlerinde sentetik pestisitler kullanılabilmektedir.
Bununla birlikte, organik çiftçilerin sentetik pestisitlere erişimi kısıtlıyken, geleneksel tarım 900'den fazlasını kullanabiliyor.
Dr. Paalberg, sentetik pestisitlerin organik gıdalardan yasaklanmasının sağlık açısından herhangi bir faydası olmadığını söyledi.
'Sentetik kimyasallara yönelik organik yasak aynı zamanda ABD'de gıda güvenliğini artırma konusunda da başarısız oluyor, çünkü pestisit kullanımı artık geleneksel tarımda önemli ölçüde düzenleniyor (böcek ilacı kullanımı bugün 1972'ye göre yüzde 82 daha düşük) ve süpermarketlerdeki ürünlerde artış olduğu için' kalabilecek kimyasal kalıntıların neredeyse tamamını temizlemek için yıkandı'' dedi.
Dr. Paalberg, 'Kaliforniya Üniversitesi Davis'teki gıda bilimcileri, bu tür araştırmalardan, 'organik ürün tüketiminin artması yoluyla insanların beslenmede pestisitlere maruz kalmasını azaltmanın marjinal faydalarının önemsiz göründüğü' sonucuna vardılar' dedi.
Bu gıdaların USDA tarafından organik olarak kabul edilebilmesi için, hasattan en az üç yıl önce bu yasaklı maddelerin hiçbirini içermeyen toprakta yetiştirilmiş olması gerekiyor.
Organik et düzenlemeleri, hayvanların yüzde 100 organik olarak beslenmeleri ve herhangi bir antibiyotik veya hormon uygulanmaması gibi, meralarda otlatmak gibi doğal davranışlarına uygun koşullarda yetiştirilmesini gerektirmektedir.
Pew Research verilerine göre yine de Amerikalıların yaklaşık yüzde 40'ı yedikleri yiyeceklerin en azından bir kısmının organik olduğuna inanıyor. Yüzde 68'i ise organik gıdanın geleneksel olarak yetiştirilen seçeneklerden daha sağlıklı olduğuna inanıyor.
Bunun nedeni organik gıdaların daha yüksek fiyat etiketinin yanı sıra, daha sağlıklı olabileceğini öne süren bazı çalışmalar olabilir.
Örneğin, 2018'de JAMA Internal Medicine'de yapılan bir Fransız araştırması, 70.000 yetişkin arasında, organik gıda tüketenlerin, hiç organik yemeyenlere göre yüzde 25 daha az kansere yakalandığını gösterdi.
İki yıl önce British Journal of Nutrition'da yapılan bir meta-analiz, organik et ve sütün, beyin ve kalp sağlığı için hayati önem taşıyan omega-3 yağ asitlerini organik olmayan ürünlere göre yüzde 50 daha fazla sağladığını ortaya çıkardı.
Dr Paalberg, Amerikalıların küçük çiftçileri desteklediğini düşündükleri için organik gıdaya daha fazla ilgi duyabileceklerini öne sürdü, ancak durum böyle değil.
'Birçok tüketici organik gıdaların küçük yerel çiftliklerden geldiğini düşünmeye devam ediyor, ancak çoğu artık uzak endüstriyel çiftliklerden geliyor. 2014'teki bir tahmine göre, ABD'deki organik satışların yalnızca yüzde 8'i hâlâ küçük çiftçiler tarafından çiftçi pazarları veya topluluk destekli tarım yoluyla yapılıyordu' dedi.