Tıbbi Halk Bilgeliği
Sarımsağın kapsamlı bir tedavi olduğu fikrinin temeli, sağlık ve hastalıkla ilgili her şey hakkında kanıtlanmamış, yaygın inançlar için kullanılan bir şemsiye terim olan tıbbi halk bilgeliğine dayanmaktadır.
Halk bilgeliği genellikle belirli düzeyde baştan çıkarıcı bir sezgiselliğe sahiptir ve genellikle kültürel inançlardan ve uzun süredir devam eden geleneklerden kaynaklanır.
Halk bilgeliği karmaşıktır çünkü bir yandan genel olarak yanlış bilgi kategorisine girer , ancak diğer yandan olağan yanlış bilgi sınıfına (sahte haberler veya yanıltıcı reklamlar gibi) tam olarak uymaz. Birisi halk bilgeliğini onaylıyorsa, bu onun mutlaka bilim karşıtı inançlara sahip olduğunun güçlü bir göstergesi değildir.
Örneğin yatmadan önce ılık süt içmenin uykuya dalmanıza yardımcı olduğuna inanmak size zarar vermeyecektir .Bununla birlikte, belirli yiyecekleri yemenin bağışıklığınızı güçlendirebileceği fikri gibi diğer inançlar da tehlikeli olabilir ve bu da insanların grip veya Kovid-19'a karşı aşı olmalarına gerek olmadığını düşünmelerine yol açabilir .
Sarımsak ve süt sizi vebadan kurtarmaz…
Londra şehri 1665'te hıyarcıklı vebayla karşı karşıya kaldığında, birçok insan umutsuzca kendilerini ve sevdiklerini hastalanmaktan korumanın bir yolunu aradı. olarak benimsenen yöntemlerden biri, iki küçük diş sarımsağın bir litre taze sütle karıştırılmasıydı. İnsanlar bu kokteyli sabahları aç karnına içmenin korkulan hastalığı önleyeceğine inanıyorlardı.
Büyük Londra vebasını yaşayanlar gibi birçok kişi de Kovid-19'u uzak tutacak çareler aradı, bu nedenle sarımsağın insanları iyileştirebileceği veya koruyabileceği iddiaları sosyal medyada çoğaldı.
Ne yazık ki, sarımsağın gerçekten de anti-mikrobiyal özelliklere sahip bileşiklere sahip olduğunu gösteren laboratuvar çalışmalarına rağmen , herhangi bir bakteri veya virüsün bulaşmasını önlemek için sarımsak tüketme fikri çoğunlukla folklordan ibarettir .
Halk ilaçları kulağa zararsız gelebilir ama insanlara zarar verebilirler de. Örneğin 72 yaşındaki bir kadın, kendisini koronavirüse karşı korumak amacıyla her gün çiğ sarımsak kullandığı için dilinde kimyasal yanık oluştu.
Halk bilgeliği, bilim tarafından desteklenmeyen diğer yanlış bilgi türleri gibi sıklıkla sosyal medyada çoğalır , bu da halk sağlığına tehdit oluşturabileceği anlamına gelir.
Örneğin, 2020'de Birleşik Krallık karantinaya girdiğinde, Birmingham Çocuk Hastanesi'ndeki Burns Merkezi, buhar solumasından kaynaklanan haşlanma yaralanmalarının sayısında 30 kat artış gördü.
Bunun nedeni, sosyal medyada ebeveynleri buhar solumanın solunum yolu semptomlarını önleyebileceği veya tedavi edebileceğine inandıran bir halk inanışıydı. Bu özellikle cesaret kırıcıydı çünkü 1969'dan beri dünya çapında yayınlanan çalışmalar buhar solumanın tehlikelerini vurguluyordu.
Halk bilgeliğinin bazı örnekleri belirli bir düzeyde biyolojik inandırıcılığa sahipken , hepsi için aynı inandırıcılık geçerli değildir. 1870'li yıllardan kalma bir tıp halk atasözü olan "günde bir elma doktoru uzak tutar" inancı , muhtemelen elmaların besinlerle dolu olduğu bilgeliğine dayanıyordu. İlginç bir şekilde, bilim adamları, elmaların vitamin içeriğinin özellikle istisnai olmasa da, sahip oldukları biyoaktif maddelerin sayısından dolayı elmaların fonksiyonel gıda olarak kabul edildiğini bulmuşlardır.
Halk bilgeliğinin zamanla yok olması muhtemel değildir...
Halk bilgeliğine olan inançlar ile insanların sağlıklarını korumak için gerçekte yaptıkları arasında karmaşık bir ilişki var gibi görünüyor. Bu ilişkiyi anlamak, zararlı etkilerini önlemenin anahtarı olabilir. Hayatlar buna bağlı olabilir.